用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Sixth Form
go

[英國] Sixth Form [複製鏈接]

見有些人在香港完成中四就到英國 讀Sixth Form. 但有些人在香港完成中五才到英國 Sixth Form.

請問各位過來人可否分享一下你們的經驗嗎?
   5    0    0    1

回覆樓主:

樓主之前已開過相同嘅貼討論同樣問題, 不如樓主直接說明自己嘅情況及本身問題, 好讓有經驗嘅家長或者同學可以解答你嘅疑慮?

因剛剛接觸agent, 佢哋話係完咗中五才去讀Sixth Form, 所以有些不明白

LuLuciaMa 發表於 20-12-8 09:33
因剛剛接觸agent, 佢哋話係完咗中五才去讀Sixth Form, 所以有些不明白

請問是否細B
不過學校可酌情收讀Y12

https://www.schoolwix.com/uk

Poyau 發表於 20-12-8 10:04
請問是否細B
不過學校可酌情收讀Y12

多謝你這條link, 你的回應很有用,謝謝(emoji)(emoji)

她是大B, 完成中四是可接Sixth Form. 但我唔明點解agent 話很多人也是完成中五才接sixth form. 如果中四去,會唔會跳了一級,很多嘢也唔識㗎

LuLuciaMa 發表於 20-12-8 10:17
多謝你這條link, 你的回應很有用,謝謝(emoji)(emoji)

她是大B, 完成中四是可接Sixth Form. 但我唔明點解 ...

但當時我agent 叫我女讀完中四去sixth form, 但我女大B

LuLuciaMa 發表於 20-12-8 08:00
見有些人在香港完成中四就到英國 讀Sixth Form. 但有些人在香港完成中五才到英國 Sixth Form.

請問各位過 ...
有一點要留意, 有些學校超齡係唔接受申請.
其實係一家四口子

LuLuciaMa 發表於 20-12-8 10:17

她是大B, 完成中四是可接Sixth Form. 但我唔明點解 ...

大B完成中四升讀Y12適齡

本地 英制
K2 YR (4+/KS1) ← Main entry point
K3 Y1
小一 Y2
小二 Y3 (7+/KS2) ←
小三 Y4
小四 Y5
小五 Y6
小六 Y7 (11+/KS3) ←
中一 Y8
中二 Y9 (13+) ←
中三 Y10 (KS4)
中四 Y11
中五 Y12 (Sixth form/KS5) ←
中六 Y13
大一 大一
大二 大二
大三 大三
大四 碩士

回覆 LuLuciaMa 的帖子

英國入學係計年齡,基本上入讀嗰年9月1日足16歲就應該入讀Y12(喺香港讀到邊年對收生係irrelevant嘅)。不過independent school校長有酌情權,好多8/9/10月出世嘅可以酌情讀高或低一年。

至於讀完中四去同讀完中五去咁實有分別㗎,不過好多人都係讀完中一去Y9(等於中三)或者讀完中四去Y12(等於lower sixth),大部份都無問題。

多謝poyau, 小公主媽媽,一家三口和beastiebistro 的寶貴意見

除左睇歲數,學校都有評估。如果完成中四直接入y12 有d學生可能讀唔黎。 有學校會提供一年 GCSE 或pre-alevel。 好多預科書院都有,例如csfc , oxford international

所以要因應你嗰小朋友歲數同能力而決定呀

lovercat 發表於 20-12-8 14:28
除左睇歲數,學校都有評估。如果完成中四直接入y12 有d學生可能讀唔黎。 有學校會提供一年 GCSE 或pre-alev ...

明白
‹ 上一主題|下一主題