用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2A-B 油尖旺/深水埗呢??
樓主: lamselina
go

B2A-B 油尖旺/深水埗呢?? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-12-16 18:25
的確係選擇 1 較合適
選擇2太保守,選擇3略嫌進取。
或可把循道改為SFX或丘佐榮。

請問SFX=???參觀循道後,小兒好像不太喜歡,說好像好難!
但如果深水埗線,有什麼可選擇??
謝謝你

lamselina 發表於 19-12-16 17:25
其實今日老師有建議
1. 銘基+循道(老師偏向這)
2. 銘基+陳瑞琪

銘基好嗎?校舍比較細及活動不多、是不是focus 讀書多?基督教氣氛濃厚嗎?

我去銘基講座, 感覺校長及老師都好nice,學生好有禮貌!
內容唔多說宗教, em...多數講收生要求,辦學理念,
學生平時活動生活...etc...
比較輕鬆~~~

hkpapa852 發表於 19-12-16 18:25
的確係選擇 1 較合適
選擇2太保守,選擇3略嫌進取。
或可把循道改為SFX或丘佐榮。

如有聽過聖芳濟(SFX)校長講升中簡介會,SFX自行係偏向收他區小學生,經過本人上年經歷,我覺得校長無講大話。

bbforever 發表於 19-12-18 09:06

如有聽過聖芳濟(SFX)校長講升中簡介會,SFX自行係偏向收 ...
想請問聖芳濟(SFX)會否很多功課和催谷 ?  我見每星期都要測驗.小兒讀得開心嗎 ?  

bbforever 發表於 19-12-18 09:06

如有聽過聖芳濟(SFX)校長講升中簡介會,SFX自行係偏向收 ...

band2A~2B,自行聖芳濟,是否進取?

medicine 發表於 19-12-18 10:27
SFX男校,DSE成績站穩B1C,略好過銘基。
樓上852都話過,KL1男仔B1位富餘。那麽,自行明顯是多招他區,對於 ...

你個策略

puipui123 發表於 19-12-18 10:18
想請問聖芳濟(SFX)會否很多功課和催谷 ?  我見每星期都要測驗.小兒讀得開心嗎 ?  
...
我仔不是讀SFX,但都識不少朋友仔讀緊,SFX每星期一放學留校測驗,聽聞唔算多功課,小朋友校園生活係開心既!

回覆樓主:

飛機

LeeCC 發表於 19-12-18 10:28
band2A~2B,自行聖芳濟,是否進取?
老師就話進取~ 所以我都唔敢高攀!

medicine 發表於 19-12-18 10:27
SFX男校,DSE成績站穩B1C,略好過銘基。
樓上852都話過,KL1男仔B1位富餘。那麽,自行明顯是多招他區,對 ...

哎呀...若按你推測...我2A2B仔...米唔好望囉...大電視
點算好呢~~~ 原本想按老師建議自行的兩所...其中便是銘基
另外...我仲未決定好...轉唔轉去深水埗(KL2),
確實B2學校, KL1 比 KL2少

KL1 信義及發叔, 唔知信義校風及老師好唔好呢~~~
KL2 有馬神(不過好似唔易入), 大雄

lamselina 發表於 19-12-18 20:30
哎呀...若按你推測...我2A2B仔...米唔好望囉...大電視
點算好呢~~~ 原本想按老師建議自行的兩 ...
去KL2,你就只能B2!但有B2a可選。
但在KL1,除了自行不報X基等本區B1c之外,關鍵的偷鷄機會在於乙1.
KL1本區B1位富餘,但在自行階段係不分區報名的,亦即學校有足夠大的池裏有充足的魚任撈。但在乙部,則池水褪去,魚就那麽多,不夠咯,只有降低標準去另一個池裏撈幾條。
偷鷄的機會就在於該不夠池魚裏。如偷唔到雞,只有B2b的發叔或信二。

