用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年第一年自行預先通知,直资抽飛會多了嗎? ...
樓主: kwchiu
go

今年第一年自行預先通知,直资抽飛會多了嗎?   [複製鏈接]

ucw 發表於 20-4-21 13:43
回覆 02413124 的帖子

以ek 過去po 嚟睇,兩間都會有人抽飛。spcc 以往派offer,抽dgs飛嘅都唔係新鮮事。掉 ...

我明,只係這情況往年都有發生。如果有人指出今年dgs史無前例4月call offer,今年唯一變的是公佈自行?

1. 今年spcc 比以往遲出offer
2. 自行
3. 其他直資call waiting

三樣都有可能

ucw 發表於 20-4-21 13:53

1. 今年spcc 比以往遲出offer

Ic

hkpapa852 發表於 20-4-21 13:35
直資一定有所損失,起碼會失去咗一批較優秀既學生。同埋多咗好多call waiting既admin work。

官津學校其 ...
謝謝賜教!
又問:有感今年的局面,是因為疫情,大部分官津學校「被迫」放棄親自面見,冇嘢可循,只能睇比較叫做客觀的RO, 課外活動,家長交的資料作比較,以致最叻的手執兩個自行,加上正常情況下大家又不敢抽飛,搞到官津未必收到次想收(waitlist)的一批。
明年如果有返面見,但仍是自行能像今年咁,可以早通知,對於官津收生會否稍為好些少?

newmommy 發表於 20-4-21 14:25
謝謝賜教!
又問:有感今年的局面,是因為疫情,大部分官津學校「被迫」放棄親自面見,冇嘢可循,只能睇比 ...

分別不太,因為大部份官津中學都係好依賴RO嚟收生,面試主要只係篩走D唔合眼緣既勁人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa, 請教其實今次自行大約有幾多學位。我眼見不少人自行成功的多數都係級頭, 而且手持自一同自二都成功'。 有好多级頭五名的, 都只係自一、二失敗沒有著落, 但又未必入到神校直資。 又唔知自己會不會是自行後補, 大抽獎又唔知點填表, 其實呢批成績高嘅都幾徬徨。

~~~~~

hkpapa852 發表於 20-4-21 14:34
分別不太,因為大部份官津中學都係好依賴RO嚟收生,面試主要只係篩走D唔合眼緣既勁人
...
hkpapa, (請看上一個post) 請教级十之內,又自行一、二失敗的,是否應望自一、二有機會後補呢?

Sheep06 發表於 20-4-21 14:49
hkpapa, 請教其實今次自行大約有幾多學位。我眼見不少人自行成功的多數都係級頭, 而且手持自一同自二都成 ...

呢D就係呢個行政安排缺乏全盤考慮既問題,我上年都提出過了。提早自行公佈結果實際受益人好大機會遠低於30%

而且現在看來,始乎仲影響咗聯繫/直屬中學既收生取態,聯小同直小學生既優勢有機會縮少了!​
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-23 17:36
呢D就係呢個行政安排缺乏全盤考慮既問題,我上年都提出過了。提早自行公佈結果實際受益人好大機會遠低於30 ...

以前係0% 受惠,現在低於30% 我都認為公佈好過唔公佈,就算我自行唔得都得個知字,多個選擇去唔去直資

02413124 發表於 20-4-23 18:15
以前係0% 受惠,現在低於30% 我都認為公佈好過唔公佈,就算我自行唔得都得個知字,多個選擇去唔去直資
...

但問題係,對自行失敗既家長嚟講,壓力可能係幾何級數上升。

IYY    發表於 20-4-23 18:22

hkpapa852 發表於 20-4-23 18:21

我有朋友話反而唔得就快快簡左直資唔洗再被折磨上年要折磨到7月,仲分分鐘2頭唔到岸

Sheep06 發表於 20-4-23 17:28
hkpapa, (請看上一個post) 請教级十之內,又自行一、二失敗的,是否應望自一、二有機會後補呢? ...

我女係你形容的 case....
我冇期望自行後補會中。

我覺得成績係 top, 間中學收咗同小學但名次較後的同學,應該係我女有唔達標的地方,例如ECA.

現階段,改善唔到。
因為咁,我決定唔博,取直屬位。
我怕抽唔到,要叩門一樣唔得。

我係比較悲觀的。

02413124 發表於 20-4-23 18:23
我有朋友話反而唔得就快快簡左直資唔洗再被折磨上年要折磨到7月,仲分分鐘2頭唔到岸
...
唔係個個自行唔得都一定有直資offer,雙失(失落自行和直資)個班先係大眾

hkpapa852 發表於 20-4-23 18:29
唔係個個自行唔得都一定有直資offer,雙失(失落自行和直資)個班先係大眾 ...

其實我朋友都係7/4 waiting入,佢話如果唔係自行有人得左抽飛,佢可能都冇,所以多人得定失真係冇人知。

hkpapa852 發表於 20-4-23 18:29
唔係個個自行唔得都一定有直資offer,雙失(失落自行和直資)個班先係大眾 ...

唉,我仲笨。
見佢個成績,女又唔想考,又一心讀津中,冇去考直資

hkpapa852 發表於 20-4-23 18:21

除左入唔到面試名單(包括二面)可以斷定自行玩完之外,其他人不能排除
自行尚有機會補中的可能性。

以阿仔的小學為例,級十內入C、K男校的人數相若,級十幾就未有正取。
去年C男校係全見,K男校選三百人面試,之後個別有二面;今年C男校面
試取消,K男校就網上見三百人。

個人估計,若五十人是正取生,備取生可能有不少於五十人。所以我估到七
月放榜時,級十幾的同學亦甚有機會獲派這兩校(自行)。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-4-23 19:21
除左入唔到面試名單(包括二面)可以斷定自行玩完之外,其他人不能排除
自行尚有機會補中的可能性。

K 校會有那麼多人放棄/放自二嗎?

而我估不到S是什麼

kyy 發表於 20-4-23 23:08
K 校會有那麼多人放棄/放自二嗎?

而我估不到S是什麼
港島某男校咯

medicine 發表於 20-4-23 23:12
港島某男校咯

Oh 明啦
‹ 上一主題|下一主題