用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
樓主: hk53926436
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

CMMANDY 發表於 20-5-5 09:47
迦密近年,偏向左文商,頭幾吾一定選理科,所以吾關事學校開幾多班,因為中3的11,12 月,巳經有選科表, ...

朋友女兒在迦密讀,就係揀phy, chem, bio,  而個人認為,phy, chem, bio的出路始終較多,如有能力,最好揀2科理科;
另一方面,津校的資料有限,選科的班別人數早已定了,較難有大變動,這一點直資中學就彈性得多

gracelam 發表於 20-5-5 10:10
當然級頭幾班同學未必全揀理科,但只開一班,考中間位置的同學未必入到心儀學科啫。
...

係ge,  特別是男生,初中時,多數不及女生勤力,選科會吃虧

chun媽 發表於 20-5-5 12:47
朋友女兒在迦密讀,就係揀phy, chem, bio,  而個人認為,phy, chem, bio的出路始終較多,如有能力,最好揀 ...

我女間普通津校,phy chem 都開到2班,bio開一班,所以好驚訝迦密點解只開一班咁少。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chun媽 發表於 20-5-5 08:22
如果沒記錯,黃芴南好似只有M2,沒有M1; 又如迦密,只能選4科core+3科選修,但開平就能揀4科core+3科選修+M1 ...

之前有jm分享嘅資料,上年"迦密"期考時間表。其中,中四顯示Bio需要响兩間課室進考,即開兩班機會很大,而phy和chem各只响一個課室進行。所以,個人估算:Bio(2班);phy(1班);chem(1班)。

參考資料:
https://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2014/05/C1826.pdf#page=4

CMMANDY 發表於 20-5-5 09:41
如果4+2 拎高分,5555,5*5*,比4+3 拎到較5555444, 咁又点看,架预到當然好,但有時又吾好太辛苦, ...

YmOra 發表於 20-5-5 13:09
之前有jm分享嘅資料,上年"迦密"期考時間表。其中,中四顯示Bio需要响兩間課室進考,即開兩班機會很 ...

應該唔係,朋友剛覆了我,她說physics有40個位,bio有30個位,chem就唔係好清楚,還是請其他迦密家長求證吧,謝謝

chun媽 發表於 20-5-5 08:22
如果沒記錯,黃芴南好似只有M2,沒有M1; 又如迦密,只能選4科core+3科選修,但開平就能揀4科core+3科選修+M1 ...

迦密嘅分班每年有少許不同,來年四班,有一班以生物班為基礎,另一班以物理為基礎,選好基礎,再在中層及下層選科。而以生物及物理為基礎兩班可另選收M1或M2課程。

cheungoli 發表於 20-5-5 16:34
迦密嘅分班每年有少許不同,來年四班,有一班以生物班為基礎,另一班以物理為基礎,選好基礎,再在中層及 ...

我忘記早前你哩個選修科表,那裏寫明"生物1" 和 "生物2",即是開2班。

chun媽 發表於 20-5-5 16:18
應該唔係,朋友剛覆了我,她說physics有40個位,bio有30個位,chem就唔係好清楚,還是請其他迦密家長求證 ...

可能你朋友睇漏咗有開"生物2"班。因為,我嗰份係學校通告,應該不會錯。

YmOra 發表於 20-5-5 16:42
我忘記早前你哩個選修科表,那裏寫明"生物1" 和 "生物2",即是開2班。
...

應該唔喺咁,即使你入中史班,你最底果層都可以選生物,即你上生物課與不是生物班(即其他三班但同選生物課嘅同學)一齊上堂,咁算唔算第二班呢?

chun媽 發表於 20-5-5 16:18
應該唔係,朋友剛覆了我,她說physics有40個位,bio有30個位,chem就唔係好清楚,還是請其他迦密家長求證 ...

可參考下EK這帖子,亦可看見"生物科"設置咗2班。

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3755128&page=1&authorid=0#pid47854996

cheungoli 發表於 20-5-5 16:46
應該唔喺咁,即使你入中史班,你最底果層都可以選生物,即你上生物課與不是生物班(即其他三班但同選生物課 ...

應該唔係喎!我校都係咁揀,第三層嘅生物將會以第2班形式開班,如果收齊嘅話分分鐘有成60人以上,好難迫埋一班上堂喎?!

YmOra 發表於 20-5-5 16:57
應該唔係喎!我校都係咁揀,第三層嘅生物將會以第2班形式開班,如果收齊嘅話分分鐘有成60人以上,好難 ...

咁我就唔清楚,可能到9月問阿仔先知

YmOra 發表於 20-5-5 16:42
...

咁寫的話,Bio一定係開2班

呢個套餐好處係多左不同學科配搭,唔好處雖然係Econ同Bio開2班,反而熱門的phy同chem只有一班。

YmOra 發表於 20-5-5 16:52
可參考下EK這帖子,亦可看見"生物科"設置咗2班。

參考資料:

謝謝資訊,可見到physics及chem只有一班,而bio應有兩班

gracelam 發表於 20-5-5 17:21

咁寫的話,Bio一定係開2班

係有DD意外,"迦密"一向出名"機械人"學會,我以為phy會係最多人讀開班最多添!

chun媽 發表於 20-5-5 17:24
謝謝資訊,可見到physics及chem只有一班,而bio應有兩班

解開咗多年迦密Phy Chem 4+維持9X%之謎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-5 17:35

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chun媽 發表於 20-5-5 17:24

不過,反而貴校"旅港"就係最啱理科人讀,有成2phy;3chem;2bio,實在開心死D理科人。我同阿女講,佢流晒口水

咁!想問問,貴校是否文人比較少呀?

hkpapa852 發表於 20-5-5 17:35

這個原因我已知良久
‹ 上一主題|下一主題