用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有Waiting Call 到都冇得直資轉直資
樓主: linushui
go

有Waiting Call 到都冇得直資轉直資 [複製鏈接]

DGH 發表於 20-4-18 18:10
不如你星期一問多次教育局,我早兩個星期問佢地,佢地話小六學生資料表,學校只交副本俾教育局咋,正本會一 ...

好多謝你啊!即係16號之後再抽飛,教育局都會幫手?之前問過係要攞返資料表正本喔

donnywin 發表於 20-4-18 21:55
好多謝你啊!即係16號之後再抽飛,教育局都會幫手?之前問過係要攞返資料表正本喔 ...
係呀,係要攞番正本,我意思指教育同我講,小六學生資料表既正本係keep係你最update註冊的學校,即使間學校話交名單,佢地只係將名單及小六學生資料表副本交俾教育局,不會交正本,所以如果有學校同你講交左資料表正本俾教局而唔俾你攞是不成立的(以上係我打去教育局佢係這樣回答我,但你最好一定要打去問)

DGH 發表於 20-4-19 12:37
係呀,係要攞番正本,我意思指教育同我講,小六學生資料表既正本係keep係你最update註冊的學校,即使間學校 ...

好啊,唔該曬!我聽日問下學校要點攞返資料,唔肯嘅話,我再問下教育局要點樣做才好,畢竟已經過左4月16號

donnywin 發表於 20-4-19 12:41
好啊,唔該曬!我聽日問下學校要點攞返資料,唔肯嘅話,我再問下教育局要點樣做才好,畢竟已經過左4月16號 ...
不用客氣,有乜困難打去教局,佢話會揾地區主任幫手

DGH 發表於 20-4-19 12:49
不用客氣,有乜困難打去教局,佢話會揾地區主任幫手

感謝!

我也曾致電教育局查詢, Staff 說如直資已把小六資料申請表交上教育局, 他也沒有辦法.  直資與直資之間 轉換是由學校的行政安排, 所以沒有什麼可以辦到. mouth:" />

我都會再問多次教育局地區主任, 應如何安排 .
如大家也有相關資訊,可以在此透露, 可以給大家參考.  

回覆 linushui 的帖子

我上次打去個staff 好好,有問必答,因為我都係問佢call waiting 的問題,仲講左如果攞資料表有困難就打俾佢地,或者你明天再打多去一次

醒目開學勳章 王國長老

tung0409 發表於 20-4-17 20:45
同一個問題,我上年有打過去教育局問,當時我準備要去一間直資留位但並不是最心儀的,我有問教育局,如第二 ...
學校咁玩野真係玩衰自己個名

直資轉直資, 只要另一間知係邊間學校唔放學生資料表出黎, 已經可以用另一種方法留位, 最多咪等到放榜後家長當叩門入, 到時直接帶派位證去補辦登記之嘛

某間學校之前都唔肯俾返 undertaking 家長架, 依家自己 "主動" 寄返俾家長囉

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

linushui 發表於 20-4-19 14:24
我也曾致電教育局查詢, Staff 說如直資已把小六資料申請表交上教育局, 他也沒有辦法.  直資與直資之間 轉換 ...
聽朝一早打去 NPL 問左先, 做左咁多年, 負責收生既老師會有解決方法

跟住再打去同李國寶講, 已問教局係提交副本, 正本由學校 keep, 最緊要係錄音丫, 睇下學校點答, 之後再搵教局分區幫手

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

聽日我都要抽飛,希望順利啦!

miriam 發表於 20-4-19 14:51
聽朝一早打去 NPL 問左先, 做左咁多年, 負責收生既老師會有解決方法

跟住再打去同李國寶講, 已問教局係提 ...
啱呀,我覺得要好有準備先好打去抽飛,咁學校就唔敢耍你

今日打電話去直資要求攞返小六資料表,話直接過去攞就得了,好成功攞返小六資料表原件,已註冊顏寶玲了。

我地仲未可以取回小六學生資料表, 要找EDB 出動才有機會 取回.

linushui 發表於 20-4-20 19:37
我地仲未可以取回小六學生資料表, 要找EDB 出動才有機會 取回.

加油!

回覆 donnywin 的帖子

恭喜

DGH 發表於 20-4-20 22:48
回覆 donnywin 的帖子

恭喜

多謝曬!

linushui 發表於 20-4-20 19:37
我想八卦下,之前話抽飛有少許阻滯的 jm , 最終收返張小六學生資料表未?

還未再問學校, 只得到教育局 回覆4月16日後 會否發還 學生資料表 是校本的決定,沒有可跟進的事宜

回覆 linushui 的帖子

請問最後成功取回資料表或註冊NPL嗎? 可否分享過程!
衷心感謝!
‹ 上一主題|下一主題