用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無識人自行入了QC 或 LS?
樓主: happyhome2009
go

有無識人自行入了QC 或 LS?   [複製鏈接]

小曳人 發表於 20-5-11 11:50
唔係聽聞,係事實,學校講到明,只要係band 2,想入LSC,操行好的話,叩門都會收返!而2018年升中嗰班,係 ...

因我真係聽聞唔加呢2個字,怕一陣人地叫我拎証據

小曳人    發表於 20-5-11 11:58

醒目開學勳章 貢獻勳章

我眼見,沙呂小畢業生對學校有一定歸屬感,朋友仔係有份返母校同師弟妹分享嘅其中一人,好幾次見媽媽post 仔身穿LSC校服返沙呂嘅相响FB

我唔知沙呂d細路有乜特別,因為嗰位係仔嘅KG同學,當年KG已經係優異生 (我仔真係4年都無攞過呢個獎!),一路都係品學兼優嘅
LSC 收沙呂係睇校長推薦信,比其他人少見一次,直接入二面見brother 嘅

至於級唔級頭...
我又有個故事
話說有次HKAGE叫咗幾個唔同學校嘅中學生同d家長分享,當中就有位沙呂小/LSC,讀G班嘅師兄,佢玩過好幾個奧賽 (數、化學...)有份代表HK ,亦係舊年LSC記者會當中成排 DSE 高材生其中一人,呢位師兄係標準乖仔,自己唔駛補習,仲幫弟弟補習! (又係沙呂升LSC)
相信呢位師兄嘅年代,應該未收到8-9個咁多
其實我都好想知有乜特質,就係呢種神祕感,我依然係沙呂小fans

恐龍家

小曳人 發表於 20-5-11 11:57
我眼見,沙呂小畢業生對學校有一定歸屬感,朋友仔係有份返母校同師弟妹分享嘅其中一人,好幾次見媽媽post  ...

咁我識個d沙呂小上既,都多數係品學兼優型
不過早排都無意得知dbs 有個ib狀元都係沙呂小上,所以我估多數係因為質素有保証,所以年年有一定人數入,始終ro可以靠操卷,準確度未必準

小曳人 發表於 20-5-11 11:57
我眼見,沙呂小畢業生對學校有一定歸屬感,朋友仔係有份返母校同師弟妹分享嘅其中一人,好幾次見媽媽post  ...

12 13 14
都仲係每年5個

相信係愈收愈好
便愈收愈多

而且並唔係單單學業成績
雖然我知當年兄弟最滿意係沙呂學生曾考入牛劍

還有其他all round元素呀

幾年來我見過有劍手,足球員,乒乓球手,籃球員,跑手等等
沙呂有自家泳池,所以更多的是泳手

樂手亦有一些
我是護書簿

scooper 發表於 20-5-11 08:30
唔覺佢地的學生有什麽特別。

同感

布來夫 發表於 20-5-9 14:38
這個當然,光是學生數量,當中的學習差異就肯定闊過QC。

謝謝用家分享實際情況,讓大家更了解!

學生能力差異,表面上QC全收B1,但QC有3間聯小學生,佔咗全級4成人數。聯小係官校,唔會教深教快,6年嚟都只係得英文科係用英文書教,呢班學生上到英中隨時變文盲。

最大問題係,就算唔教快,同級課程都未必會教晒(小六都可能教唔晒6年班應該要識既數學課程,今年更甚)。

而且當中有一間聯小,英文科多年前仲係用緊一本比Longman Elect還要淺一級既書,真係唔知點樣可以係頂級英中生存。

呢堆人之中,恐怕只有1/4係跟得上大隊,其餘既只係名義上叫B1學生,實力未必強得過LSC同SJC直上既B2學生。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

所以讀書好大程度靠家長自己係屋企谷,單靠學校,好難出類拔萃,而且要由小一開始。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dylanli2017 發表於 20-5-15 14:39

所以讀書好大程度靠家長自己係屋企谷,單靠學校,好難出類拔萃,而且要由小一開始 ...
讀書好,好大程度係靠孩子自發學習,都讀中學,邊仲俾父母養養管住?
恐龍家

所以讀書好大程度靠家長自己係屋企谷,單靠學校,好難出類拔萃,而且要由小一開始 ...

出類拔萃,可能要去另一間喎~~~

hkpapa852 發表於 20-5-15 08:48
學生能力差異,表面上QC全收B1,但QC有3間聯小學生,佔咗全級4成人數。聯小係官校,唔會教深教快,6年嚟都 ...

以英文來講,我都覺得喇小大部份的B2生其實比普遍的averageB1生強。

回覆 小曳人 的帖子

而家物質豐富既年代,自動自覺讀書既小朋友少之又少,邊個小朋友唔中意玩?

回覆 小曳人 的帖子

我指小學,如果小學基礎打得唔好,中學會好辛苦,而且我覺得智力可以後天培養,並非只靠天生

Dylanli2017 發表於 20-5-16 09:31
回覆 小曳人 的帖子

而家物質豐富既年代,自動自覺讀書既小朋友少之又少,邊個小朋友唔中意玩? ...

個d未係將來狀元

不一定呀。我見我地學校級頭果D都係自覺型;雙職家庭連補習都未必有

cafeva 發表於 20-5-16 11:49
不一定呀。我見我地學校級頭果D都係自覺型;雙職家庭連補習都未必有

我地都係雙職家長加冇補習,講真完全初小一定唔係自動自覺,最多係半推半就

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dylanli2017 發表於 20-5-16 09:31
回覆 小曳人 的帖子

而家物質豐富既年代,自動自覺讀書既小朋友少之又少,邊個小朋友唔中意玩? ...
兩者可共存
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dylanli2017 發表於 20-5-16 09:32
回覆 小曳人 的帖子

我指小學,如果小學基礎打得唔好,中學會好辛苦,而且我覺得智力可以後天培養,並非只 ...
當一個人有目標,意志有時可能會戰勝hea
本人無拜讀過沈先生著作,但有幸同佢傾過,亦邀請過佢做一場家長廣座,佢嘅理論同幫過嘅case,正正後天意志力戰勝舒適生活,但,呢個年代....好難做到,所以佢近年亦無乜點收學生

但小學家長打好底,到中學就可以夠用?當然無可能啦!咪又係要玩少d讀下書,呢d就係孩子自己嘅功課

就算天才,都只係佢能夠花較少嘅時間,領悟更多嘅智識,中學生,家長能做嘅不多
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 20-5-16 11:49
正確
首先,討論响一個LSC / QC 嘅主題,唔係公海,咁我可以大膽d講:LSC 有能力,小學時已達初中或以上能力嘅,應該唔止1班,佢地每班總有好幾個呢d 能夠自學嘅學生,無補習,就係鍾意睇書嘅學生!

恐龍家

不過老實講男女比,男仔要做到自覺自制,比女仔更難,原因係遲熟
男仔沉手機普遍都比女仔多

回覆 小曳人 的帖子

中學夠唔夠用就要睇你個基礎打得有幾好,不過,小學唔打底既結果是,中學好難追得上人地,就好似,你叫小朋友去做一字馬好易,叫一個未曾練過既大人去做,難度極大。
‹ 上一主題|下一主題