用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有Waiting Call 到都冇得直資轉直資
go

有Waiting Call 到都冇得直資轉直資 [複製鏈接]

下午收到顏寶玲Call 有offer , 但之前比左小六學生資料表的另一直資話已把資料表今早比左EDB. 打比EDB話佢 是學校安排, 資料表交左都無野可以幫到手.   

4月16日後直資學校才知道抽飛的學位, 即沒有offer 在手的先有機會有候補 .... 我好亂呀
   9    0    0    1

仲可以點做 ???  是否真的不可以再轉去別的直資?

linushui 發表於 20-4-17 17:50

有無問顏寶鈴? 佢一定要交學生資料表嗎? 照直講畀人收左。個人覺得直資過檔未必一定要交學生資料表。

linushui 發表於 20-4-17 17:48
下午收到顏寶玲Call 有offer , 但之前比左小六學生資料表的另一直資話已把資料表今早比左EDB. 打比EDB話佢  ...

扯住教育署幫手啦!個混亂嘅局面係佢哋講出嚟驚一陣要追殺!

下午收到顏寶玲Call 有offer , 但之前比左小六學生資料表的另一直資話已把資料表今早比左EDB. 打比EDB話佢  ...

邊間直至咁快交表上教育局?

回覆 5星猩 的帖子

要收小六學生資料表

回覆 mict0009 的帖子

唔方便講

linushui 發表於 20-4-17 19:07
回覆 mict0009 的帖子

唔方便講

唔會係P K呀?

如果係咁,你試吓同顏寶玲講吓,你話已經過咗抽飛時間,抽唔到資料表比你,可唔可以留位到7月7放榜,之後註冊

直資3/5前要交資料比EDB,學校幾時交就控制唔到,可能有d直資收夠學生避免有人再抽飛,就索性早d交資料比EDB,你打去中學學位分配組問下啦

我都係今日收到顏寶玲通知,仲未問之前間直資可唔可以抽飛阿,聽日週六,估計又問唔到人,點算啊。

mict0009 發表於 20-4-17 19:05
邊間直至咁快交表上教育局?

係囉!好好奇想知添

之前已經發生過 , 有直資好早交資料表比edb
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2770247#post_38279073

直資年年都有機會handle呢種情況,所以只要NPL真有offer畀你小朋友,而你哋又想讀,可以照交留位費畀NPL和作其他開學準備(如不放心可要求NPL出offer letter讓你安心),直到7月番小學攞派位證縱然寫派去之前間中學,但你同NPL夾下去補做番一啲手續相信問題不大。加油!

以往都有這情況發生過,前一間直資以名單已交教育局為理由拒絕交還學生資料表,後收你個間直資照幫學生做留住手續。最後個位學生係讀到後面個間直資的。其實應該不是鬥早交名單呈上就是定局呢
希望樓主能順利留位NPL ,其後再俾d hint後人到底邊間咁早交名單,讓往後的家長有所得益

問番NPL啦,呢啲情況佢熟過你,只要佢哋肯照註冊,又唔一定係要資料表~~~

同一個問題,我上年有打過去教育局問,當時我準備要去一間直資留位但並不是最心儀的,我有問教育局,如第二間直資收我,第一間不肯交回學生資料表俾我會點,當時個位教育局職員係咁答我的:佢唔俾番你唔代表你就一定讀佢,佢收起不交還其實冇意思,學生交上小六學生資料表並由中學呈上教育局,係代表你不能參予派位之嘛。你有冇影印低張小六學生資料表?建議你帶住之前留位直資個d 收據第去NPL 俾學校知你既難處,看學校會點處理,祝福你一切順利

b3410    發表於 20-4-17 20:56

多謝大家的意見及幫忙, 升中是讀六年的, 再關乎之後升大學, 真的是緊張.

會再問問NPL.

linushui 發表於 20-4-17 21:41
多謝大家的意見及幫忙, 升中是讀六年的, 再關乎之後升大學, 真的是緊張.

會再問問NPL.  ...

希望一切順利,加油!

不如你星期一問多次教育局,我早兩個星期問佢地,佢地話小六學生資料表,學校只交副本俾教育局咋,正本會一直keep係學校,我問過如果after 16號call waiting 點算,如果間學校話已交正本俾你,佢答我學校唔會交正本,直資轉直資無問題,仲話如果我攞時有困難再call 佢地,佢會揾地區主任幫手
‹ 上一主題|下一主題