用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀完中四去英國讀 Y12
樓主: esmehouse
go

讀完中四去英國讀 Y12 [複製鏈接]

kls12 發表於 20-1-7 17:30
上年是 GCE 中文 第一年轉制,加入了文言文,小女間中學不容許自修。轉了考 GCSE 中文,香港的大學一樣承 ...

好在大少2018年考咗,不過冇用,因為冇留港讀大學

Banyan1212 發表於 20-1-7 18:29
好叻女呀! 是否也是讀A 工廠?

是的。當年我們沒有考慮A工廠,現在回想回來,在A工廠的確可以容易達到目標.
起碼,同學之間的目標較為一致,成績也較為相近,大家也有共同話題。這是一般傳統學校較難有的。

kls12 發表於 20-1-7 22:03
是的。當年我們沒有考慮A工廠,現在回想回來,在A工廠的確可以容易達到目標.
起碼,同學之間的目標較為一 ...

Kis12,你説得對。當年囝仔讀 A 工廠學校,因大部分同學目標一致,大家成績互相影響,很難懶惰下來,因此令到我囝仔平常悠閑的心態改變,並成功入讀英國牙科呢!我是十分感激學校呢!

回覆 angelleungyp 的帖子

1. 請問A工廠是哪一間?2. 我仔而家Form 4, Band 1A 考頭50, 諗住明年讀year 12。問問大家意見,點樣備戰考入學試?睇過d sample test papers, 好多都未教過,尤其是理科(阿仔諗住讀bio, physics, math)。驚佢唔識做,點樣考到?

jodad 發表於 20-9-9 13:34

1. 請問A工廠是哪一間?2. 我仔而家Form 4, Band 1A 考頭50, 諗住明年讀year 12 ...

當年囝仔是讀 concord college。Concord college 比其他幾間( OIC,Cardiff college )A工廠學校,設施完善,校舍大,歷史悠久,一路以來成績十分出色。
當年囝仔沒有特別去備戰,只是考了Ukiset,跟住考入學試(包括三科理科和英&數)和面試。之後 concord college 便收了他。

謝謝!你的仔仔好叻啊!

Concord水準很高,沒有備戰都能考入,好勁!

你覺得Ukiest值得考嗎?如入學試成績不理想,可用Ukiset成績搭夠嗎?

jodad 發表於 20-9-9 15:15

謝謝!你的仔仔好叻啊!Concord水準很高,沒有備戰都能考入,好勁!

Concord college,都幾注重 Ukiset 的成績的。如無記錯,當年囝仔ST vocabulary& mathematics取了8分, non-verbal取了9分,英文CEFR 已經達 B2了。

我囡2016入學concord sixth form, 只在Agent 處考入學試入交學校成績,未有要求考Ukiset

golulu2002 發表於 20-9-9 17:00
我囡2016入學concord sixth form, 只在Agent 處考入學試入交學校成績,未有要求考Ukiset
...

已經改了,我囝仔是2017年入 concord college 的。
我知2017年後, concord college已經注重看 ukiset 了。多得 BA 老闆大力推薦,現在有很多英國學校同時參考Ukiset 成績。
我大囡上年只是用 ukiset 和校內成績考入 concord college。已經不用考入學試,不過她是在英國讀開書的。只是最後我們放棄,改入了另外一間top school 啫。

原來係咁,你地仔仔女女都好叻啊!

我個agent沒有叫考Ukiset, 只叫我地快些考入學試,試下係味應付到,但我地驚毫無準備就考,會白白失去機會。
‹ 上一主題|下一主題