用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教你們子女怎樣溫書
樓主: Rich5
go

請教你們子女怎樣溫書 [複製鏈接]

花很多時間整理筆記的科目,成績怎麼樣?

數學不同其他科,學咗之後,都係要做吓練習。佢慢可能係唔熟,適當做吓練習會有用。

Rich5 發表於 20-10-14 07:43
她數學科只靠一週1.5小時補習和平時學校功課和上堂就去測驗考試了

佢d數你搞得掂嗎?你每個星期自己幫吓佢,出d練習比佢做,會最有用。

補習係班定私補?有d細路補習係無用,根本無心聽和學,浪費錢和時間。

回覆 Rich5 的帖子

佢其他科係咪都做漏四份一?如果唔係,就唔一定係慢條斯理問題。

回覆 mcl203 的帖子

唔識佢唔敢講一定係,但數學做得慢呢d case其實都唔係罕見。前面題目通常淺d,後面越做越深。如果佢熟d,唔係淺的題目耗時間,就會進度快d。

mcl203 發表於 20-10-14 10:55
做唔完有多個可能,你指出係其中之一 ~~~

都要試吓,搵吓辦法。數係主科,如果情況持續落去,都好頭痛。

YmOra 發表於 20-10-14 11:09
個人認為,數學"短題目"一般不會出問題,除非數學十分差;"長題目"多數難到學生們,可以以長題目得分情況 ...

數係好得意,唔做唔知原來唔透徹。好似probability,學個道理非常容易,但有d dse深的probi題目,真係相當複雜。

Rich5 發表於 20-10-14 11:32
其實她上次考試是全級第十,她說因為份卷考細心不是考快,所以她做得到
...

佢考級十,即係用佢果套都算work。小心chur得太盡,適得其反。
‹ 上一主題|下一主題