用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Boarding school真係咁恐怖?!
go

[英國] Boarding school真係咁恐怖?! [複製鏈接]

打算給阿仔讀boarding school 。但親友阻止我說,boarding school是很差的選擇,仔會給同學蝦,如打,燒功課,甚至雞姦😱 監護人不會理小朋友成績不好,等佢讀多幾年書收多d錢仲好。有d甚至會雞姦小朋友😱
雖然有讀好書的例子,但失敗的更多。

大家點睇?我個心涼左一大截...
   3    0    0    0

clotho 發表於 20-1-29 08:31
打算給阿仔讀boarding school 。但親友阻止我說,boarding school是很差的選擇,仔會給同學蝦,如打,燒功 ...

身邊好多人讀boarding school, 無聽過呢D野。呢度個個都boarding school ,有冇人講過係咁?你親友好明顯唔想你仔去讀

Fb1477    發表於 20-1-29 12:59

醒目開學勳章

打算給阿仔讀boarding school 。但親友阻止我說,boarding school是很差的選擇,仔會給同學蝦,如打,燒功 ...

你的親友及其子女曾經讀過寄宿學校嗎?在那個國家?

樓主首先要相信香港警察會雞姦示威者。

PacoMum 發表於 20-1-29 08:39
身邊好多人讀boarding school, 無聽過呢D野。呢度個個都boarding school ,有冇人講過係咁?你親友好明顯 ...
係,我親友好錫我個仔,好擔心佢,極力極力勸止我。

親友曾在英國讀day school ,識boarding school friend。

clotho 發表於 20-1-29 09:50
係,我親友好錫我個仔,好擔心佢,極力極力勸止我。

親友曾在英國讀day school ,識boarding school frie ...

你不如問吓邊間boarding school 禁恐怖,好等 上BK 的家長唔好選擇。

我囡囡間學校就無呢d 情況。
其實係一家四口子

我都有家人以前係英國讀大學,他又係非常錫我女,佢又聽咗好多大學同學講讀中學boarding school 時俾人bully,叫我唔使俾阿囡咁早去英國讀書(當時申請Year 10),等讀大學先去。今年申請sixth form, 佢又有提,不過我唔理佢。我反而覺得應該Year10走,有很多朋友仔/囡到英國讀書都沒有遇到這些大問題。
我想時代唔同,每人際遇唔同,每人待人處事都唔同,叫阿女做好本分,對人有禮,應該沒大問題。

你親友講的,是哪個國家?
英美加澳,我都未聽過那誇張的口碑。同學間的bully,有大有小,唔奇呀。但你親友講到那麼嚴重,我好想知係咩學校囉,你試下問親友。

del....

回覆 clotho 的帖子

我無聽過! 兩個仔都讀得不知幾開心 !如果你親戚應該開名係邊間學校, 畀大家見識下!

我的3個孩子來了英國已經有3年多,讀3間不同學校。從來沒有聽過樓主的親戚所講的事情發生。在學校 bully 情況多少都有(香港學校也有),不過也不是太不了的事情。我有聽過其中一個孩子在學校遇到bully 事件, so far 她都能自己處理,這是他們成長過程中必須經過,我慶幸她處理得好好。
他們慶幸自己一早來了英國讀書,功課壓力沒有那麼大,校園生活多姿多彩,學校生活十分開心。
上個月我識得一位英國華僑,他四十幾年前跟家人移民來英國,就真的在學校遇到你親戚所講的事情,當年英國學生對華人學生打交和 bully 得相當嚴重。不過已經是幾十年前的事了,現在我們中國興起,已經沒有這個情況發生了。

我個囡11歲去英國寄宿,讀左年幾,係學校不知幾開心!生日既時候,house parent 會親自整生日蛋糕同佢慶祝!亦都好關心小朋友既所有需要!監護人都好愛錫小朋友!學校放假會帶我個囡去玩!英國私立寄宿學校好完善!從未聽過有禁既事情發生!

回覆樓主:

如果依家真係有呢啲事,我相信EK已討論得好熱烈啊!

冇嘢嘅 !
今年初好快D報名
入讀Boarding School !
學下英語
讀下書
認識唔同國家同學
多D運動
參加不同活動
自自然然
見識多廣 !

30 年前我就信,依家有啲咁嘅醜聞,仲唔衝出國際,遺臭萬年?!

咁你反問下親戚「你係咪有讀 boarding school?幾多年前?」

咁佢可能即刻收聲

排華唔多唔少都有啲啲,但一定冇以前咁恐怖。真係咁驚就揀啲多返啲華人嘅學校,咁有起事上黎大家一齊「聯手抗敵」。

三十年前?我仔讀得好開心,仲話同學好友善,中二生

吓!真係第一次聽到咁誇張,以為你講緊男童院定精神病院添。
一般寄宿學校都無低下階層既學生,大部分都正常又正面,我仔無講學校有咩billy ,因為學校知道會罰學生,反而你話香港人bully 返香港人唔出奇。
監護人如果咁衰就換左佢囉,又唔係指定要搵一間,你親戚真係嚇你多。

bigbrother 發表於 20-1-29 09:27
樓主首先要相信香港警察會雞姦示威者。

回覆 clotho 的帖子

要証明完全冇發生過,的確係十分十分困難,因為要捉住每一個細路問,佢有冇比人攪過,只要100萬個裡面有一個,已經成立。
但由我地的經驗得知,呢啲情況並不常見,根本是學校可能有問題,或者小朋友唔識同人相處等,但我更相信是親戚以幾十年前的經驗來睇而家的學校,當然英國有些政府學校好差,但送得仔女去,就唔會讀呢啲學校。

回覆 Taimum 的帖子

mine too, so happy to see my son's progress at boarding school!  
‹ 上一主題|下一主題