用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小女份人無目標, 好擔心佢
樓主: ilovepochu
go

小女份人無目標, 好擔心佢   [複製鏈接]

睇你寫,你其實都好清楚係咩原因:(1)家長突然在學習上放手,小朋友唔適應,成績下滑;(2)打機。你知道原因就可以對症下藥。

收機難做到,咁可否在你放工回家後,佢完成功課,直至訓覺都唔用?沉迷係虛擬世界係好煩,現實生活的親情和成敗都唔重要。

統測完,同你女坐低好好傾吓。讀書成績緊要,你地的感情更加重要。你係單親,兩母女感情應該好鐵至係。佢諗乜嘢?佢想點?好好了解吓。夜晚可以試吓一齊訓,傾吓心事。

中一仲細,有得回頭,可以教番好,比心機。

回覆 LittleCS 的帖子

這個故事好悲情
五年中學仲讀緊中二,呢個唔係成績唔好咁簡單,對年輕人自尊和自信的打擊好大。

名校名牌,係人都鍾意。但主體應該是人,而不是物。
5000元買對名牌鞋,次次着到夾腳流血,你覺得可惜,但唔會夾硬着。嫁個有錢老公,佢三朝兩日打到你皮開肉綻,你都會走。學校亦一樣,無乜大不了。如果Bill Gates當年視名大學咁神聖,唔可以放棄,未必有Microsoft,亦無今日咁好世界。

jli008 發表於 20-12-19 11:34
名牌衹是一個虛名,全都是無聊人想賺更多不切實際既錢攪出來既玩意. 有牌子同冇牌子功能一樣都係咁用,壞了破 ...

咁又唔同意。同係讀得到書,一樣咁叻的學生,有得去名校,我會鼓勵去。得到的會比一般學校多。

但我唔會睇低普通學校,公開考係fair game,能者勝,搏盡一樣有機會。

Yanamami    發表於 20-12-22 18:48

jli008 發表於 20-12-19 12:34
現今教育制度,能讀得到去邊間係無所謂,我既用意係力有所及,不用刻意一定要名校,普通學校一樣可以學有所成. ...

係,幾時都係以人為本,家長以能力以內的資源成就小朋友。死物重要過人,我覺得好傻。

做人都係一個學習過程,見有d父母第一個小朋友時,有d嘢做錯咗。日後其他細仔細女,佢地係會做番好。可惜大果個就犧牲咗

回覆 Kikobaby 的帖子

教佢方法,例如你覺得用抄書去溫係低效,咁你建議佢應該點樣溫,先會有效。
初期唔好完全放手,放手比佢自己主導學習,但遠距離睇住,會好好多。

回覆 Kikobaby 的帖子

唔會抄書,會理解和記重點。

回覆 busybeebee0713 的帖子

記重點,記精華。抄書係簁時間,抄筆記會好d,但抄寫的問題係,人會神遊,根本唔一定記入腦。

‹ 上一主題|下一主題