用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Mayfield vs Badminton
go

[英國] Mayfield vs Badminton [複製鏈接]

小女 天主教徒 好動. 希望能夠嘗試和參加不同課外活動.例如Adventure,水上活動. Shotting, etc. (球類除外)

在網上見到Badminton 課外活動相對多. Mayfield 相對重視藝術陶瓷活動. 不知道網上資料是否全面?英國是否每一所學校也重視藝術活動?

想知道學校嘅課外活動和課餘時間安排?週未有什麼活動安排?

其實我很喜歡Mayfield 因它的是一所天主教學校. (emoji)但是唔近市,擔心週未會悶.

請大家給點意見. 或分享女兒在學校的生活. (emoji)(emoji)你會如何選擇?
   3    0    0    0

回覆樓主:

我諗Mayfield比例上應該會少啲香港學生。我地都是天主教徒,非常喜歡Mayfield, 之前做資料搜集有媽媽分享過,Mayfield boarding house細/舊,但學習氣氛好,老師都關顧學生。

BabyKD 發表於 21-1-24 15:52
我諗Mayfield比例上應該會少啲香港學生。我地都是天主教徒,非常喜歡Mayfield, 之前做資料搜集有媽媽分享過 ...

多謝你回覆.我見Mayfield 係網上嘅資料比較少. 唔知道是否因為佢哋比較低調.

我一家也是天主教徒,報了2022,所以年尾先有assessment。如我有你手上兩個offers,我必定揀Mayfield,因為可以讓小朋友繼續去mass也是我考慮之一。不過我小朋友是喜歡跳舞畫畫做手工,所以Mayfield也適合。
另外,好些家長在這裏分享了不少寶貴意見,了解到低年班其實少有機會出外,學校週末多活動反而重要過學校是不是在城市中。我也主觀地覺得Mayfield香港人好似少啲(雖無實質數據比較),不過相信可以直接問兩間學校。
可惜係無機會親身去睇學校,所以全部都係從家長和websites體會的感覺。

scootaloo 發表於 21-1-24 18:12
我一家也是天主教徒,報了2022,所以年尾先有assessment。如我有你手上兩個offers,我必定揀Mayfield,因為可 ...

加油。我地上年冇報Badminton,另一原因係要考Ukiset, 唔想又比多幾千去考試

scootaloo    發表於 21-1-24 18:52

回覆樓主:

我兩間學校都去過visit(疫程之前)但最後兩間都無揀,去咗另一間!
Mayfield 在山丘上,一到學校時,周邊環境很美,但校園設施真係比較舊,香港亞洲人比較少,路過時同幾位老師傾計,都覺得他們好warm,admission 好helpful.
Badminton 設施相對新啲,不過亦唔算豪華,小型的規模,可以接受!但中國人或香港人真係唔小,路過見到華人面孔比例都算多,(數據就問返學校好啲)

所以睇你介唔介意學校的設施!

整體感覺,當時阿女話她會揀badminton!

poonqueenie 發表於 21-1-24 15:41
小女 天主教徒 好動. 希望能夠嘗試和參加不同課外活動.例如Adventure,水上活動. Shotting, etc. (球類除 ...

Mayfield 都好多活動, 不過而家covid就....
我囡唔運動, 不過我見相, 一般都有, 仲有馬術, hockey...
我印象收到email問囡囡玩唔玩 kick boxing...

我去visit時, 藝術陶瓷係最impressive的, 另一樣就係運動場, 一望去到盡頭都係運動場,我記得當時我同囡囡講笑:, 好大喎, 可惜你唔會用.

sixth form weekend可以去附近的town, eg. Tunbridge wells行下,

另外, 係有trip去Brighton 或 Eastbourne...我俾囡囡去了一次, 不過疫情差了無再去..

BabyKD 發表於 21-1-24 15:52
我諗Mayfield比例上應該會少啲香港學生。我地都是天主教徒,非常喜歡Mayfield, 之前做資料搜集有媽媽分享過 ...
可能比起其他英國學校細, 我感覺唔係舊, 係歷史.
好似HKU入面的 U hall... 是古蹟改建...

比起我以前係住的大學宿舍大....不過可能因為sixth form 有單人房... 我囡影相比我睇, 裝修同HKU的宿舍差不多, 不過大過我以前住的單人房.
‹ 上一主題|下一主題