用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情 ...
樓主: galatea
go

[英國] 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情   [複製鏈接]

hiddenhero 發表於 20-8-19 17:46
是的。 不用測試。 最重要係記得48 小時內填上網表格。 anyway check in 時航空公司都會檢查表格先打印登 ...

謝謝提醒,我差點忘記了,萬分感激!

3b 發表於 20-8-19 18:06
入境前48小時內填寫申報表, 最好印一份出來, check in時航空公司會睇, 到埗後入境又會睇

https://www. ...

謝謝提醒,我真幸運,有你哋嘅提醒,萬分感激!

真係好多謝大家share最新英國情況,心情總是放心不下。想問下熟識英國情況的朋友,如果萬一真的確診了,英國政府NHS會有D咩安排?只會在家隔離,唔會提供任何協助或治療?一想到這裹,無人無物,就真係好担心。

qqeternity 發表於 20-8-19 21:41
謝謝提醒,我差點忘記了,萬分感激!

做父母的都會為小孩擔心, 不管是到英國讀大學, 中學也好。 在父母心裡也是小孩。

我小孩讀Y9 . 我內心也是掙扎了許久。 看他是決心滿滿的, 我們就準備做他最強後盾。

請問有沒有人知現在heathrow T5過関耐嗎?早前聽人講7am arrival, 要差不多11am才搞掂, 不過唔知係邊個terminal

Umi 發表於 20-8-19 23:47
請問有沒有人知現在heathrow T5過関耐嗎?早前聽人講7am arrival, 要差不多11am才搞掂, 不過唔知係邊個term ...

T5 不是關了? 我那天坐cx 的時候, 他們告訴我們的。 我們是T2 出來。 早上6 點到, 沒人。基本不用排隊。 很快。 出來行李也出來了。 我還約了車50 分鐘後接我們, 結果我們好早出來呢, 就順便買了電話卡。

hiddenhero 發表於 20-8-20 00:04
T5 不是關了? 我那天坐cx 的時候, 他們告訴我們的。 我們是T2 出來。 早上6 點到, 沒人。基本不用排隊 ...
BA 用 T5,沒有關

hiddenhero 發表於 20-8-20 00:04
T5 不是關了? 我那天坐cx 的時候, 他們告訴我們的。 我們是T2 出來。 早上6 點到, 沒人。基本不用排隊 ...

我都係坐 cx  5:40 左右到希斯路,請問搞掂入境、取行李要用多久時間?我下星期要預約接機交通,謝謝!

chuyuencheung 發表於 20-8-20 08:53

我都係坐 cx  5:40 左右到希斯路,請問搞掂入境、取 ...
EU/UK Passport 會快D,HK Passport 時快時慢,要睇佢問你幾多問題

hiddenhero 發表於 20-8-18 21:39
我地已經係英國, 感覺OK。 無新聞講得咁恐怖。 佢地去超級市場, shopping mall , 公共室內場所, 交通 ...

請問,他們多用外科口罩,還是布口罩?

bb560 發表於 20-8-20 12:33

我2款都會帶去英國
其實係一家四口子

bb560 發表於 20-8-20 12:33

我地呢到小區, 見到英國人都多戴外科, 當然亦有布。 佢地行係條街唔戴口罩的(條街人亦唔多) 不過我地有戴, 佢地又無特別眼望望。 依家應該係比較接受了。

chuyuencheung 發表於 20-8-20 08:53

我都係坐 cx  5:40 左右到希斯路,請問搞掂入境、取 ...

我地都係cx 同一班。 我地個日真係超快。 落機, 行去immigrantion, 真係無物人, 大概排4 個就到我地。 (我地拍all passports), 個 officer 問左幾句( 住邊, 來做物, 留幾耐之類) 跟著睇表格。 蓋印。 出來行李已經係到, 攞埋行李出去。

我地約車到步50 -60分鐘後接, 所以無人係出面。 我地買埋電話卡, 打比司機, 佢話係附近即刻過來。 等左一陣佢就等。

我地當日班機無全滿。 大概70% 啦。 到你地飛就唔知會唔會人多因為快開學嘛

一家三口 發表於 20-8-20 12:48
我2款都會帶去英國

我都有帶布口罩。 我叫阿仔開學睇情況執山。

hiddenhero 發表於 20-8-20 15:06
我地呢到小區, 見到英國人都多戴外科, 當然亦有布。 佢地行係條街唔戴口罩的(條街人亦唔多) 不過我地 ...

其實我都會俾佢帶兩種口罩過去,不過想知,帶外科口罩(重要係亞洲人樣)會唔會係人眼望望,或甚至有唔好嘅眼神

bb560 發表於 20-8-20 17:56
其實我都會俾佢帶兩種口罩過去,不過想知,帶外科口罩(重要係亞洲人樣)會唔會係人眼望望,或甚至有唔好 ...

我地自己覺得依家唔會了。 其實我覺得佢地(英國人) 都唔係唔驚。 我唸仍然有歧視戴口罩既。 不過我地so far 無遇到。 但應該無剛開始時咁樣。 我地有online 買野, delivery 既人都係放門口(我地擺左個大袋係門口比佢地放野) 佢地都好明白,放低敲門, 我地應一應門,佢地9秒9即閃(我見到佢地送貨人員大多數無戴口罩咯) 咁所有野我地返來洗過抹過搞一輪先。 都係但求心理安慰

hiddenhero 發表於 20-8-20 18:03
我地自己覺得依家唔會了。 其實我覺得佢地(英國人) 都唔係唔驚。 我唸仍然有歧視戴口罩既。 不過我地so  ...

咁你真係要抹下啲嘢先用

醒目開學勳章

Umi 發表於 20-8-19 23:47
請問有沒有人知現在heathrow T5過関耐嗎?早前聽人講7am arrival, 要差不多11am才搞掂, 不過唔知係邊個term ...

早幾日BA零晨4點幾機到T5就好快, 但中午機就要3個鐘, 而CX淩晨5點到T2就1個鐘內出到去

3b 發表於 20-8-20 21:30
早幾日BA零晨4點幾機到T5就好快, 但中午機就要3個鐘, 而CX淩晨5點到T2就1個鐘內出到去
...

我女9月上旬才飛,希望到時都咁順利啦!

hiddenhero 發表於 20-8-20 15:13
我地都係cx 同一班。 我地個日真係超快。 落機, 行去immigrantion, 真係無物人, 大概排4 個就到我地。  ...

唔好意思,想要London機場車聯絡,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題