選區或具體策略因人而異,看自己如何取捨

medicine 發表於 19-12-18 20:41
去KL2,你就只能B2!但有B2a可選。
但在KL1,除了自行不報X基等本區B1c之外,關鍵的偷鷄機會在於乙1.
KL1本 ...
明白...謝謝你!
心好亂...怕自己行錯...轉唔轉區好呢!!
轉區..乙部無得偷雞KL1 B1C, 即是一定KL2 B2
唔轉..黑仔無抽獎命..就要信二及發叔(向來好似無呢D運)
唉...有時會安慰自己..自有天安排..哈哈...快人格分裂!

lamselina 發表於 19-12-18 20:52
明白...謝謝你!
心好亂...怕自己行錯...轉唔轉區好呢!!
轉區..乙部無得偷雞KL1 B1C, 即是一定KL2 B2

現在仲有時間,呈三加油。如果加油后有B1c的縂排名,甘,唔轉區的好處顯而易見:KL1的B1充足,最差最差也有X基,即係之前的策略:B1c中意邊一間就放邊一間在乙1:甘中意WYK又抽中咪爽死,仔仔可以在草地足球場踢波……但轉區就算追回成B1c生都沒尼支歌仔唱。

medicine 發表於 19-12-18 22:13
現在仲有時間,呈三加油。如果加油后有B1c的縂排名,甘,唔轉區的好處顯而易見:KL1的B1充足,最差最差也 ...
多謝你~~~ 我也想...只怕係幻想!! haha....
正是這樣才頭痛, 因為轉區, 要在呈三前申請~
不轉..若呈三成績差不多, 便是band 2,
而且負責升中老師說:除非超好成績,否則banding出入不太大,
其實今次我仔無退步,只是其他人進步多~
所以之前班主任也以為他至少 band 1C,點知各人也跌眼鏡

今年仲要人多…仔呢年更比往年多!

lamselina 發表於 19-12-16 13:12

多謝各位意見!!今早家長日,老師建意自行選1C類中學!

之後再佈處申請調區(深水埗)

陳瑞祺有考慮過…但真係無車去…六年呀!

馬神有小學,自行是否比較難收??

以孩子的成績,陳瑞祺機會都大,只要面試表現好都有機的。你住的兩區都有巴士到何文田廣場,唔係無喎!再行過去十分快就到陳瑞祺。例如:8、41、45、E21A。又或者(港鐵何文田站+緣色小巴)。

YmOra 發表於 19-12-19 09:28
以孩子的成績,陳瑞祺機會都大,只要面試表現好都有機的。你住的兩區都有巴士到何文田廣場,唔係無喎!再 ...

真的嗎?8、41、45、E21A。又或者(港鐵何文田站+緣色小巴) 但上次…我打電話上學校問,他說無車到,要旺角中心有架巴士途經,或尖東綠van8號,41,45,e21a也到???真的要找清楚實際地點!始終六年,打風下雨怎辦,當然想找方便,不過其他人也如此返學!!

lamselina 發表於 19-12-19 10:27
真的嗎?8、41、45、E21A。又或者(港鐵何文田站+緣色小巴) 但上次…我打電話上學校問,他說無 ...

學校建議嘅8號小巴係去到學校門口,但上車點不方便。

但我建議嘅係8號巴士,係有D唔同,8號巴士途經油尖旺,可考慮响"廣華醫院"位置,即"油真"對面巴士站上車,何文田廣場下車再步行唔駛10分鐘即到陳瑞祺。

不過,若然住近旺角可選擇旺角港鐵站快富街出口嘅27MS或27M或28M响何文田廣場下車,這裏還可以揀搭城巴E21A。

太子和深水埗可以選擇E21A、41、45號巴士,其中E21A班次係最多,太子還有一架71號紅色小巴响始創上車,全都係响何文田廣場下車。

還可以响何文田站乘搭8、8M緣色專線小巴。

建議你响假日和平日試搭下了解實況和需時多少。

‹ 上一主題|下一主題