用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家好似好保守選校,其實真係需要?
樓主: tiffanymelody1
go

大家好似好保守選校,其實真係需要? [複製鏈接]

fefemom 發表於 20-4-9 16:27
thank you.
咁引申到,如果好多人填同一大熱落乙一,同區其他band 1位又唔多,驚其他band 1校乙一已收夠 ...
大抽獎最難係填優先次序. 搏唔搏他區的名校B1位好. 雖然位小但競爭小. 有人夠膽乙一填他區名校而且又入到. 當然佢地乙二乙三會填穩陣的B1/B2學校去止蝕. 亦有人太搏去左無填過的B3學校

tiffanymelody1 發表於 20-4-9 14:59
我成日同自己講吾好俾7/4結果影響當初的選校策略,如果太保守,band 1生太快揾band2止蝕,咪浪費左機會?
...

如題:想請大家請教一下我這個Case
小兒學校是band2生邊緣人,但老師怕上到教育局唔知會放第二組別還是第三組別。如果現在乙一至四放band2中學,之後全部放band3中學這樣做法可行嗎?

maskedrider2158 發表於 20-4-10 10:42
回覆 bbqyou 的帖子

本人兒子是上年升中一,提醒大家,上面有贴文話先選晒B1,之後先開始選B2學校。夲人意 ...

研究一下:

就當你隨機號碼係最後一個B1學生,如果你揀嘅「B2」學校唔收你,即係話呢間「B2」學校所收嘅全部都係B1學生,咁呢間「B2」學校仲係唔係「B2」呢!定係你根本唔係一個B1學生呢!

tiffanymelody1 發表於 20-4-10 11:36
其實最緊要睇下自己個區band 1位夠吾夠,好似九龍城同南區玩法已吾同

請問九龍城區糸點填表會適合?亚仔係B1 尾

ak1020 發表於 20-4-9 15:28
如果我冇理解錯個遊戲規則,Band1 生係派位先過Band 2生,所以Band 1生其實應先盡填所有網內Band 1 中學, ...

同意!以我理解個機制係咁
我舊年係填曬所有b1先。之後先填b2

葵青BAND1學位足夠葵青區BAND1學生嗎?

pccw2017 發表於 20-4-10 11:50
大抽獎最難係填優先次序. 搏唔搏他區的名校B1位好. 雖然位小但競爭小. 有人夠膽乙一填他區名校而且又入到.  ...

唔好意思,請問乙部應該不可以跨區?

小余 發表於 20-4-10 21:59
講緊既應該係他區借位既學校...而唔係真係任何一間跨區學校

pccw2017    發表於 20-4-10 23:31

打搞一下, B1學校內都有非B1既成績,如成績突出,而老師們今年提了家長很多次"操行"要B+以上既.有以上兩樣條件o甘自一,自二已經打來了.不用抽獎.我想都是先1B到2B之間選5間會穩陣一點.

打搞一下, B1學校內都有非B1既成績,如成績突出,而老師們今年提了家長很多次"操行"要B+以上既.有以上兩樣條件o甘自一,自二已經打來了.不用抽獎.我想都是先1B到2B之間選5間會穩陣一點.

回覆樓主:

咁其實簡單啲講係咪就係如果校網內band 1學位係足夠分配俾band 1學生, 或者兩者數量相約就要進取啲, 填曬band1先填band2。相反, 如果band1學位少過band 1學生好多,就唔好咁進取。 其實個個校網嘅策略都有分別, 要了解下自己校網嘅狀況。

小余 發表於 20-4-10 21:59

乙部有跨區位的,但係位吾多,你可以參考一下自己區的中學一覽表

tiffanymelody1 發表於 20-4-10 23:34
乙部有跨區位的,但係位吾多,你可以參考一下自己區的中學一覽表

明白。唔該晒!

imlcc 發表於 20-4-10 23:10
咁其實簡單啲講係咪就係如果校網內band 1學位係足夠分配俾band 1學生, 或者兩者數量相約就要進取啲, 填曬b ...
講得啱, 所以要參考hkpapa852的2018/20年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3818202&extra=page%3D2

pccw2017 發表於 20-4-10 23:37
講得啱, 所以要參考hkpapa852的2018/20年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計.
https://www.edu-kingdom ...

好有參考價值
‹ 上一主題|下一主題