用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

我跑數就係咁, 今天冬至
有時間才出POST

我估晚上, 最快, 可能明天才出POST

今天3200 VIEWS 9點AM 左右

目標仍是, 明天3700

我的人生, 就係咁

返工, SET 好要做什麼

唔得再應變

訂一個合理的目標

工程系

GPA 4.15

A+ 4.3 分

A = 4分

A- =3.7分

YEAR 4  工程

YEAR 4 學術的野, 開始少

最多學術野, 是Y1,2 及YEAR 3 上學期
這個SEM 4.15 GPA, 最後畢業3.91 GPA

FIRST HON

公司爭住請

4-5個JOB OFFER

不過人工起薪不算太高

18K

但有交代啦

差不多打工仔中的第50名

一起薪
同屋企住, 俾6K 家用

人生大贏家

18K 人生大贏家?

起薪18K JAR ?

你估人生18K ?

同父母住,  儲到錢

父母得一粒仔

不覆PM 住

有時間先覆

拜託大家, 起度講, 起度散

勿FACEBOOK SHARE

勿推POST

本人無任何目的

如你發現我有任何目的, 及能拿出實質證據,

歡迎舉報

英文唔好, 其實好大件事
讀醫科

我舉實質例子

英文好的同學, 背細菌名, 只需記2次入腦, 第3次能串出, 及讀出

英文不好的同學, 背細菌名, 用手抄28次, 定38次(我忘記佢講)

都唔記得太熟

有心谷子女 入醫科

請處理好英文, 及思考力之培訓

不要妒忌人入醫科

香港入醫科公平, 36分, 你夠麻入來

背景
DSE MATHS 5分

中文5分

英文4分

ICT 5分

BIO 5分

https://www.cityu.edu.hk/admo/hkdse/scores/jupas_scores2018.pdf

考入JS 1205 , 第9頁

之後狂產書

最後FIRST HON 畢業

雖高中無CHEM, 無PHY, 無M1,M2

俾小孩, 可以接觸 電腦工程

多一個機會入工程的世界
我睇住佢  在大學思考力

瘋狂上升

接受大學的特訓

成個人唔同晒

大學搵返相關工作

人生開心, 可以用返大學的知識, 在工作上

人生能如何, 夫復何求?

自知能力一般, 卻有機會, 可以重新開始

頭先收到一個醫科生的後悔
HKU MBBS YEAR 1

同我講非常後悔

因為 考試, 12月19日

炒左

我在考試前, 批評佢思考模式出現重大錯誤

以及用錯方法讀醫科

佢 不承認

最後,. 自己按自己方法做

高中時平時考第二

佢以為自己好叻

也以為, 在醫科, 用返高中讀書方法

今次佢估會FAIL MBBS EXAM

我安慰佢

認為 重新來過, 因為今次計分

今次MBBS 考試目的, 就是做照妖鏡, 照出問題
我收到一些MBBS 學生,講, 話淺, 攪店無問題, 應該爆到分

也收到一些MBBS 學生, 講好難,死緊

我認為是偏難

港大教授, 就是摑醒班自以為是的學生

7成醫科, 不似在讀書

大學工程系非常深
但你TRAIN 人才

在不斷創新的工程系

你唔出得難呀?

想整臭大學自己個名?

所以,難,

係人去適應大學

不是大學適應人

工程系非常好玩

我鼓勵  學生哥

去嘗試工程系

9月24日 , MBBS 9月2日開學

開頭講DNA, 之後教GLUCOSE

FATTY ACID

TCA CYCLE

TCA CYCLE是非常深

教授輕輕帶過就算

落堂要找返大量大量NOTES 就OK

AMINO ACID, 20,21隻, 隻隻講, 佢地有咩特別

同埋 點DEGRADE

港大醫科教授, 話唔識駛咁深

不過我堅持要識得深, 原因是信念有一個
咁辛苦入來港大醫科, 想做頂尖專科醫科

不是在港大醫科苟且偷安, 求合格

因為你在學AMINO ACID  同DEGRADE 的過程

思考力大幅上升

你將來, 見病, 都有見過見過未見過的症

所以在讀醫科, 是睇深野, 大幅增加自己思考力
考完醫科大學, 笑住出考場

港大醫科, 誰人能笑到最後?

