用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港午夜起禁英國航班降落
樓主: emmaek
go

[英國] 香港午夜起禁英國航班降落   [複製鏈接]

kct18 發表於 20-12-21 22:11
唔知做檢測要幾耐先知結果?
上星期東涌社區會堂做,第2日收到sms,所以快啲預約第19日做喇,收到sms就可以自由. 政府話由12月2日後入香港都要做第19日檢測,以完成19日檢測收到陰性結果為完成檢疫程序

kct18 發表於 20-12-22 09:51
坐監途中要第19-20日做檢測,新聞話可自行去檢測喎!

我打去衛生署問, 佢話由 2/12 起回港既英國人士都要 14 + 7 隔離, 而在第 19 / 20 號就要自行去社區中心做一次檢測, 自行去坐既交通只可以坐私家車或的士, 而呢個報告出左冇問題先可以放監.

過客 發表於 20-12-22 10:15
我打去衛生署問, 佢話由 2/12 起回港既英國人士都要 14 + 7 隔離, 而在第 19 / 20 號就要自行去社區中心做 ...
Bingo,新聞講得好清楚已經預約左第19日,快啲完成檢疫程序,就可以安心出行

回覆樓主:

咁完成14日酒店檢疫係咪可以自行剪手帶?
之後靠自律乖乖留家隔離多7日,期間只可出去一次檢疫中心,對嗎?

woodylam 發表於 20-12-22 11:00
咁完成14日酒店檢疫係咪可以自行剪手帶?
之後靠自律乖乖留家隔離多7日,期間只可出去一次檢疫中心,對嗎? ...
我諗係而家重坐緊疫監既人士, 到第 14 日後, 可以再 Book 多7日留酒店加監 或可以打道回府坐 7日 , 但不可以剪手帶, 跟著到第 19 日就自行打的/坐私家車去社區檢測中心採樣, 等報告出了冇事就自由身.  而那些一早坐完疫監又剪了手帶的人士就需要自己自律計多 7 日......

如果衛生處唔通知當事人,細節點做係咪靠估?睇新聞每人理解唔同

今日報紙寫得好清楚。講埋離開酒店可以坐的士回家,可以離開屋企去做檢測。現在要擔心嘅,就係幾時可以返英國上堂。

SIYip 發表於 20-12-22 15:34
今日報紙寫得好清楚。講埋離開酒店可以坐的士回家,可以離開屋企去做檢測。現在要擔心嘅,就係幾時可以返英 ...

估計一月都返唔到了,CX取消往來英國航班,遲些其他 airline 未知會否跟隨做法  

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/news/categorized_news_detail.php?category=latest&newsid=ETN301221568

醒目開學勳章

PacoMum 發表於 20-12-22 12:35
如果衛生處唔通知當事人,細節點做係咪靠估?睇新聞每人理解唔同

在2020年12月2日或之後到達香港的受檢人士,如曾在英國停留並須在港接受強制檢疫(包括根據《外國地區到港人士強制檢疫規例》(第599E章)或《若干到港人士強制檢疫規例》(第599C章)發出的檢疫令),除須在到港後第19天或第20天到社區檢測中心接受檢測外,亦須在確定檢測結果前留在該人的居住地點、私人處所或在檢疫令上指明的檢疫地點(下稱「逗留地點」)。如從英國抵港受檢人士因前往檢測或返回逗留地點而須乘搭公共交通工具,只可乘搭的士,而且中途不能下車。詳情參閱此新聞公報。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202012/21/P2020122100985.htm
‹ 上一主題|下一主題