用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中基/李國寶/高主教/長沙湾天主教
go

中基/李國寶/高主教/長沙湾天主教 [複製鏈接]

請問如果小朋友比較外向,英文好,以上應該點排先後呢?
   2    0    0    0

winniegor 發表於 20-1-26 20:41

李國寶英文語境好

外向,鐘意戶外活動的適合長天

我會排李國寶>長天

英文好,李國寶機會都大。

回覆樓主:

李國寶DSE英文成績相對佳
不過中文4+低於日校平均

http://www.hkmadavidli.edu.hk/achievements/public_examination_results/

高主教~~~

王家爸爸    發表於 20-1-30 21:35

winniegor 發表於 20-1-26 20:41
愛好運動就長沙灣天主教, 不好的就高主教

王家爸爸    發表於 20-1-30 21:36

LeeCC 發表於 20-1-27 08:17
李國寶英文語境好

外向,鐘意戶外活動的適合長天
唔知各位决定揀或入讀前有无去过开放日?我同女儿小五就去左5间先睇下,分别系真光、循道(小六又去)、蓝四田圣保祿、伊利沙伯,同呢間李國寶。李係一個友好男校校長推荐嘅,话教学有活力亦唔错。Open day 2018 12 月去到,女儿見好多club 亦兴奮,开头几钟意。我呢,就陌陌观察学生及老師表现,会特别关注校風及边类教師或同学。我所見佢真系有DD international sch 嘅味道,约>2O%系非華裔,唔少部分南亚,所以學校英文水准不会差,三萬几四萬学費一年,读得起家庭唔会好差的;如果我个系仔无问题,但因為我个系女,感觉非华裔的同學太outgoing, 什至有D wild, 这亦是國际学校其中一特色。教師们大部分好年轻,不少25-35,好处系 close to student, 但亦似欠稳重。总括而言,家長可接受一个B2A/B有international sch 影子的直資,又有French或Spanish 读,什至有开|B可能,性价比系好高嘅。

回覆 JojoDad 的帖子

错字,系默默观察才对。

回覆 Poyau 的帖子

謝謝各位意見,頭痛是我將高主教放在自行1st choice, 長天在2nd choice. 諗諗吓唔去in 高記. 但現在因疫症,有可能不用interview, 睇portfolio收咁就可能被高記收了,冇機去長天。
另外, 亞仔特別喜歡中基,可能佢interview見D老師好nice, 到佢見到校長時又好好傾,而且佢覚得中基話動多,所以成日話入中基。

我們都喜歡李國寶嘅英語環境,而且international 模式啱佢多D,就係擔心中文程度太淺。
而家都唔知點好!

另外都會interview St Paul’s College, 但我估就算有offer, 都會太tough。

winniegor 發表於 20-1-31 21:51

謝謝各位意見,頭痛是我將高主教放在自行1st choice, 長天在2nd choice. 諗諗吓唔去in  ...

高主教動靜皆宜可繼續 不遜於長天
SPC同以上各間相比整體/學術更佳

但好多人說SPC唔多教書,乜都自己搞掂!
高記好似跳了banding 去2A-1C
‹ 上一主題|下一主題