已經開始知點讀醫科

同學識的野, 你識

同學不識的野, 你識

http://www.ee.ic.ac.uk/pcheung/teaching/ee2_signals/Lecture%2010%20-%20Fourier%20Transform.pdf
http://www.ee.ic.ac.uk/pcheung/teaching/ee2_signals/

讀緊工程系時

本`身大學的NOTES 寫得非常差

要借助GOOGLE的威力

工程系

每個COURSE 特別是MATHS 成份重的COURSE

好似同死神博鬥

因為8成是EXAM 分數

教到YEAR 3 時, 要學FOURIER TRANSFORM 時

找了8-10 SETS 不同大學的NOTES

IMPERIAL COLLEGE寫得非常精彩

最後爆分4.3

唔係學生叻, 是NOTES 解釋清

高分, 皆因 識找對的 資源

低分, 因為太過自信
第一條LINK, 就是當年份NOTES

第二條LINK 就是網站

有PROBLEM SET

有埋SOLUTION

讀工程, 你要優質NOTES , WORKED EXAMPLES , EXERCISES + ANS

打篇天打 無敵手

想拿FIRST HON 應無問題
但要讀到識為止

最好準備, 定10 套 工程NOTES

如果10 套唔夠,我建議, 3-4套一路加上去

套加上去

多數正常人, 去到10套不同工程學系, 開始 MATHS 上腦

可以應付到, 自己大學的 考試

教授見佢工程爆分, 俾佢幫手寫APPS, 同埋DATABASE 幫手
同埋幫做YEAR 2 TUTOR (即係TUTORIAL 時上的TUTOR )
YEAR 1,2,3 都有幫教授手

里定要搵工的基礎

有錢收, 教授俾佢80蚊一小時

另外加OT 錢

可以坐起屋企做, 六,日

我POST LINK 是俾大家睇, 咩叫好野

http://wwwf.imperial.ac.uk/~jdg/ee2maft.pdf
大學比較包容

你唔係拿D NOTES 去賣

全部公開透明

你拿去用來學野

如果父母知, 讀緊大學這關咁難耐

不應以子女, 3,2個月幸福作考慮

應以, 今天決定, 對 子女, 40歲 有如何影響?

關注子女在父母死後的日子如何 ? 他們活得好嗎?

港大醫科 教授安排幾好
第1,2,3,4,5  星期教的野

超深

DNA + BIOMOLECULES + NOTOCHORD

我認為SEM 1 醫科入深的野, 在 頭5星期教

之後最後幾星期教的野, 是用腦記

即係SEM 頭教的野,深

SEM  尾教的野淺, 但多野記

咁擺法, 是高招

因為一般人, 消化知識要幾星期

即係WEEK 1-5 教的野, 你可能去到WEEK 10-12 才識晒, 清CONCEPT

( SEM 1 得WEEK 13, WEEK 13 之後2個半星期STUDY LEAVE)

