用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
樓主: hkwcr
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-12-26 19:49
從三大率睇,上智5十大概2x%

上智三大45%,是否大約除2等於22.5%左右為5+%大概嗎?thx.thx

cafeva 發表於 20-12-26 19:51
4應該計多D就得估計

不過,我見"數學"達4嘅CutOff大約為65分左右,又好似唔係咁難達到。

cafeva    發表於 20-12-26 20:18

YmOra 發表於 20-12-26 20:12
上智三大45%,是否大約除2等於22.5%左右為5+%大概嗎?thx.thx
...

Based on #18 and school report, 3 大 0.74*0.45=33%. 跟返今年dse 個總表,推斷5+為2x%

cafeva 發表於 20-12-26 19:52
下,以為你好滿意中學喎。乜原來諗過轉?
乖,睇下前面先我唔會啦,諗都冇諗,滿意到不得了。

cafeva    發表於 20-12-26 21:13

IloveJJ 發表於 20-12-26 20:05
但佢出眾只係達4喳喎!應該勤力都得吧!
而且你從佢哋幾個用家分享內容(瑩瑩媽的帖),暫時還看不到老師 ...

咁又係,始終佢哋先係校內家長。我係因為"上智"有M1M2兩選修科全有得修讀且成績亦不淆,若然一所中學之學生的數學科成績屬質素弱和老師亦弱嘅話,好少有齊M1有得修和M2有得修和4+%高企和Phy科成績亦不淆和連續多年維持,又由於數學了得嘅學生才有能力修讀Phy,見上智的Phy科成績之表現可見學生的數學質素是有的,故才大膽估計上智的"高中"的數學科教學出色和配合才有這些成果。

YmOra 發表於 20-12-26 20:32
咁又係,始終佢哋先係校內家長。我係因為"上智"有M1M2兩選修科全有得修讀且成績亦不淆,若然一所中學 ...

Phy 4+ 58.5%好

已經數學咁好!

IloveJJ 發表於 20-12-26 20:40
咁你有道理,我諗初中高中又唔一樣既。
M2, Phy如果好,一定要數好,唔單止勤力做。要睇埋幾多人修讀,就 ...
操得數來最緊要有時間讀其他科,會唔會影響其他科成績
讀少1、2科當然會多些時間或喜歡跟學校方式另計

gigayan 發表於 20-12-26 18:33
數學網課上智係上足,除了數學仲有中文科,當其他科無上時,呢兩科都有密密上,所以數學學校幫手打好個底 ...
Thank you!

YmOra 發表於 20-12-26 19:32
但,從三大的取錄率推算,上智嘅5+率都不會少嗎?

最好學校有公佈,始終會有公信力些。

YmOra    發表於 20-12-26 21:08

M2, Phy如果好,一定要數好,唔單止勤力做。要睇埋幾多人修讀,就 ...

其實,"上智"的校網有齊可以"估算"的資料,我以前做過,只是日子耐左唔夠update,有時間都想重新再統計一下,上智校網上有"校訊",校訊內有各科的4+率,係以小數點後1個位紀錄,故,可以故算得都幾準確,加上又有高中各選修科之開班數目作參考就更加容易故算"修讀人數"了。

參考資料:
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue23.pdf
http://www.htc.edu.hk/school/nss.php

bbc2018 發表於 20-12-26 20:46
Phy 4+ 58.5%好

Phy4+有80%都應該幾好呱?!

YmOra 發表於 20-12-26 21:06
Phy4+有80%都應該幾好呱?!
您邊度睇到今年4+有80%??如果有當然好啦!

bbc2018 發表於 20-12-26 21:10
您邊度睇到今年4+有80%??如果有當然好啦!

原來58.5%係今年數據嗎?可從那裏看到?thx.thx

我的80%是上年度,另外有97.5%屬前年,94.6%就屬大前年成績,我真的不知道今年成績跌咗咁多,但如果係遇然失手,實力睇多幾年會唔會好DD呢?!

參考資料:
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue23.pdf
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue22.pdf
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue21.pdf

gigayan 發表於 20-12-26 21:00
最好學校有公佈,始終會有公信力些。

唔好意思呀!乜貴校的Phy科4+%跌至58.5%嗎?好意外。

對不少女生嚟講,學數就如學外語,Phy更加係外星語
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 20-12-26 21:23
唔好意思呀!乜貴校的Phy科4+%跌至58.5%嗎?好意外。

呢個係Poyau之前做的對比

2020年 | 2019年
數學4+ 91.9% > 86.2%
M1 4+ 85.7% < 89.5%
M2 4+ 95.0% > 90.9%

企會 4+ 56.0% < 60.9%
企管 4+ 45.8% < 62.1%
生物 4+ 78.3% < 88.4%
化學 4+ 82.0% < 90.9%
中史 4+ 75.0% > 64.3%
經濟 4+ 67.3% > 65.3%
地理 4+ 59.4% < 67.6%
歷史 4+ 62.5% < 85.7%
資通 4+ 36.8% < 81.0%
物理 4+ 58.5% < 80.0%
視藝 4+ 40.0% < 66.7%

今年DSE表現係麻麻呀,所以入三大率都仲有45%,都算奇蹟.....

有乜好拗?上智从來只係一间深水埗区地区名校,又点可以同傳統名校比?深水埗区小学(除SFA)既水平又点同港島区比?我从來都觉得上智未達1A級,只不过係深水埗区,除左佢以外亦無乜其他中学比佢好,所以果区band1女仔都会以上智為首選。我大女以前小学时亦只係1B成績。如無記錯,应該高中D班讀M1,E班讀M2。-班36人咪有数得計~

gigayan 發表於 20-12-26 21:35
呢個係Poyau之前做的對比

2020年 | 2019年

明白。thx.thx

讓我消化下先。咁!仍然有45%三大也算不錯的呢!謝謝你呀!

‹ 上一主題|下一主題