用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 VS 聖瑪加利大 VS 坑真
go

高主教 VS 聖瑪加利大 VS 坑真 [複製鏈接]

仔仔(only child)目前收到高主教am,聖大pm同坑真pm (另外有蘇浙am,但是大班教學,雖然語境應該是4家中最好的)住12區,但自行只有15分。仔仔比較坐得定,so far 面試都同老師溝通好好,鐘意睇書,體育都好,但佢同同齡小朋友好似玩唔到一齊,會比較慢熱。老公心儀高主教,但其實只算半龍,升小要睇面試表現。未報幼稚園前我一心想讀happy school, 但太多人話幼稚園唔谷小學銜接會好辛苦,所以一直1516。如不考慮學費,大家會點揀?
   2    0    0    0

tomato_olivia 發表於 20-12-18 11:49
仔仔(only child)目前收到高主教am,聖大pm同坑真pm (另外有蘇浙am,但是大班教學,雖然語境應該是4家中 ...

見你都會考慮升小,咁就從呢方面考慮啦,高幼內裡情況,我都分享不少了,你可以睇返之前既post。
第一,am返學比pm既課外學習安排上理想
第二,高小升高記係直屬85%;坑小升坑真係聯繫25%(女校,冇仔仔份)講返升小,你想仔仔做女校男生定男多女少校生?

另想問,坑幼係直龍升坑小嗎?(是與否都好,不過男仔的確著數,同高小一樣男校味太重,所以想收多啲女仔,坑小女校味都重,男仔係著數啲)

聖大有升小優勢嗎?

男仔的話, 我要高幼

PTL_L 發表於 20-12-18 13:08
見你都會考慮升小,咁就從呢方面考慮啦,高幼內裡情況,我都分享不少了,你可以睇返之前既post。
第一,am ...
坑幼有90%升坑小,睇3年表現而非面試當日。同埋可能女校男生多d機會。 聖大上年派位有1x去到St.Jos,但唔知係自行定大抽獎。其實我得15分係手,係唔係應該有龍揀龍好d。

tomato_olivia 發表於 20-12-18 14:33
坑幼有90%升坑小,睇3年表現而非面試當日。同埋可能女校男生多d機會。 聖大上年派位有1x去到St.Jos,但唔知 ...
咁升中呢?你唔考慮埋?坑小男仔冇可能升到坑真,只可以係keep住灣仔校網玩大抽獎。高小係手執高記玩自行及直私,講升中時。

聖大係卷幼?對嗎?如是,一係枱底交易,否則應是大抽獎或有兄在讀。

PTL_L 發表於 20-12-18 15:13
咁升中呢?你唔考慮埋?坑小男仔冇可能升到坑真,只可以係keep住灣仔校網玩大抽獎。高小係手執高記玩自行及 ...
咁我又真係未考慮到升中...聖大今年轉劵,我都好好奇點解佢派位可以派咁好。btw,請問我點search返你之前d post睇?唔係好識用EK...

tomato_olivia 發表於 20-12-18 15:19
咁我又真係未考慮到升中...聖大今年轉劵,我都好好奇點解佢派位可以派咁好。btw,請問我點search返你之前d  ...
其實都係早一兩版講高幼既,你睇睇啦,EK function 我掌握都好一般

PTL_L 發表於 20-12-18 15:26
其實都係早一兩版講高幼既,你睇睇啦,EK function 我掌握都好一般
好的 謝謝

tomato_olivia 發表於 20-12-18 15:19
咁我又真係未考慮到升中...聖大今年轉劵,我都好好奇點解佢派位可以派咁好。btw,請問我點search返你之前d  ...

自行睇夠唔夠分,自行st joe大部份係old boy+catholic,有好多教友都選返聖大都係好自然嘅事,寶血亦然。大抽獎更加同學校冇關。

tomato_olivia 發表於 20-12-18 14:33
坑幼有90%升坑小,睇3年表現而非面試當日。同埋可能女校男生多d機會。 聖大上年派位有1x去到St.Jos,但唔知 ...
我剛校網,是睇面試表現喎?不過可能網頁係咁寫,事實又係另一回事。

考慮升小男仔揀高主教,進可攻退可守

回覆 myhappylife 的帖子

多謝回答~我得15分,自行一定唔得啦。我想請問如果高小收咗冇得大抽獎,我仲可唔可以叩門St.Jos?

回覆 happypapa11 的帖子

高幼有小學backup都真係心定好多

回覆 PTL_L 的帖子

我都係聽d用家講,唔知真定假...

tomato_olivia 發表於 20-12-23 14:25

多謝回答~我得15分,自行一定唔得啦。我想請問如果高小收咗冇得大抽獎,我仲可唔 ...
可以扣門,但唔可以大抽獎。

高幼啦,有龍選龍,升小有d保障

tomato_olivia 發表於 20-12-23 14:25

多謝回答~我得15分,自行一定唔得啦。我想請問如果高小收咗冇得大抽獎,我仲可唔 ...

扣門位唔多,好好裝備一下同了解下學校方向同理念先。

15分仔,正路rc la

如心儀St. Joe, 小朋友一定要打好基礎。仔仔坐得定一定是比較受教,聖大小朋友讀得開心但課程太淺,如不外補,上小學較難銜接。高幼的谷是有意思的。基礎打得很穩

我會簡蘇浙,有小學backup,跟住抽st joe
‹ 上一主題|下一主題