用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

考完中文閱讀寫作,已鬆咗好多

醒目開學勳章 王國長老

考完中文,好嘢
我仔話見解論證第二個大點唔夠時間寫,不過算了,希望ok

醒目開學勳章 王國長老

MIHO.WAH 發表於 22-4-27 14:16
回覆 YolandaTam 的帖子

妳們的仔女都很勁叻...

叻鬼!因為之前阿女陪佢操過綜合,所以問佢有無寫晒咋

醒目開學勳章 王國長老

壓力大真係難攪
我仔早兩個月突然頭痛,痛到衝急症照腦果種痛,嚇得我!一發只識瞓床(連電話都唔玩應該真係好痛)
呢排考試我都好驚佢翻發(醫生話係無原因嘅神經痛)touchwood又無

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

襯我記得提提大家:
1. 6月尾開始可到jupas網頁check改選時間(20/7放榜,21-23/7其中指示時間一定要完成改選)
2. 現階段如果對院校收生程序有疑問,放榜前記得問飽佢(尤其科目計分加權面試流程各樣)
因為放榜後20-23/7,即大家努力研究改選嘅黃金日子,院校係*唔會*接聽任何查詢

MIHO.WAH    發表於 22-4-29 17:08
pccw2017    發表於 22-4-28 20:41
szeching    發表於 22-4-28 20:19
szeching    發表於 22-4-28 20:18
esmehouse    發表於 22-4-28 18:21

醒目開學勳章 王國長老

YuYuMother 發表於 22-4-28 16:20
聽講改選時間好短得兩個鐘?

已攞定假同佢研究排位。

唔就得幾耐,不過係好快
尤其時段早嘅,一放榜就捱通宵研究都要砌好個改選次序,到時夠鐘就對住系統入(最好有人幫手金睛火眼望多次肯定無入錯code)

醒目開學勳章 王國長老

smion 發表於 22-4-28 16:38
我仔可能6科5,不知揀乜科好

要小心研究加權,影響可以好大

醒目開學勳章 王國長老

szeching 發表於 22-4-28 20:22
多謝溫馨提示

唔好客氣,我之前都無留意呢段「空窗期」,都係有好心jm講我知

醒目開學勳章 王國長老

eatmonmon 發表於 22-4-29 13:44
見冇人講通識,你地覺得份卷難唔難

我仔無講,只話我tip嘅題目完全無出
佢話無咩特別,不過呢科佢唔aim high所以無要求

醒目開學勳章 王國長老

YuYuMother 發表於 22-4-29 18:15
只係聽聞,實際時間唔肯定,只知唔長,因為三日比所有考生改,每人分派一個時段。

不過好似錯過左分派時 ...

係呀,21-23/7每人有一次機會免費改
之後可以俾錢改多一次($250),必須在23/7 1:15pm前完成所有更改

醒目開學勳章 王國長老

睇見各位M12分享,心痛,好彩阿仔drop咗
希望各位順利過關

醒目開學勳章 王國長老

綜合過去4年M1/2各級比例
份卷深深淺淺,出嚟嘅每級比例都相距唔大,應該就係因為調整了cut off score

http://dse00.blogspot.com/p/m1m2detail.html?m=1

希望睇完個數據大家會安心d

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 22-5-1 10:51
超版做左唔少功夫!

我計數唔叻,上網搵吓資料仲得,都係ek勁人分享,我又學吓嘢
今年dse,最令人心煩,除咗疫情就係改革。今年答題方式做了不少改革。無錯,出得深有出得深嘅好,但對於將勤補拙努力操卷嘅人,又何嘗不是一種打擊呢 。做到喊住走又真係好無陰功,影響心理質素(仲有其他科要準備)

希望呢堆數字,會令各位考生安心繼續赴考

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 22-5-1 22:08
題外問題,我沒有升大學經驗,想問問,成日聽人講,大學要interview,跟住會有CO,咁要唔要自己去apply? ...