所以玩法

開頭, 一定要想方法, 沖好, 頭5星期的知識

你識5-6成 的野就夠

平時六,日狂溫返, 就OK

但咁擺法

有一個凶險

醫科生, 有機會, 頭5星期, 無隱

之後HEA 讀, 放棄, 玩完再諗

所以點解咁多醫科 , 在頭5星期, 已經放棄

反正上學期,考試唔計分

考完再算

所以,. 你勁抽個批, 會好喜歡港大醫科

開頭好難, 之後識晒, 之後心諗, 嘩,  正呀, 醫科好好玩

好難, 但好得意

好高興入到港大醫科

如果你在頭5星期, 無法適應

餘下WEEK 6-13 你將無比的痛苦

因為你越識越不多

6 WEEK 的野,開始 多野記, 白血球不同種類, 之後去BACTERIA,VIRUS

難記都死

會思考, 不如轉科,唔讀醫

有心讀工程的

在高中時

我建議大幅提升 數學能力

可以的話,最少5 本mc

3本long questions

會考題, 1980 年做起

讀m1/2

父母提早幫子女應戰

再做30-50份mock papers

一路狂泵 小孩maths能力

看看, 博不博到 5星-5星星maths

你maths 抽高

m1/2 抽高

之後phy 抽高

chem 又俾你抽高埋

bio/econ  多時讀

手上, 渣住maths,phy,chem,bio/econ 成績好, 渣住4科

m1/2  第5科幫手此高個分

英文, 或中文是旦一科好

你仔女個分, 便可以選到好多科

dse 玩法就係咁

你可以唔跟, 唔跟你後果自負

https://www.facebook.com/HKUSecrets/posts/119119398289029/
港大mbbs 學生 講minicase

好好玩, minicase

你d野熟, minicase 好好玩

你讀得唔熟, 麻驚

我希望醫科生

建立一套制度讀書

暫時, 跟住制度讀書的, 讀醫科讀得非常開心

認為港大醫科 是 一生最大的運氣

我認為,36分dse best 6

可以試mbbs 一戰

打過mbbs 這場杖, 人生才無悔

cut晒同學聯絡, 不要上facebook, 盡斬whatsapp

之後,. 準備定晒notes

買定咖啡機

拍拖, 應可以, 控制得好

打一場  不枉此生的杖

令人生無遺憾

我認為mini case唔難

最難, 你要熟晒d野

你熟, minicase 淺到核爆
最緊要,是操控notes 個度

例如你讀一課

5份notes 加上去

5,10,15,20 份

我 也講了, 正常人, 睇到第10份notes , 大概, mbbs 能力超癲

睇到15-20 份, 神級

但要花時間的很多

可以 的話,搬近港大

看看, 西環的舊樓, 有冇機

唔好做part time

因為一般mbbs 學生,只睇港大派的野, 同俾的野

佢地唔知, 個世界好大

好多野, 港大派的野無講

要自己網上找

10月12日, 我找了佢要的 mbbs video 俾佢睇

佢究竟未睇, fine

10月13日再追問, 有冇睇

我找了十條片, 但選了 最好那條, 叫佢睇

我盡量不想佢拖住mbbs 學的野

盡量,當星期, 清晒唔識

notochord week 5 教, 最後week 12-13  才真係識晒

花了三天,  專攻 notochord
你唔睇, 我日日問你2次,

奪命追魂call, call到佢睇為止

30分鐘, 你都無?

爆石 , 睇都ok

這裡有28份mock maths (paper 1 , 2 當兩份)

可能最後大概有36-40份paper 1 或2

我剛剛數的

28份mock 中6 為主

4-6份中三

我擺晒一齊

仔女, 無mock

點會高分到

你仔女唔駛mock 呀?

好呀, 好呀, 唔好做mock

夠膽你就唔好做

maths 50份

phy 20-25份

chem 15-20份

將小孩的智力, 大幅提升

父母同子女的關係要好密切, 才可能咁玩法

否則, 你質多1,2份, 小孩會發脾氣

但 點質, 是父母的難題
今天爆數, views 過左500, 我任務也完成

國家俾了任務我, 就是早抖

希望你地仔女都能捱過考大學這關

考到大學, 入到好科

工程, 或醫科, 我都認為是好科

你有一門技能

在社會搵食保平安

社會點亂, 對 工程, 及醫科的影響都小

7點am, 4025 views
明天早上views= 4525 views  跑數, 數照跑

mbbs 港大面試左, non jupas

係廣東話, 有少少炒左

因為平時用英文太多

叫佢名字, 叫左佢中文名

唔知叫左佢中文名.....

之後入到中文面試

問腦 的signal 轉播

唔識答

唔識因為叫你用中文,

腦的中文的bio term唔識

炒左

我估 non jupas 第一輪offer 機會不高

同場好多成年人面試, 大概22-30歲的人不少

因為讀完第一個degree, 來面試,

讀完degree, 成績夠,  多數有offer

但non jupas,其實夠成績, 最後都會收

所以集中應付返公開考試先,最好

提佢, 放假

考醫科的學生,

一天起碼讀5-6小時書

are u up to expectation 

你自己答自己就可以

唔駛俾答案我

mbbs 俾有準備的人而來

如果小孩數學差
set 個目標, 不用咁高

你可以,先set 全級 中學, 考頭一半先

如120人, target maths成績 中間先

不能急

假期, 先大谷

大谷好簡單, 亦好平

你print 晒野

但print 呢, 縮影

一份一份print 

慢慢check concept 

有咩唔識

自動波自己屋企做就ok 

每次大假期, 大沖

即係10-20 份mock 卷係咁做

中三可以開始咁沖

沖到中六, 詳情, 有時間再講

你最緊要pdf mock 夠

10,20,30,40,50,60 份咁做

平時慢慢做,唔駛一次過做

maths,phy 能力都可以大幅提升

上到大學工程, 再轉plan 讀書

頂到雞崩入大學工程先

大學都入唔到, 仲有咩好工

大學唔易入

港大醫科面試, 好多時做樣
我見過, 有個男仔, 中文 完全唔識咁濟

開頭港大醫科唔收

non jupas 

一夠成績, 就照收

ib 今年最低收42分

港大唔夠人讀醫科

成績夠, 有眼耳口節照收

但醫科同你講,。 面試當然重要

如果面試咁重要

點解pbl, 咁多dse學生, 好似有語癌

講野一舊舊, 十足xxx 

我覺得連表達能力都無的dse 醫科學生,不少

佢地書, 當然標青

我唔係質疑你地考dse 成績

我係質疑你點生存。。。。

點解父母可以俾仔女表達能力咁廢。。。。

屋企有冇講野?是否渣住電話食飯,唔出聲?

