用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 現時在境外的國際學生,在2021年學期的安排 ...
樓主: spiderman
go

[澳紐] 現時在境外的國際學生,在2021年學期的安排 [複製鏈接]

幾個月前總理出來說,七月會安排300個逗留在海外的大學生回去,結果因墨爾本爆疫而告吹。這段新聞是貿易部長被訪問,要等官方公佈才能確實,但肯定一件事是澳航在上個月已出新聞稿說,會取消國際航班至明年3月,澳航其中一個股東就是澳洲政府,但澳航網頁並未更新,仍寫着停國際航班至10月底。

apple000 發表於 20-8-17 09:00
幾個月前總理出來說,七月會安排300個逗留在海外的大學生回去,結果因墨爾本爆疫而告吹。這段新聞是貿易部 ...
唉~紐西蘭突然出確診都要变招,真係今日唔知聽日事……

spiderman 發表於 20-8-14 21:49
據說澳洲政府因新冠肺炎的情況,在2021年也不大可能重新開放邊境,現在在境外之國際學生,很大機會不能回到 ...
是那個洲領地?新洲OR維多利亞洲?

其實都幾不近人情既做法,如果每個學生可以提供陰性報告 + 到步14天格離,都好安全做法丫,直情叫人退學,真系唔理人死活。

apple000 發表於 20-8-17 11:59
是那個洲領地?新洲OR維多利亞洲?
樓主答左係南澳

Yanamami 發表於 20-8-17 12:39
樓主答左係南澳
thanks

yuyueng 發表於 20-8-17 12:32
其實都幾不近人情既做法,如果每個學生可以提供陰性報告 + 到步14天格離,都好安全做法丫,直情叫人退學, ...

無論已在境內或境外都好慘,有些地區的學校有自己宿舍,但term break時因社區唔夠homestay,又唔敢返香港,結果變成人球,呢度住幾日,果度住幾日。最慘係高小或初中生,無可能獨自搭飛機回港,父母又去唔到。好多family不願意接收年紀小學生homestay。

yuyueng 發表於 20-8-17 12:32
其實都幾不近人情既做法,如果每個學生可以提供陰性報告 + 到步14天格離,都好安全做法丫,直情叫人退學, ...

學校都好被動,政府唔開關,學校都做唔到啲咩。相反,我相信學校會配合。

spiderman 發表於 20-8-17 12:58
學校都好被動,政府唔開關,學校都做唔到啲咩。相反,我相信學校會配合。
...

但被要求取消學藉,香港已退學澳洲又無書讀,學生可以點做?

沙律 發表於 20-8-17 13:41
但被要求取消學藉,香港已退學澳洲又無書讀,學生可以點做?

都係,我個case好彩啲,香港呢邊未退學。

回覆 spiderman 的帖子

https://www.sbs.com.au/language/cantonese/zh-hant/hundreds-of-international-students-to-return-to-south-australia-under-national-pilot-program?fbclid=IwAR3CgCz-UyMSE-noTDt5eKA0PT6rhwOuGYqVbVV-JSXTvIZo4a52FBIh4Tg

heungwah 發表於 20-8-17 16:07
回覆 spiderman 的帖子

https://www.sbs.com.au/language/cantonese/zh-hant/hundreds-of-international-s ...

yes, 但這試驗政策不知會推行多久及包括high school student.

今早聽SBS廣東話台提及,澳航停飛至2021年7月:(若無法開啟,請用copy & paste 方法開啟)

https://www.sbs.com.au/language/cantonese/zh-hant/audio/qantas-no-chance-of-opening-international-flights-before-july-next-year

lalalam27 發表於 20-8-15 17:16
小兒中五升中六....正安排過澳洲讀foundation,如果課程online上課,萬一唔好彩疫症蔓延成個學年,咁點算( ...

我同你處境一樣,我1516交唔交留位費好?
但如果要畀二三十萬online 上堂又唔想。
10個有8個朋友都叫不如安排阿女考埋DSE先再諗,好矛盾。

mt2101 發表於 20-8-26 15:22
10個有8個朋友都叫不如 ...
梗係考埋dse啦!

mt2101 發表於 20-8-26 15:22
10個有8個朋友都叫不如 ...
可以考慮去英國讀Y12

yuyueng 發表於 20-8-26 21:22
可以考慮去英國讀Y12

囡想讀獸醫,英國好難入

回覆 彥彥媽咪 的帖子

但澳洲公民而家係唔可以除便離開澳洲,離開前要攞Home Affairs approval. 如果唔係出唔到境㗎。我朋友5月返香港時見到有一家人有香港PR , 但由於小朋友係澳洲讀書,所以唔香港常居民,係boarder 被pull out 唔可以上機

回覆 happy_mum 的帖子

若不是澳洲公民,只需買到機票就能離開,不用申請,但離開了就不能再入境,要等澳洲的國際關口開放才能再入境。但總理今日已公佈明年年低前都有可能不會開放國際關口。

apple000 發表於 20-9-4 12:45
回覆 happy_mum 的帖子

若不是澳洲公民,只需買到機票就能離開,不用申請,但離開了就不能再入境,要等澳 ...

明年年底?
‹ 上一主題|下一主題