用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求救,全面停課至half term
go

[英國] 求救,全面停課至half term   [複製鏈接]

關又封左,學又唔知幾時可以返,分分鐘全年停學,可以去邊度求助,有冇小朋友聖誕冇返,留左喺英國,宜家想返黎架,我突然覺得自己係少數族類
   7    0    0    0

At-a-glance: New rules in England
  • People cannot leave their homes except for certain reasons, like the first lockdown last March
  • These include essential medical needs, food shopping, exercise and work for those who cannot do so from home
  • All schools and colleges will close to most pupils from Tuesday with remote learning until February half term
  • Early years settings such as nurseries will stay open
  • End-of-year exams will not take place this summer as normal
  • Elsewhere, university students should not return to campuses and will be taught online
  • Restaurants can continue to offer delivery for food, but takeaway alcohol will be banned
  • Outdoor sports venues - such as golf courses, tennis courts and outside gyms - must close
  • Amateur team sports are not allowed, but elite sport such as Premier League football can continue

喧嘩 發表於 21-1-5 04:38
關又封左,學又唔知幾時可以返,分分鐘全年停學,可以去邊度求助,有冇小朋友聖誕冇返,留左喺英國,宜家想 ...

要返香港,方法應該只有兩個:

1.返中國內地( 廣東省 ) + 回港昜
2. 轉機等候21日回香港

summerhotel1 發表於 21-1-5 04:49

返中國,唔係國民俾由英國嘅人入境?
Check 左,由24號開始,中國禁止所有中英來往航班

summerhotel1 發表於 21-1-5 04:49

中國都取消咗航班

關又封左,學又唔知幾時可以返,分分鐘全年停學,可以去邊度求助,有冇小朋友聖誕冇返,留左喺英國,宜家想 ...

問香港政府點解香港居民唔俾返香港

喧嘩 發表於 21-1-5 04:52

一向港澳居民都可以回中國內地。
我以為只係禁止直航班機,轉機可以, 始終呢啲嘢轉得好快。

summerhotel1 發表於 21-1-5 06:05
一向港澳居民都可以回中國內地。
我以為只係禁止直航班機,轉機可以, 始終呢啲嘢轉得好快。
...

如果有機返中國隔離,我都會返,但如果要喺杜拜果d地區隔離先再轉機,真係唔會,小朋友未成年,冇backup 攪唔掂,仲有個問題係,係米唔洗回鄉證架,佢張證喺我度(emoji)

喧嘩 發表於 21-1-5 06:09
如果有機返中國隔離,我都會返,但如果要喺杜拜果d地區隔離先再轉機,真係唔會,小朋友未成年,冇backup  ...

要回鄉證,就好似香港去深圳一樣。
同埋我記得聽朋友講過,飛中國內地,倫敦希斯路機場檢測係唔得㗎。

summerhotel1 發表於 21-1-5 06:14
要回鄉證,就好似香港去深圳一樣。
同埋我記得聽朋友講過,飛中國內地,倫敦希斯路機場檢測係唔得㗎。

下,咁復雜,姐係只有等香港開關,真係超級後悔點解聖誕唔返黎

ch581 發表於 21-1-5 06:00
問香港政府點解香港居民唔俾返香港

何止,連香港人都唔俾我地返啦,乜難聽說話都有,呢兩年,去英國留學就係罪

喧嘩 發表於 21-1-5 06:17
何止,連香港人都唔俾我地返啦,乜難聽說話都有,呢兩年,去英國留學就係罪
...

其實我覺得緊急需要,禁止一兩個星期係可以接受, 但最好政府畀市民一個確實日期知道幾時可以回港。

TVb08    發表於 21-1-8 14:25

喧嘩 發表於 21-1-5 04:52

有回鄉咭便是中國國民,但不肯定香港人從外國入中國是否一定要持特區護照

而家唯一諗到是你飛去杜拜陪她21日再飛回香港再隔離

唔知學校宿舍比唔比學生返去?我仔預左今日由host family 度返學校。
咁有D尋晚坐飛機返boarding house 咁點?

有可能政府開綠燈為期一星期比香港人返黎都唔定。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-1-5 07:12
唔知學校宿舍比唔比學生返去?我仔預左今日由host family 度返學校。
咁有D尋晚坐飛機返boarding house 咁 ...

學校有無電郵通知? 今早5點半已經收到學校及舍監電郵, 但詳細安排未講

3b 發表於 21-1-5 07:15
學校有無電郵通知? 今早5點半已經收到學校及舍監電郵, 但詳細安排未講
...
未有!半夜收到學校安排學生做covid test ,仲book 埋時間,Boris 就宣布關閉學校,我仔原本今日返宿舍。

yuyueng 發表於 21-1-5 07:18
未有!半夜收到學校安排學生做covid test ,仲book 埋時間,Boris 就宣布關閉學校,我仔原本今日返宿舍。 ...

我女昨天已返學校,昨晚一公布封城,校長即電郵給家長,國際學生可繼續留校住宿及online 上堂。我女心情就幾down,話似坐監,學校只剩底幾個寄宿生。我昨天已電郵通知舍監及tutor,請她們多關注我女情緒,舍監都即日回覆我已安排一位相熟的寄宿生同房照應。

yuyueng 發表於 21-1-5 07:18
未有!半夜收到學校安排學生做covid test ,仲book 埋時間,Boris 就宣布關閉學校,我仔原本今日返宿舍。 ...
學校已經email話國際生同critical worker子女停課仍可以住宿舍,只係要remote learning。阿仔話佢已經安排好檢測完就會返宿舍

我孩子繼續在英,這個艱難時間,更加唔會安排回港,回港都要有好多特別安排。如留英,聽話,跟足指引留在住所,安全的。
‹ 上一主題|下一主題