用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 uk 有那些中學可以有一年Igcse 可以讀?
樓主: chloe.k
go

[英國] uk 有那些中學可以有一年Igcse 可以讀? [複製鏈接]

artroboy 發表於 20-5-20 13:11
你仔有冇學樂器?我諗緊叫佢呢一年考埋八級有啲妄想⋯,外國學樂器點搞? ...

外國學器見有d學校每堂計$
我仔冇樂器
我而家先搵緊學校

chloe.k 發表於 20-5-20 13:20
外國學器見有d學校每堂計$
我仔冇樂器
我而家先搵緊學校
Thanks

醒目開學勳章

artroboy 發表於 20-5-20 13:11
你仔有冇學樂器?我諗緊叫佢呢一年考埋八級有啲妄想⋯,外國學樂器點搞? ...

學校可以安排樂器導師, 每堂收費約2佰幾, 可以在英國考試(ABRSM/Trinity)

chloe.k 發表於 20-5-9 15:09
但而家已經停晒課, 我問吓agent先,Bromsgrove 好似幾好d 配套
呢間幾好,不過難入同海外生多。

3b 發表於 20-5-20 13:56
學校可以安排樂器導師, 每堂收費約2佰幾, 可以在英國考試(ABRSM/Trinity)
Thanks

yuyueng 發表於 20-5-20 14:01
呢間幾好,不過難入同海外生多。

係難入,設施好,個cafeteria 攞獎好似
有炒麵咁

回覆 Isaacmommy 的帖子

do you know that some schools in the UK start teaching gcse in year 9?  they mostly use the last year (year 11) to revise all gcse topics (incl doing past papers) that they have been teaching in yr 9 and 10.  It is such a rush to complete gcse in 1 year!  

chloe.k 發表於 20-5-9 15:02
其實我知系最好中三完走 多d學校揀

意思係去到英國讀中四最好?即係香港中三嘅時候一月到要搵學校對嗎?

唔好意思啊點解中四反而多學校揀?
因為我見好多都話+13多學校。

謝謝

bear2014 發表於 20-5-29 11:29
意思係去到英國讀中四最好?即係香港中三嘅時候一月到要搵學校對嗎?

你對,Year 10 前入好d ,但有時小朋友未ready自己嘅心情又唔可以勉強,我個小朋友就係好鍾意你間中學,所以遲遲都未搵學校,
我仔如果明年九月入已經16 歲
一系跳級中六,一系選讀一年isgce課程去預備,因basic 可以六科好似,冇乜學校有呢d一年預備比你上中六咁 ,有錯的話,麻煩各家長更正

bear2014 發表於 20-5-29 11:29

根據你樓上會員話好多學校其實Y9已經開始教GCSE既課程,Y11時只系複習同做pastpaper

所以讀一年制既GCSE會好趕,一去到就准備考GCSE。我仔間學校的確有D topicsY9就教,佢舊年過去讀Y10,有D 會考topics學校真系唔再教,唯有自學,所以可以既話其實去讀Y9系最好既,我認同此說法。

另外揾學校,1月至揾太遲啦,唔講有D要早2年揾定果D,一般大路都要暑假有概念,9月要有目標學校,第一輪收生10月開始報名啦,基本上11D學校已經收曬人,12月系第二輪啦。

yuyueng 發表於 20-5-29 13:24
根據你樓上會員話好多學校其實Y9已經開始教GCSE既課程,Y11時只系複習同做pastpaper,所以讀一年制既GCSE ...

我唔係揀讀兩年gcse 課程,係有一種讀一年制的
唔係讀二年咁既
另外以我所知仲有一間 可以叫讀pre A-level

Agent 咁同我講

chloe.k 發表於 20-5-29 15:36
我唔係揀讀兩年gcse 課程,係有一種讀一年制的
唔係讀二年咁既
另外以我所知仲有一間 可以叫讀pre A-level ...

的確有1年制課程,我仔學校都有1年制GCSE課程,但覺得唔系你想像中比個intensive course 你讀甘,只不過收中五插班,唔知有無家長小朋友讀過可以分享下?

yuyueng 發表於 20-5-29 16:04
的確有1年制課程,我仔學校都有1年制GCSE課程,但覺得唔系你想像中比個intensive course 你讀甘,只不過收 ...

對,有d人收十科咁,我都想知有冇家長分享吓
‹ 上一主題|下一主題