假設你係本地dse生
如果係勁人,可以參加運動員計劃/推薦計劃之類,真係勁top嘅有機會未考dse就收firm offer,不過真係極少。一般呢類計劃申請人,會在面試後收conditional offer,一有dse成績達標就直入

普通(非推薦計劃)醫科申請人亦係咁,dse前面試,滿意嘅收co,等dse成績

更多(我諗8/9成人)嘅非推薦計劃/非醫科申請人,有幾大類課程可以報
1. 教資會課程/sssdp(指定資助行業自資學位課程)》經Jupas
2. 其他自資學位/sub degree課程》經eapp/直接同院校報名
3. 其他不屬於以上兩類「本地」大專課程(例如本地大學與外國大學合辦課程)》直接同院校報名
4. 海外課程

Dse生多數都會報1,因教資會課程較熱門。流程係中六開學就報,之後在系統upload資料,有機會在5/6月考完dse後有面試,(個別科目可能無面試)但唔會有co,有機會收院校email得個知字話係面試好唔好,在dse 放榜後學生可按自己成績改選,然後總一等8月頭放榜(jupas制度下,成績最大影響,面試好有機會加分,面試唔好有機會差到院校唔肯收,不過呢類例子屬極少數)

2.係optional,未必人人會報,尤其top嘅學生會睇唔上眼呢類「次等」自資課程。完全個人選擇。呢類自資課程多數有面試,同埋會在dse放榜前出co,放榜夠分即入(再等jupas結果決定讀邊個課程)

3/4.就每間院校每個地方各有處理方式了。如英國台灣大陸都有類似聯招嘅統一收生,要及早留意申請流程的

醒目開學勳章 王國長老

TSZWING 發表於 22-5-5 10:05
回覆 yanhay0304 的帖子

早三年前,朋友仔中文2,其他科共有3粒星,中大都叫佢照報佢學校,話有機會收佢。 ...

放榜後,jupas office規定院校唔可以答問題㗎wor…..

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 22-5-5 16:57
有得 in 有機會 會加少少 0.5-1分,就算冇得 in 都唔駛太擔心,衹要成績好夠分,都一樣會收。
...

唔係科科會見,如果人哋有自己無,就….有點擔心
見完有機會加分,亦有機會收通知面試成功記得放band A
極少聽到面試失敗而又收通知話失敗
不過如放榜成績理想,都一樣有機會入

洋蔥頭媽咪    發表於 22-5-5 20:36

醒目開學勳章 王國長老

YuYuMother 發表於 22-5-5 20:26
好奇一問,見得唔理想會唔會無機會入?還是夠分都ok?

蒲ek多年聽過一次,「阿仔嘅同學」話見完收通知叫佢唔好揀,揀都唔會收
其餘99.99% case都係得幾款
1. 見完無特別消息
2. 見完話加一分半分(但都要留意邀請咗幾多人去面試,人人都加就無意義)
3. 見完收通知話通過面試,記得擺band A

YuYuMother    發表於 22-5-6 06:33

醒目開學勳章 王國長老

pauline_c 發表於 22-5-6 11:57
大學唔會呀~ 著到見工咁就 ok

唔會著校服呀!
幾年前得女去個workshop定info day之類(考完dse,不是正式面試),信上話smart casual,佢亦好認真地諗點樣又smart又casual,就揀咗少casual恤衫加黑西褲平底鞋
點知去到全場都係套裝!

醒目開學勳章 王國長老

pauline_c 發表於 22-5-6 14:05
阿仔大部分 interview 都全套西裝。不過舊年好多都係網上見,上身齊,下身短褲,唔知如果人地叫佢企起身, ...

我仔都係,堅持話點會有人叫佢企起身

醒目開學勳章 王國長老

pauline_c 發表於 22-5-6 16:30
我有朋友分享,話叫過 candidate 起身,唔知係唔係真

咁心狠手辣
‹ 上一主題|下一主題