假期來到,
要溫書

AS LEVEL CHEM Y12

IB HL CHEM

DSE MATHS

大家一齊俾心機

入醫科或工程, 齊上齊落
醫科, 工程大把位

jupas , non jupas

無需爭, 總之有分數 就收

我深信齊齊入醫科或工程

找到自己的天地

今天失陪

父母請為子女, 準備練習

今天去商務

其實想知藥劑,樓主會唔會有分享?見以前這科都算熱門,但自從16年有報導話畢業等如失業後,好少人提起這科啦

嘩,  咁都夠數

12月18日, 我猶豫, 出不出此POST

一定被某些人插死

什麼是某些人?

不方便講, 任何TOPIC 都具爭議性

我見到12月17,18日

做MBBS  PAST PAPERS, M19, M20 時

岩90% MC

做了2年醫科PAST PAPERS

岩了9成

輕鬆做到 港大醫科PAST PAPERS

今次 大考點出, 我估都可以高分到

決定都係寫

因為太多學生, 考完醫科大考喊
由精英, 次次最高分1,2名

入了港大, 唔識讀醫科, FAIL 第一次大考

https://www.pharma.hku.hk/en/Department/Others2
藥劑前景差

我POST 條LINK, 就是藥劑讀得好

讀完4年, 可以轉醫科第二年, 之後第4,5,6 年
8年藥劑+醫科

你可以想像到

藥劑讀完4年的野, = 港大醫科第一年的野
實制大概, 藥劑2年的野, = 港大醫科第一年

點解藥劑會差?

少左自由行, 藥房

未來自由行, 未必 去返以前的光景

你見到 BIOMEDICAL  收生, 已比藥劑

藥劑學生聞到燶味

https://aal.hku.hk/admissions/local/sites/default/files/2019%20Admissions%20Score.pdf
https://www.info.gov.hk/gia/general/200610/25/P200610250186.htm

醫藥分家, 講左十幾年, 仲係講

錢, 俾醫生舐晒, 碟都俾醫生食埋

藥劑師, 我有朋友個仔, 一畢業, 輝瑞 請
你話藥劑完全無前景, 我唔敢講

3萬起薪, 港大藥劑, 成績好的

差少少才入到醫科, 忍痛讀藥劑

2019年, 藥劑可以讀完4年, 轉醫科第二年

當然成績要好

點講呢
'
如果你要做硏究, 我覺得藥劑學的野, 不夠

香港做硏究? 你估得唔得?  數碼港攪科技,最後變左乜?

玩具反斗城+ 家私+ 地產項目+電影

街道都改埋名

藥劑系的怨氣很重

中大藥劑系最明顯, 個個想轉系科

夠分,36 BEST 6 , 我建議 MBBS

唔好去藥劑, 33-35 都會收

33分, 博藥劑, 看看自己喜不喜歡

睇成績, 決定選什麼科

你喜歡讀藥劑, 你讀完MBBS, 去外國讀過MOLECULAR MEDICINE 學位

SORRY , 人地 基因治療, 分子藥物 要求是醫科或BIO

你想藥物硏究, 反宜是醫科最幫到手

走篇天下

成績唔夠才諗藥劑

讀好書最實際

https://www.imperial.ac.uk/study/pg/medicine/molecular-medicine/

讀工程, 有時間, 讀多點程式的科
C,C++,JAVA,PYTHON

你永遠, 不知何時用

新一代, 同舊一代IT 人不同

舊一代, 轉數慢

行行企企

前排國泰炒IT

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170522/bkn-20170522104920208-0522_00822_001.html

國泰炒人, 第一時間, 是 封左 頂層,

唔俾員工去企跳

IT 人工高, 舒服工

但你最好做返IT 公司

炒人轉工好快

新一代IT , 電腦工程 畢業生, 質素我覺得OK

所以人工, 多數不錯

十幾年前, 藥劑一早飽和
港大, 今年應該是十年左右攪左藥劑

原本得中大有藥劑

十年前, 當年中大藥劑都吸納唔晒

你而家仲整埋港大又藥劑