用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區B1B頭自選兩間博咩好呢?
go

將軍澳區B1B頭自選兩間博咩好呢? [複製鏈接]

請問將軍澳區小學呈一、二,老師話我小朋友係B1B頭,但唔知揀邊兩間好,頭都痛埋!!!請各位畀啲意見
   2    0    0    0

回覆 katina7709 的帖子

迦密加外區如港島民生/聖馬可

回覆 christy2011 的帖子

多謝您寶貴嘅意見,但我小朋友只係B1B頭唔係B1A啊,如果港島民生、聖馬可揀其中一間,唔知有無機會IN呢?真係頭都大曬

我小朋友也是將軍澳小學,年年都有幾名考入港島民生及聖馬可,印象中不是好難入。不過你可以問問你的小學班主任,你哋學校過往多吾多學生考到?佢哋甚麼banding.

回覆 joycechanwy 的帖子

至慘就係我小朋友學校咩都唔講,只講佐我小朋友係哩個BANDING。上兩年考到民生嘅係級十內,上一年考到民生嘅係級五,聖馬可上兩年考到嘅係級四,上一年係級十內,哩啲資料都係啲師兄、師姐返來學校時問到嘅。

自二都可以考慮銀禧/黃芴南

katina7709 發表於 20-12-31 19:26

至慘就係我小朋友學校咩都唔講,只講佐我小朋友係哩個BANDING。上兩年考到民生嘅 ...

是否二、三線小學?

一線小學級五是報BPS那些wo。

級五內都考港島民生/聖馬可好少見喎,我小朋友b1a,老師話不用報港島民生/聖馬可,報高一些。不過這只是我老師的參考,你有無家長日之類可以係決定自一/二前再問下老師意見?

回覆 christy2011 的帖子

哩兩間都好似幾犀利下,我係最驚連IN都無得IN

回覆 tpmon 的帖子

請問將軍澳邊間為一線?一線小學每年最少有四十幾個百分比係BAND1生,我小朋友學校都有三十幾個百分比,只可以例為二線

我都唔清楚啊,我小朋友學校嘅老師見意就係咁樣,無博咩名校

katina7709 發表於 20-12-31 23:42

請問將軍澳邊間為一線?一線小學每年最少有四十幾個百分比係BAND1生,我小朋友學校都有 ...

可参考以前的舊post

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2847731

你畀嘅Post有作用,我都係其中一間,依家咩年啊!!!你睇下喇,你畀嘅係2014年啊!依家變天啊!一線小學,將軍澳只可以講係馮晴,都係一線尾。請你去睇下九龍塘小學啲升中名單喇!

katina7709 發表於 21-1-1 00:15

你畀嘅Post有作用,我都係其中一間,依家咩年啊!!!你睇下喇,你畀嘅係2014年啊!依 ...

KTS、APS、SFA那些强私小不可用來比較地區top 官津小。兩個唔同levels。

咁我都算係將軍澳,你所講嘅一線小學,但咩年前啊!咁請問你識咁多嘢喇,你小朋友應該都讀緊深水埗或大埔一線小學喇!記住,要同他區比較架,並非瞇埋對眼自評架,也唔係自己區內評架。全都係記入BAND中學比率架

katina7709 發表於 20-12-31 23:45

我都唔清楚啊,我小朋友學校嘅老師見意就係咁樣,無博咩名校 ...

Pm 我 給些面試補品妳

katina7709 發表於 21-1-1 00:24

咁我都算係將軍澳,你所講嘅一線小學,但咩年前啊!咁請問你識咁多嘢喇,你小朋友應該 ...

將軍澳top小學也有入到東區top 中學,甚至皇仁也有,是事實wo。

我小朋友學校前幾年啲師兄、師姐,傳統名校都唔少,但學校依家轉方針,所以咩都唔同!咁請問你小朋友響邊間神校讀啊?你都未答我哩個問題!不過我睇你比較鐘意莫記喎!都係1b學校,大埔莫記都係一般之喎

katina7709 發表於 21-1-1 00:45

我小朋友學校前幾年啲師兄、師姐,傳統名校都唔少,但學校依家轉方針,所以咩都唔同! ...

我早已搬走轉了區了。

轉佐區咪讀緊名校嘅,請問邊間名校啊?猛人
‹ 上一主題|下一主題