用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想寄口罩去英國
樓主: 笑笑草
go

[英國] 想寄口罩去英國   [複製鏈接]

我17/3寄 e express, 而家仲係香港地!

Tracy221 發表於 20-4-6 19:15
我17/3寄 e express, 而家仲係香港地!

對呀,我在3月初寄e express, 3月尾才到英國學校,遲左好多。第二第三箱在3月17和18日分別寄出,我孩子已飛回港,我唯有去post office填form想取回。上星期五post office call我可以取回。3月的郵遞真係比預期的慢左好多。

我有一件過左英國,郵局話吾可以退。個邊宿舍有人收左件,唯有叫未返既同學,無用既就幫手攞返香港。另外一件係香港未上機既就好快一日退返俾我啦!

ec8333 發表於 20-4-6 13:02
請問要打稅嗎 ?    在香港或英國交 ? 謝謝 !

我用Fedex 唔使打稅。

canterlau 發表於 20-4-6 14:55
是從香港寄英國嗎?我們也是寄兩盒。
dhl要六百多哦。

係由香港寄英國,fedex 計重量,我寄小郵件,我問過唔重過1.2kg , 或最多三盒口罩(共150個), 都係$37x.

笑笑草 發表於 20-4-6 07:26
想寄口罩去英國,不知是否會扣海關,有沒有人成功寄到啊~

現在各國封關/民航機大減,郵件要很長時間才寄到。4月1日 用OCS寄文件去日本,今日仲係HK,寄前問需時4-5日。(ANA子公司)
4月2日用EMS寄保健品到台灣就收到郵局這字條。

上星期三寄 DHL,星期一英國時間中午到。

angelaclaire 發表於 20-4-6 13:12
我 30/3 香港郵政 Speedpost 寄左一箱物件往英國,8.438 kg 共 $877,郵局職員話只有 Speedpost (即特快專 ...
我昨日寄嘢再問香港郵政,寄英國有番特快,即只得特快和平郵!

笑笑草 發表於 20-4-6 15:47
我見某d網頁寫口罩寄去英國要有CE認證證書先可以寄,所以怕唔得。唔知點去搵證書
...
我剔Gift寫decoration !

Taimum 發表於 20-4-7 10:25
我剔Gift寫decoration !

謝謝。明天去看看先

笑笑草 發表於 20-4-7 10:30
謝謝。明天去看看先
我昨日寄平郵比朋友,因為唔趕,慢無所謂!我寄1盒酒精紙巾、10個口罩、1包無酒精紙巾、細樽無酒精消毒液等,我都係博下,唔想寄特快咁貴,如果博唔到退回都不用蝕太多郵費!

FennieMan 發表於 20-4-6 22:01
係由香港寄英國,fedex 計重量,我寄小郵件,我問過唔重過1.2kg , 或最多三盒口罩(共150個), 都係$37x. ...
謝謝

昨天用Fedex寄4盒口罩去英國,$540,職員教我照寫mask,但要括住(non medical use)就無問題

昨天寄DHL排左3個鐘, 寄雨衣, 眼罩, 2個N95口罩, 只有0.4KG, 職員建議寄埋消毒紙巾, 即去買2包, 重0.6KG, 但都要付1KG費用$530.......今早女兒收到短訊要付3.8磅稅, 不知什麼東西要比稅

我之前分別寄了三次口罩;三次都是Speedpost ;寄出三個英國地址;都寫明Masks; health products (粉狀芝麻糊或去濕茶 ) ;chocolates; 每次都大約$320
第一次 ; 3月7 日四個工作天到;
第二次; 3月10 日七個工作天到;
第三次;3 月23日 寄出,4月2日到

kykyma2000 發表於 20-4-10 18:08
我之前分別寄了三次口罩;三次都是Speedpost ;寄出三個英國地址;都寫明Masks; health products (粉狀芝 ...

謝謝分享。昨天去郵局寄了,2盒口罩,除咗口罩盒用密實袋入,一包小食果仁。
都係寫禮物同小食。要$311 但職員話要3-4星期先到。

yicy 發表於 20-4-10 14:03
昨天寄DHL排左3個鐘, 寄雨衣, 眼罩, 2個N95口罩, 只有0.4KG, 職員建議寄埋消毒紙巾, 即去買2包, 重0.6KG,  ...

我見人話貨品唔可以超過£39,日如果超過就要卑稅。有好多話收£20稅。但我老公唔記得咗我照寫物品價值$500,寄過去要卑稅都無辦法。都好過無。但見有新聞話郵政好似都4月14號停止去歐洲國家的包裹,好彩早寄咗

回覆 yicy 的帖子

你報關時是否申報是「禮物」?就算是禮物 ,貨值也不能超過 英磅39元,否則收件人是要付稅項才可以收件。
當然,如果你寄的東西海關懷疑貨值同你申報嘅不一樣,海關有權以佢嘅定價來計算你的稅項。 一般而言,如果是禮物, 如貨值不超過£39, 通常要付稅項 嘅情況比較少,除非是非常過別的例子。

回覆 笑笑草 的帖子

根據香港郵政 通告

香港郵政需由四月十四日起暫停寄往英國及美國的特快專遞服務,市民可考慮使用航運班次已加密至每星期一班的平郵服務郵寄往英國及美國,相應的平郵航運船程預計大約需時二十五天和三十一天。

https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/press_release/index_id_688.html

笑笑草 發表於 20-4-10 19:34
謝謝分享。昨天去郵局寄了,2盒口罩,除咗口罩盒用密實袋入,一包小食果仁。
都係寫禮物同小食。要$311 :f ...
我在 30/3 香港郵政 Speedpost 寄嗰箱物件往英國,昨天 9/4 英國時間下午 1 點抵達,共 10 天,我哋都有驚喜,因為郵局職員話最耐要預備等三星期。
‹ 上一主題|下一主題