用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y10 插班2021揀邊間好?
樓主: w2chai
go

[英國] Y10 插班2021揀邊間好? [複製鏈接]

回覆 Andrewbaby 的帖子

除非想慳報名費,否則想報就報,因為無人講得定機會有幾大。真係心儀嘅,我個人認為唔好理website講嘅deadline照直接send email去學校問。佢話有位咪報,無咪算數。唔問唔知可能有機呢?問咗最多唔得都無蝕底。

Andrewbaby 發表於 20-11-30 10:26
我都諗住幫個仔報2022年year 10。我哋過咗嚟Melbourne 三年,math keep 住同香港同步,英文差唔多同local睇 ...

Abingdon Y10 要有位先收生

https://www.abingdon.org.uk/admissions/introduction-to-admissions/

"There is no regular entry at other ages, but occasional vacancies arise at age 12 (Second Year) and age 14 (Fourth Year) and the Director of Admissions will consider applications for these specific age groups."

Andrewbaby 發表於 20-11-30 10:26
我都諗住幫個仔報2022年year 10。我哋過咗嚟Melbourne 三年,math keep 住同香港同步,英文差唔多同local睇 ...

Oundle Y10 亦少位
隔離post講Y9香港4個位

https://www.oundleschool.org.uk/admissions/our-admissions-process/

14+ (BOARDERS ONLY)

A small number of 14+ (Year 10) boarding places are normally available each year through Oundle’s own entry tests (NCE). These take place either at Oundle or overseas at a British Council Office in January each year.

回覆 Poyau 的帖子

已經同Abingdon admission 溝通咗,睇完成績表後叫我地register

Poyau    發表於 20-11-30 16:40

回覆 beastiebistro 的帖子

同意。呀仔嚟緊一月升讀Sydney精英學校,諗住如果英國有更好嘅選擇先去英國,都係搏一搏。

呀女已有兩個offer
Queen Anne’s school, Moreton Hall。請問邊間會好啲⋯⋯呀女比較慢熱

回覆 petralee 的帖子

我諗你都係要講講你有咩要求,先可以俾到啲有意義嘅意見你喎。

其實我都諗唔到有咩特別要求,最緊要呀女讀得開心,學生純品可以學到獨立

咁其實好難講邊間好啲。籠統啲講,QA比較細間啲,MH就中型,兩間寄宿比例都唔係超高。大校一般設備好少少,多啲人一齊玩,細校就可能Pastoral care做得好啲啲。QA好近Reading,係城市啲嘅學校,MH就gated比較山旮旯。城市啲咪可以出town無咁們,鄉郊啲咪無咁多distraction。QA應該non-selective所以收生參差啲,MH就academic value-addedness頗高。

MH仲有一樣特別嘅地方,有個叫Moreton Enterprise嘅programme。俾sixth form嘅女仔直接run間schoo shop,由入貨到銷售到擺設到做盤數都係啲女仔一腳踢做晒,等佢哋早啲有營商經驗。所以MH畢業生好似特別多entrepreneur同startup人。

唔知幫唔幫到你喇。

好好!(emoji)(emoji)多謝你意見,點解你咁熟嘅

我唔係好明non-selective?

Non-selective即係收生無特別要求,咁學生嘅學術質素比較參差,所以整體成績排行無咁高。
通常non-selective學校都無咁chur學術。

我本身係寄宿生(三十幾年前),亦幫我仔女安排咗入寄宿學校。我諗我加埋做咗幾十年research㗎喇,所以比較熟。

beastiebistro 發表於 20-11-30 17:50

我本身係寄宿生(三十幾年前),亦幫我仔女安排咗入寄宿學校。我諗我加埋做咗幾十年 ...

好多謝你意見!謝謝你

唔使客氣

beastiebistro 發表於 20-11-30 17:50

我本身係寄宿生(三十幾年前),亦幫我仔女安排咗入寄宿學校。我諗我加埋做咗幾十年 ...

想請教下你,Langley & culford 邊間好啲呀?阿仔喜歡足球,讀書成績麻麻,想揀間比較有紀律嘅學校,agent 推介哩2間,謝謝你~

回覆 sandykwok 的帖子

我個人咁睇啦:

先睇寄宿比例,Culford大啲啲(~750人包小學,~260boarders包weekly/flexi)寄宿比例兩間之中高啲。Langley Norwich就(~480人,~80宿生包weekly/flexi)。咁呢方面就肯定Culford好啲喇。

兩間都係運動型學校,Culford特別出名tennis,足球都有個Elite sportsmen programme。我有個朋友個仔係香港都係足球小將,就揀咗今年去Culford。Langley就有一個Langley academy係同英冠諾域治球會合作搞嘅,所以有機會同啲職業球員切磋下咁。

我諗你需要問嘅係,你小朋友係咪諗住踢職業先。如果只係鍾意想玩,始終都係要讀書入大學嘅話,兩間之中我諗我會傾向揀返Culford。始終學校大啲啲,寄宿比例高啲啲,起碼多啲同學仔(男仔)一齊踢波先。

純粹個人意見,希望幫到你。歡迎PM我討論。

beastiebistro 發表於 20-12-10 19:31
回覆 sandykwok 的帖子

我個人咁睇啦:

好多謝你嘅意見~

都想請教下Monmouth school for boys 同West buckland school比較,亞仔鍾意運動,數學都幾好,謝謝你(emoji)

回覆 sl426 的帖子

兩間都適合運動型嘅小朋友喎。
West Buckland係gated community,附近乜都冇,一望無際草地適合任何戶外運動。
Monmouth雖然係town入面,不過Monmouth town屬細town,都唔多嘢搞。Monmouth坐落喺Wales郊外,都係大量草地放電用。

留意Monmouth係diamond structure,即係Y9-11係齋男校,但係去到sixth form又變返男女校。兩間senior school部分都算中型應該差不多,不過Monmouth應該輕輕多啲full boarders,對寄宿體驗應該會有少少影響。
兩間數理都教得唔錯喎,不過可能Monmouth輕輕好少少咁啦

我個人覺得兩間都好相近,分別可能係一間喺middle of nowhere嘅鄉郊,另一間喺個Town仔咁啦。或者考慮吓小朋友方圓幾哩乜都無會唔會好悶。

‹ 上一主題|下一主題