用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2尾-3A頭
go

B2尾-3A頭 [複製鏈接]

深水埗區有什麼學校B2尾-3A頭
禮賢會彭學高,麗澤,諸聖.....好唔好?
完全未聽過
   4    0    0    1

kwboy 發表於 20-4-10 09:52
完全未聽過

你唔係深水埗校網?

siujanjan 發表於 20-4-10 18:29
你唔係深水埗校網?

是深水埗綱

完全未聽過

我自己就上佢哋校網睇吓,再search 吓人哋comment

完全未聽過

或許派位乙部  

1 協同/唐乃勤
2 協同/唐乃勤
3 彭學高

elbar 發表於 20-4-11 13:11
或許派位乙部   

1 協同/唐乃勤

還有4-30都不知道怎排,老師叫我全部選band3,唔好選band2。明明在校是band2學生,但要選band3

插口問下大家係咪都係用 https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp?p=1&order=name&asc=1 搵中學 banding?

SlowMotion 發表於 20-4-11 16:21
插口問下大家係咪都係用 https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp?p=1&order=name&asc=1 搵中學 banding? ...

我是,但唔知有沒有用錯

唐乃勤是2c-3a??????

禮賢會彭學高,麗澤,諸聖聽過,前兩個都正常算純品,諸聖有啲保留。

亦可以試唐乃勤,以前朋友讀一線小學,升中入呢間。

嗰啲排名不可盡信,亦唔可以以佢排名去選校,你係要諗「其他人會點排」、「誰是 Band 2 大熱」。

舉例:離島章馥仙中學肯定唔係 Band 1,個網站亦評佢 Band 2A,但仍有好多 Band 1 生乙二,甚至乙一已經排佢。因為離島區冇 Band 1 學校,他區得十幾個位,所以一定要排佢頭兩名,否則就跌去唔知邊度。如果 Band 2 生照填章馥仙中學乙一,咁機會非常微弱。

另一例子,觀塘呂郭碧鳳同梁式芝,網站評價 Band 2A,EK 推算呂郭碧鳳 Band 2A,梁式芝仍屬 Band 1。郭碧鳳同梁式芝基本上唔會有 Band 2 生入到,因為觀塘唔夠 Band 1 分,Band 1 生填曬 Band 1,包括梁式芝,就一定填呂郭碧鳳。(EK 推算,羅陳楚思係 Band 2,而非 Band 1)

雖然以上例子都係講 Band 1、2,而非 Band 2、3,但的確,選校唔係考網上排名,而係睇師兄師姐係你個排名係入邊間,同埋同區同 Band 家長、上一個 Band 家長會揀邊間。

lamselina 發表於 20-4-12 04:28
唐乃勤是2c-3a??????

老師說這間是band 2A,深水埗網有很多他區都不知道是什麼學校,那些band 3A較校風好一些都不知,因留言有好有壞。

kwboy 發表於 20-4-11 14:25
還有4-30都不知道怎排,老師叫我全部選band3,唔好選band2。明明在校是band2學生,但要選band3
...

深水埗男仔唔夠位丫嘛,B1生流入B2,B2流入B3好正常。

多口問句,其實邊個區的 band 1 校多過 band 1 生? 睇其他 post 好似個個區都唔夠位...

1998Ruby1998 發表於 20-4-12 05:08
禮賢會彭學高,麗澤,諸聖聽過,前兩個都正常算純品,諸聖有啲保留。

亦可以試唐乃勤,以前朋友讀一線小學 ...

寫得非常清楚的解說,有時選擇揀校都係一門學問,有人信運進取d全部要最好,有人知足只希望入到屋企附近果間就ok! 其實每一間學校得50~90 個位,真係好難諗……

SlowMotion 發表於 20-4-12 12:12
多口問句,其實邊個區的 band 1 校多過 band 1 生? 睇其他 post 好似個個區都唔夠位...
...

利 B1 女升中有葵青、沙田、九龍城、中西區、灣仔、東區
利仔 B1 升中有沙田、九龍城、油尖旺、灣仔

但當中有啲隱憂,例如中西區 St Clare 小學部加三班,會多左人爭位,灣仔利仔利女,因為多直屬同少“流動”學生,如果多人空降就會令數字有大變。

基本上女仔係升中大贏家。太多叻嘅女校,九龍港島每區都有 Band 1 女校。

kwboy 發表於 20-4-12 08:55
老師說這間是band 2A,深水埗網有很多他區都不知道是什麼學校,那些band 3A較校風好一些都不知,因留言有 ...
嗯~~~ 我正是他區, 但唐有20位給我們區,
但有朋友說...唐校風不太好, 而且有欺凌事件發生過,
所以.....京京.....我仔好蠢的~

lamselina 發表於 20-4-12 21:34
嗯~~~ 我正是他區, 但唐有20位給我們區,
但有朋友說...唐校風不太好, 而且有欺凌事件發生過,
所以.....京 ...

我唔會選唐,因只有中一至中三班讀,中四至中五要到莊xx讀,問題莊不是全收學我,只收好成績,我怕到時又要揾中學。(我是聽返來)

回覆 kwboy 的帖子

對...據說今年脫龍!! 不過...我是考慮...將唐放那比較好, 怕校風又怕高中再搵學校!

lamselina 發表於 20-4-12 22:44

對...據說今年脫龍!! 不過...我是考慮...將唐放那比較好, 怕校風又怕高中再搵學校! ...

妳是那一個校網,是男孩還是女孩?

31 男
‹ 上一主題|下一主題