用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

唔計交通因素,三間學術、校風是不是差不多?

計番自行學額、上智>庇利羅士>瑪利曼

唔知其他方面有無明顯分別⋯⋯請指教(emoji)
   14    0    0    0

hkwcr 發表於 20-12-25 20:23

BPS 、Marymount 都係傳統一線女校
上智應該未到傳統一線的級數......

gigayan 發表於 20-12-25 22:26
BPS 、Marymount 都係傳統一線女校
上智應該未到傳統一線的級數......

真係唔知好事定唔好事...  

呢排好幾個 post 將上智同d傳統女名校比較,倒頭來曝光率高咗,叻學生反而收少咗未定...

三間強校比較當中的強中強強响邊樹,倒不如以自己為"起點",看看自己响中一會企响每所中學的級幾嘅邊樹位置,去到中六又會响級幾嘅邊樹位置,最後"終點"係入邊樹嘅大學。

Ktfk 發表於 20-12-25 22:53

呢排好幾個 post 將上智同d傳統女名校比較,倒頭來曝光率高咗,叻學生反而收 ...
我都有留意到,懷疑係九龍區老師可能會較認識九龍區,一般對港島區唔熟,所以多建議九龍1A女留意上智。

Ktfk 發表於 20-12-25 22:53

呢排好幾個 post 將上智同d傳統女名校比較,倒頭來曝光率高咗,叻學生反而收 ...

係呀,好似突然炒熱咗咁.....

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得都未算可以和一眾傳統女名校比較嘅......

PTL_L 發表於 20-12-25 23:15
我都有留意到,懷疑係九龍區老師可能會較認識九龍區,一般對港島區唔熟,所以多建議九龍1A女留意上智。 ...

又或者老師們覺得1A女如果肯揀上智,都係一個幾穩陣而又不錯嘅選擇......  

gigayan 發表於 20-12-26 01:27

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得 ...
不過我有迷思,上智數好厲害,係因為咩原因?會唔會起數呢科上都花唔少時間?如果小朋友數底一般,會唔會好吃力?

gigayan 發表於 20-12-26 01:27

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得 ...

其實最緊要睇埋其他科成績, 如理, 文,商. 講真如果上智是「自主學習」,點會今年退步唔少。只係拿地區1B的旅港和銀𨭎比較,佢哋成績都有進步,今年本地學位入大學率更加好似同上智差唔多
但係上智一向係1A收的學生又好過呢二間唔少,真係值得……

PTL_L 發表於 20-12-26 11:26
不過我有迷思,上智數好厲害,係因為咩原因?會唔會起數呢科上都花唔少時間?如果小朋友數底一般,會唔會好 ...

呢個迷思我都仲未解得到,可能要過多兩年高中先知道。但由中一開始,平日功課唔多,Quiz Test都係正常,但長假期數學嘅功課就頗多。

中肯D講,上智嘅數學DSE成績,只係睇到4+,始終沒有5+以上數據,如果睇到埋5+成績會清楚D佢厲害嘅地方

gigayan 發表於 20-12-26 12:13
呢個迷思我都仲未解得到,可能要過多兩年高中先知道。但由中一開始,平日功課唔多,Quiz Test都係正常,但 ...
問高年班同學會唔會可以了解到5 +?

回覆樓主:

BPS 主科5+過35%(B1A)
MSS/上智 主科4+ 約75%(B1A)
MSS三大過半 BPS/上智約四成

gigayan 發表於 20-12-26 12:13
呢個迷思我都仲未解得到,可能要過多兩年高中先知道。但由中一開始,平日功課唔多,Quiz Test都係正常,但 ...

係咪老師教既方法呢?自訂教材?

Poyau 發表於 20-12-26 12:20

其實今年我見唔少學校入三大的百分率都進步咗,上智只有4成?是否上年呢?
大家有興趣可以睇吓今年最新出的DSE放榜, 參考吓,比較吓。

b3410 發表於 20-12-26 12:16
問高年班同學會唔會可以了解到5 +?

阿女同上年嘅姐姐唔太熟,可能2022DSE會清楚D(即今年Form 5姐姐)

PTL_L 發表於 20-12-26 12:21
係咪老師教既方法呢?自訂教材?

中一中二都係跟書教和做出版社嘅練習,但阿女話考試/test/quiz題目都會比較深少少(放心,只係要多少少時間去諗,唔係超難IQ題

gigayan 發表於 20-12-26 12:34
中一中二都係跟書教和做出版社嘅練習,但阿女話考試/test/quiz題目都會比較深少少(放心,只係要多少少時 ...
朋友想揀校,級頭女,但數不穩,所以都唔太敢建議佢揀上智,驚讀唔掂數,到時高中揀科就麻煩喇。

Poyau 發表於 20-12-26 12:20

上智2020DSE三大應該係45%(not 35%),家長會時,校長話有D師姐係Target 理大三寶嘅。

(p.s.發溫我.....加數都計錯.....

PTL_L 發表於 20-12-26 12:37
朋友想揀校,級頭女,但數不穩,所以都唔太敢建議佢揀上智,驚讀唔掂數,到時高中揀科就麻煩喇。 ...

高中揀科都要考慮一下,上智係套餐形式,詳細可以睇吓校網有列明每班係點樣選科。

我個數學係小學時都係極度飄忽,成也數學,敗也數學個批嚟,數感唔強,有得用計數機就一定唔會心算,呢兩年數學成績都叫中上,所以又唔使太擔心嘅。

不過,級頭女都有好多選擇,再睇吓有冇其他啱心水先,都唔使咁快落注上智嘅......

hkwcr 發表於 20-12-25 20:23

MSS 無公佈DSE 5+,我用左MSS 2017 4+/5+率,放入 MSS 2020 4+率,去推算2020 5+可能成績,似乎,MSS同BPS DSE成績差唔多,Chem BPS係較好,MSS英文比BPS好,BPS中文比MSS好。不過,數字比較係推算出嚟,非真實數據~~~

用4+比較,MSS DSE一般好過HTC,但HTC Maths Core好出色,中文亦較好~~~

只粗略睇過4主科+PhyChemBio~~~

Ktfk    發表於 20-12-30 13:22
王家爸爸    發表於 20-12-27 09:26
‹ 上一主題|下一主題