用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔Band-2女選校
go

灣仔Band-2女選校 [複製鏈接]

灣仔Band-2女,沒有直/聯關係,大抽獎有冇機會抽中灣仔三間女校?那間機會較大?

如果唔選三間女校,請問還有什麼學校可以放甲/乙1-3?
   2    0    0    0

piyohk 發表於 20-4-18 21:11
灣仔Band-2女,沒有直/聯關係,大抽獎有冇機會抽中灣仔三間女校?那間機會較大?

如果唔選三間女校,請問 ...
請賜教

鄧肇堅?

何東

ilovejapan 發表於 20-4-19 23:34
鄧肇堅?

唉⋯⋯

阿囡想女校,請問何東學校係band-2頭/中/尾?

又請問會唔會鄧鏡波(男女)好啲?

piyohk 發表於 20-4-20 17:55
唉⋯⋯

阿囡想女校,請問何東學校係band-2頭/中/尾?

維官?  

elbar 發表於 20-4-20 17:59

維官?

請問鄧肇堅維多利亞官立過何東嗎?

piyohk 發表於 20-4-20 18:08
請問維官好過鄧鏡波嗎?

灣仔 鄧鏡波 幾時由男校轉男女校?  

elbar 發表於 20-4-20 18:12
灣仔 鄧鏡波 幾時由男校轉男女校?

抱歉,成日攪錯過學校名。應該係鄧肇堅維多利亞官立中學

回覆 piyohk 的帖子

鄧肇堅應該好過何東

aminafy 發表於 20-4-20 18:22

鄧肇堅應該好過何東

點解呢?

Sorry, 我講清楚先,我講緊嘅係聖公會鄧肇堅中學。坊間一般稱呼聖公會鄧肇堅中學> 聖鄧
鄧肇堅維多利亞官立中學 > 維官

女兒喜歡女校就何東2C,  維官都2C  男女校

ilovejapan 發表於 20-4-21 15:09
女兒喜歡女校就何東2C,  維官都2C  男女校

謝謝

個人也喜歡女校,但真心不喜歡何東。我會揀乙1  聖鄧

CutieMommy 發表於 20-4-27 17:45
個人也喜歡女校,但真心不喜歡何東。我會揀乙1  聖鄧

但聖鄧不是B1校嗎?灣仔區B1生不是排第一,就第二嗎?B2還有幾會嗎?

piyohk 發表於 20-4-20 18:17
抱歉,成日攪錯過學校名。應該係鄧肇堅維多利亞官立中學

呢間坊間叫維官,而鄧肇堅TSK 係聖公會鄧肇堅B1男女校

piyohk 發表於 20-4-27 19:13
但聖鄧不是B1校嗎?灣仔區B1生不是排第一,就第二嗎?B2還有幾會嗎?
我係咁諗嘅,聖鄧係B1b 學校,但有66個抽獎位,算多。而且 HK2 B1位多過B1學生。所以我估B2學生都有機會中B1位的。我對於選校,不太有研究。如有錯漏,請其他jm指出及補統。Thx

TSK沒有直/聯小學,街外位係灣仔區最多。

灣仔區各大男校和女校既小學B1和B2學生,無乜理由乙1唔放直/聯中學改放TSK,只有兩間軒小B1生可能有極少數乙1唔放QC/BPS放TSK,其餘區內學校,就算大戶St James同寶血都未必會多人乙1選TSK。

男女校B1生乙1入晒直/聯中,軒小只有極少量B1生乙1入TSK(加埋應該唔夠10個),St James同RC會係乙1選TSK應該都唔多(相信加埋唔夠10個),剩下係區內其它細校,佢地估計合共得10個左右。

即係過完B1生乙1派位,TSK起碼仲36個位。​

參考灣仔區4間有公佈詳細派位結果既小學上年升中派位結果:

中學

2018-2019

2018-2019

2018-2019

2018-2019

累計

SSPA總額

畢業生人數

學校

軒上

軒下

寶血

李賜豪

QC+BPS

其它B1中學

其它B1中學(B2學也可入的)

聖公會鄧肇堅

QC+BPS%

26.52%

26.15%

2.82%

1.37%

其它B1中學%

12.88%

15.38%

29.58%

21.92%

其它B1中學(B2學也可入的)%

0.76%

0.77%

2.82%

4.11%

聖公會鄧肇堅%

12.12%

7.69%

11.27%

9.59%

未計入聖鄧升讀B1中學%

40.15%

42.31%

35.21%

27.40%

按照上表計,兩間軒小合共26人入TSK,寶血和李賜豪合共15人,估計RC和St James合共15人。
呢度加埋有56人入TSK。

咁呢56個人,加番早前估計本區其它小學入TSK既總人數10個,剛剛係66個,等於TSK係統一位乙部既學額。

不過以上呢個假設,係所有入TSK既學生,都只係靠乙部抽獎入。當中只要有人係自行入,或甲部抽入,即係一定有位剩俾B2學生。

​而且睇番兩間軒小,未計升讀TSK既B1學生比例已經~40%,遠高過軒小校內話只有 1/3 B1學生既分流建議。另外寶血和李賜豪唔計升讀TSK,B1比例亦頗高。而且呢個情況係多年嚟都係咁。

所以相信好大機會,呢4間有大量學生入到TSK既學校中,一定係有B2生抽入TSK。

B2學生放TSK係乙1係有少許機會。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-28 11:02
TSK沒有直/聯小學,街外位係灣仔區最多。

灣仔區各大男校和女校既小學B1和B2學生,無乜理由乙1唔放直/聯 ...

灣仔band2搏到TSK的機會應該不高。是否用住址轉中西區抽奬較好?因為中西區band2女有機會抽到band1.而且band2的鴨真比灣仔區的何東好?
‹ 上一主題|下一主題