用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Homestay 分享
樓主: 尼加拉伯爵
go

[其他] Homestay 分享 [複製鏈接]

尼加拉伯爵 發表於 20-4-24 06:48
我都買來看看先,是近期出的嗎?各大書局有售?

公共圖書館借
我大約3年前
借來睇!

回覆樓主:

我以前住過homestay, 我個人覺得食野合不合口味都好重要。有d 朝朝麥皮,我真係唔慣,有d 就日日炸,食到成日喉嚨帶痛,後來唔敢返去食飯,自己係出面買壽司,食少少野。所以,可能你俾多少少錢個仔/囡,如果唔合口味,可以自己煲下noodle 同買下出面野食。住了Homestay 就感受到什麼叫做在家千日好。好難忘有次澡涼完返入房,個house mom 好大力叩我門,我以為發生什麼事,原來佢要我入廁所執返自己掉落地嘅頭髮。個日本仔浸浴,house mom 話水費貴咗,叫佢自己俾錢。

shirleyfoo1213 發表於 20-5-14 12:41
我以前住過homestay, 我個人覺得食野合不合口味都好重要。有d 朝朝麥皮,我真係唔慣,有d 就同日日炸,食到 ...

寄人籬下就係咁慘其實做homestay family 需要審核嗎?定係申請就可以做
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

shirleyfoo1213 發表於 20-5-14 12:41
我以前住過homestay, 我個人覺得食野合不合口味都好重要。有d 朝朝麥皮,我真係唔慣,有d 就同日日炸,食到 ...
睇到都心痛,永遠都係在家千日好。 謝謝你分享。到時我會多了解亞仔情況,

LuckyGirl 發表於 20-5-14 21:25
寄人籬下就係咁慘其實做homestay family 需要審核嗎?定係申請就可以做
...
學校會審核申請者,同埋會定期了解 學生homestay 情況
‹ 上一主題|下一主題