用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF QBS 插班小四/小五難嗎?
go

[小學] ESF QBS 插班小四/小五難嗎? [複製鏈接]

仔仔喺直資讀緊小四,母語係廣東話,但極度唔鍾意中文,鍾意英文,英文程度中上,有UK Passport。

有意幫佢申請ESF QBS 小四/小五插班,視乎學校認為邊一級適合佢。

請問知否條隊有幾長,大約要等幾耐?謝謝!
   1    0    0    0

yaijing 發表於 20-3-8 09:49
ESF waiting list 閒閒地排一至數年。 如果你打算今年入,我覺得機會係零。 你報咗先,等遲啲有位入中學就 ...

謝謝你的回覆!咁我要盡快搞返個Passport,嗱嗱聲入紙先得。

RKG 發表於 20-3-8 10:27
謝謝你的回覆!咁我要盡快搞返個Passport,嗱嗱聲入紙先得。

ESF 係跟年齡分級,如果依家LS讀緊小四,ESF 即係Y5 (ESF Y1=LS K3, Y2=小一...), 就算今年入,都唔可能插Y4.

阿仔以前讀QBS(幾年前畢業升ESF中學),果時學校做過調查,QBS 外國學生比例高達95%(小朋友有非香港外國護照),遠高於教署規例要收>70%外國護照學生比例,所以相對有無外國護照絕不是收生的一大考慮。

之前有朋友小孩,申請QBS Y6插班,咁啱阿仔同學生因家長工作關係離港所以有即時空缺,立即有interview 成功後有offer, 可以即時Y6 term 2 入讀。但學校讀明,ESF policy 規定若過咗Y6 term 1 才入讀,不能保證必定可以直升ESF 中學(唔知policy 有無轉,要自己查)但有highest priority, 朋友擔心最終放棄。空缺立即有其他小朋友取代,阿仔果班Y6 term 2 舊同學一走,就有新同學加入,到term 3 又有兩個走兩個入,到最後升Y7, 全部新舊同學都有份升ESF 中學。

Activehealth 發表於 20-3-8 14:45
ESF 係跟年齡分級,如果依家LS讀緊小四,ESF 即係Y5 (ESF Y1=LS K3, Y2=小一...), 就算今年入,都唔可能 ...

Thanks for your detailed info! : )

其實下定決心轉讀ESF都是最近的事,這大半年香港情況劇變,聽到有不少小朋友提早過外國/返家鄉的個案,加上停課幾個月,我們不介意讓仔仔重讀小四,另估計這段時間或者會有比較多的學位釋放出來,所以決定一試。

RKG 發表於 20-3-8 18:10
其實下定決心轉讀ESF都是最近的事,這大半年香港情況劇變,聽到有不少小朋友提早過外國/返家鄉的個案,加上 ...

ESF 對學生乜年齢讀邊級有嚴格限制,絕對唔係你想讀邊班就俾,除非小朋年尾十二月出世,就有機會撥去下一年做超大仔。

如果我係樓主,就會加操小朋友英語聽講寫去到native level. 因為入去起碼Y5/6, QBS 學生英文水平已經好高睇大量英文書,好多學生一本2-300頁英文小説每星期一至兩本,英文寫500字各式文體文章完全不是問題。學校要求學生有native or near native 英文水平,如果唔係上到ESF中學都麻煩。

反而攞唔攞英國護照唔係重點。

Activehealth 發表於 20-3-8 20:54
ESF 對學生乜年齢讀邊級有嚴格限制,絕對唔係你想讀邊班就俾,除非小朋年尾十二月出世,就有機會撥去下一 ...

Thanks for your advice! : )
小兒是細B,平日也有大量英文閱讀,will try our best!

RKG 發表於 20-3-8 21:11
Thanks for your advice! : )
小兒是細B,平日也有大量英文閱讀,will try our best!

Good luck!

Activehealth 發表於 20-3-9 17:37
Good luck!

Thanks a lot! ^_^

回覆樓主:

弱弱一問,請問ESF是否guarantee上ESF中學?
睇地區上邊間中學?還是要睇成績呢?

gung 發表於 20-3-14 12:26
弱弱一問,請問ESF是否guarantee上ESF中學?
睇地區上邊間中學?還是要睇成績呢?
...

ESF 係龍校, 升邊間睇所報住址。
‹ 上一主題|下一主題