用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇咩英文書同劇?
樓主: Ocean419
go

初中生睇咩英文書同劇?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

V.G 發表於 20-3-29 00:01
現在P6, 嘗試伴讀HP時係P5, 有啲書為佢比較深又想引佢睇下會伴讀,最初睇金庸都係伴讀開始,之後佢覺得鐘 ...
古文唔同,係要教授而唔係伴讀

V.G 發表於 20-3-29 21:05
我都係好奇,睇左修煉前傳,阿仔同我都覺得好睇,但係之後果集我仔就話唔好睇,我都覺得係,就冇睇落去⋯ ...
第一本最好睇,二講阿媽經過不同朝代,有點悶。相比之下我其實較喜歡詩云糸列

想請教下各位,Agatha Christie Books與Harry Porter比較,英文程度HP是否深DD呀?還是差不多,各有各趣味。上星期友人建議Agatha Christie Books,但又唔見大家有提,故想請教下大家,這系列書適合高中生看嗎?thx.thx

bobbob 發表於 20-3-29 21:45
我仔係3)當年坐佢隔離嘅同學仔極力推介下睇
我有位朋友都是咁。我個小一時已經話有同學睇緊,當時我地仲睇緊ort, 我只答本書咁hou一定很重

YmOra 發表於 20-3-29 22:01
想請教下各位,Agatha Christie Books與Harry Porter比較,英文程度HP是否深DD呀?還是差不多,各有各 ...
你用之前notcool 條lexile link chk 下就知大概程度,但只其一,故事性質啱唔啱其二,我通常叫小朋友看1/4, 唔中意可quit

YmOra    發表於 20-3-29 22:23

V.G 發表於 20-3-29 21:05
我都係好奇,睇左修煉前傳,阿仔同我都覺得好睇,但係之後果集我仔就話唔好睇,我都覺得係,就冇睇落去⋯ ...

我同仔都覺得第二集係最唔好睇,但到咗第三集又ok喎。

bobbob 發表於 20-3-29 21:53
古文唔同,係要教授而唔係伴讀

我估家長除咗係"伴讀者"外,亦是"教授者"。

bobbob 發表於 20-3-29 21:47
我幾乎未同仔一齊睇過一樣嘅書,都唔啱睇

我自己會盡量去睇下阿仔睇嘅書,了解佢嘅興趣同閱讀程度,不過好多我都唔啱睇

bobbob    發表於 20-3-29 23:58

MrBeast 發表於 20-3-29 21:58
第一本最好睇,二講阿媽經過不同朝代,有點悶。相比之下我其實較喜歡詩云糸列 ...

我仔睇完修煉系列,一如以往,想追作者其他作品,於是就喺屋企攞詩魂睇,誰知...睇咗睇咗幾行就放底 對我仔嚟講,啲字太細

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-3-29 22:01
想請教下各位,Agatha Christie Books與Harry Porter比較,英文程度HP是否深DD呀?還是差不多,各有各 ...
agatha christie啱睇,我當年都係中學睇,而家耐唔耐就見到啲戲抄佢橋

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-29 22:11
我有位朋友都是咁。我個小一時已經話有同學睇緊,當時我地仲睇緊ort, 我只答本書咁hou一定很重  ...
我仔都係小1同學推介,我懷疑嗰位同學可能kg時已睇晒

bobbob 發表於 20-3-29 23:54
agatha christie啱睇,我當年都係中學睇,而家耐唔耐就見到啲戲抄佢橋

啱睇就好啦!之前女兒用來做讀書報告,見佢反應好似唔太抗拒,友人又推薦咪想打算試下鼓勵阿女繼續睇。謝謝!

回覆 bobbob 的帖子

而家有d童書好好睇,中英文都係。睇過幾本韓國翻譯的中文書,故事好精彩。另外果本Wonder亦無得頂,我細個d童書好似平淡好多。

bobbob    發表於 20-3-30 14:59

Jane1983 發表於 20-3-30 09:15
回覆 bobbob 的帖子

而家有d童書好好睇,中英文都係。睇過幾本韓國翻譯的中文書,故事好精彩。另外果本Won ...

同感,wonder vs hp, 我一定揀wonder,但小朋友就不是太喜歡

S-Kwok 發表於 20-3-29 22:31
我仔睇完修煉系列,一如以往,想追作者其他作品,於是就喺屋企攞詩魂睇,誰知...睇咗睇咗幾行就放底 :thin ...
因為主角之一成日上堂發白日夢,對我好有共鳴

回覆 MrBeast 的帖子

小朋友可能覺得太heavy、太sad。每個人coping的方法唔同。我女有次中文課文係講生離死別,佢話上課老師講解時,好幾個同學喊咗出來。我問佢係咪寫得好好,好感動。佢一味話唔係真的、無感覺云云。我估佢個年紀頂唔順主角遭逢的巨變,果種沉痛太難受,所以選擇唔代入,唔鍾意睇。
我女聽到邊本書或者邊套戲睇到喊,佢就唔肯睇...

Jane1983 發表於 20-3-30 11:33
回覆 MrBeast 的帖子

小朋友可能覺得太heavy、太sad。每個人coping的方法唔同。我女有次中文課文係講生離 ...
身邊都有個親友係咁,佢話finding nemo 好慘,我覺得呢類小朋友是要引導一下的

MrBeast 發表於 20-3-30 12:22
身邊都有個親友係咁,佢話finding nemo 好慘,我覺得呢類小朋友是要引導一下的 ...

無睇 finding nemo,唔知係咪慘。你覺得應該點引導佢地?比佢地睇d慘爆電影,如忠心狗狗秋田犬死守等主人的故事?

Jane1983 發表於 20-3-30 13:33
無睇 finding nemo,唔知係咪慘。你覺得應該點引導佢地?比佢地睇d慘爆電影,如忠心狗狗秋田犬死守等主人 ...
討論一下唔同角度去看一件事,put +ve spin on 一些自己日常或遇過的事情,潛移默化

Jane1983 發表於 20-3-30 13:33
無睇 finding nemo,唔知係咪慘。你覺得應該點引導佢地?比佢地睇d慘爆電影,如忠心狗狗秋田犬死守等主人 ...

至於finding nemo, 要看代入邊個角色,但無論如何,是個happy ending
‹ 上一主題|下一主題