用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y10 插班2021揀邊間好?
go

[英國] Y10 插班2021揀邊間好? [複製鏈接]

小朋友有專注力不足,學術成績不理想,喜歡畫畫藝術之類⋯⋯Ryde School / Wycliff College / Clayesmore School / Beechwood Sacred Heart School / Shebbear College 大家點睇?

6    0    0    0

回覆 w2chai 的帖子

好唔好十分subjective喎,你有咩選校條件?列出嚟容易啲俾意見。傳統寄宿?男女校?偏僻啲無咁多distractions?細間啲嘅學校?仲有你小朋友係去讀year幾呢?

beastiebistro 發表於 20-11-3 20:12

好唔好十分subjective喎,你有咩選校條件?列出嚟容易啲俾意見。傳統寄宿?男女校?偏 ...

多謝你回應呀!佢想出年一月去讀year 10. 細校應該會比較適合佢,都想搵啲傳統嘅寄宿學校,最好係英國南部。agent俾咗好幾間,有間係島仔上的Ryde School. 唔知讀唔讀得過?男校或者男女校都無所謂!

Ryde school喺Isle of Wight上面,比較隔涉。掉轉頭講,就比較安全同少distraction。

大約500人(算細校)但係得50 boarders(因為學生基本上都係住喺Isle of Wight上面)其實無乜寄宿體驗可言。唔會係你心目中嘅傳統英式寄宿體驗。

學校係non-selective所以咩程度嘅學生都有,應該數理科目略為好啲。有A level又有IB讀,好處係有得揀,懷處係細校resources緊張啲,兩樣都開可能stretch得太多,變咗兩面不討好。

當然係我個人意見。

全部都係超細間嘅學校喎,係咪你嘅特別要求呢?雖然細校嘅Pastoral care通常都做得好少少(因為少啲學生,啲老師職員容易識晒,照顧好啲),但係講傳統英式寄宿體驗,一定係大校、多人、多full boarders先至會做得好。

- Ryde (~520人,~50 boarders包weekly同flexi)
- Wycliffe (~420人,~210 boarders包weekly同flexi)
- Clayesmore (~410人,~200 boarders)
- Beechwood (~300人,~50 boarders包weekly同flexi)
- Shebbear (~300人,~50 boarders包weekly同flexi)

如果你小朋友喜歡畫畫,喜歡創作,想搵間non-selective、大啲嘅boarding school,我建議你睇睇Bryanston School。出名creative,特別係visual art。夠大(~700人,有~600個full boarder),夠多人玩唔同嘅活動。唯一一樣係唔似傳統英國學校着西裝校服返學,反而係著polo shirt上堂。

beastiebistro 發表於 20-11-3 22:34

全部都係超細間嘅學校喎,係咪你嘅特別要求呢?雖然細校嘅Pastoral care通常都做得好 ...

Many thanks 但係budget 有限,呢間我哋超出了限額。

o sorry,因為你無mention過budget係其中一個篩選條件。

beastiebistro 發表於 20-11-3 22:34

全部都係超細間嘅學校喎,係咪你嘅特別要求呢?雖然細校嘅Pastoral care通常都做得好 ...

我見你話呢間嘅visual art 好,我都有興趣一望,不過都一樣,budget超出預算,我想請問你意見,Art方面做得好,boarding ration 大,co-Ed,學費per term 最好£11000左右,有咩好介紹?

回覆 fac9123 的帖子

要全部條件都meet到都幾難。我淨係諗到一間叫Christ College Brecon價錢比較平啲。一定唔係大校(~380人,大約180boarders包weekly/flexi)寄宿比例都唔算超高,勉強可以接受。運動同art配套都有。地點喺正Wales中間,頗隔涉,不過都叫有個town。

學費應該每年3萬鎊到。

beastiebistro 發表於 20-11-5 18:46

要全部條件都meet到都幾難。我淨係諗到一間叫Christ College Brecon價錢比較平啲。一 ...

咁樣St John's College, Southsea得唔得?
8-)

beastiebistro 發表於 20-11-5 18:46

要全部條件都meet到都幾難。我淨係諗到一間叫Christ College Brecon價錢比較平啲。一 ...

謝謝你!等我參考下先

回覆 anitawong21 的帖子

只係以我所知,St John's都算細,寄宿比例超低(~450人,~50 boarders包weekly/flexi)。城市學校,Portsmouth係大城市。入學應該係non-selective,但學術增值能力好似唔差。

我見好似有幾多人考A level Chinese,斷估唔係英文人啩?

w2chai 發表於 20-11-3 19:43
小朋友有專注力不足,學術成績不理想,喜歡畫畫藝術之類⋯⋯Ryde School / Wycliff College / Clayesmore S ...

Ryde, Clayesmore, Shebber  

其實如果想Y10插班應該幾時報?兩年前?但又要有位先有得報.
Or應該在這一年ie.3or4月問agent or 學校有沒有位? 但可遇不可求,是否到這時就agent知道邊間有位?
其實不太清楚如果想Y10插班應點樣做...

小女3年前曾就讀Ryde, 學校對學生的個別關顧頗佳,而且費用相對不貴,小女就讀時覺得老師都很好。缺點就是比較偏遠,但除非小朋友很需要每曰逛街,否則問題不大。Ryde校舍位於市區,位處海邊,環境相當舒適。但宿舍分兩區,其一位於Bembridge,離學校30分鐘車程;另一宿舍位於學校旁,靜中帶旺,很不錯的。

w2chai 發表於 20-11-4 21:46
Many thanks 但係budget 有限,呢間我哋超出了限額。

你可以試下Culford School , 海外留學生under 20%,內地留學生亦唔多,香港留學生都係每級二、三個,全校600幾人有一半以上寄宿生,校園非常之大同靚,佢哋注重藝術同體育,英格蘭東南部疫情最低,去希斯路機場2小時,學費剛剛在你budget 內,無咩其他雜費,GCSE成績幾好,疫情下關愛非常好,因為唔係香港人心目中出名同top School ,相對容易入,你試試。唯一缺點係A Level 成績唔夠勁 。

請問yuyueng ‘Queen Anne’s School’ 好唔好,多中國人嗎?

petralee 發表於 20-11-29 23:03
請問yuyueng ‘Queen Anne’s School’ 好唔好,多中國人嗎?

我都諗住幫個仔報2022年year 10。我哋過咗嚟Melbourne 三年,math keep 住同香港同步,英文差唔多同local睇齊。我哋想報比較top嘅學校例如tonbridge、Abington、Oundle,會唔會大想頭咗d呢?

Andrewbaby 發表於 20-11-30 10:26
我都諗住幫個仔報2022年year 10。我哋過咗嚟Melbourne 三年,math keep 住同香港同步,英文差唔多同local睇 ...

Tonbridge Y10 收生少
詳情可參考學校網頁

https://www.tonbridge-school.co.uk/admissions/registration
‹ 上一主題|下一主題