用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育之路何去何從
樓主: 妞妞寶媽
go

教育之路何去何從   [複製鏈接]

lovebb2 發表於 21-3-13 16:22
四套房,好貴,要1000萬以上

點止呀係首期都不夠

PTL_L 發表於 21-3-13 16:07
如津校的話,有mcs,ls,mps,st joe,sppcs,其他諗唔到喇講網友補充。
都係名校而且大部分其實都好傳統喎。
我覺得通常如果官津校符合樓主要求,升中/DSE成績就未必太好,畢竟考試模式只適合填鴨,谷。

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢個情況絕對常見於中產家庭,個人睇法係:家家重要,但學校亦有重要地位,就係學校行嘅方向,係咪家長想要嘅野,只有大家信念一樣,先可以學得開心

其實津校有比較活、比較少功課嘅,唔一定要讀老字號
直私一樣,只要家庭資源許可,多發展個人潛能同興趣,一樣條條大路通羅馬
恐龍家

964000 發表於 21-3-13 16:35
點止呀係首期都不夠

那由教育問題 變了 置業問題

b3410 發表於 21-3-13 16:39
都係名校而且大部分其實都好傳統喎。
我覺得通常如果官津校符合樓主要求,升中/DSE成績就未必太好,畢竟考 ...

呢個亦係我樓上提到,「傳統」唔代表全部都唔著重創意思維;「新派」亦要迎合考試模式。只是呢類傳統名校唔需要太著重業績,因為根基厚,所以起津校來說,比較多空間俾小朋友全面發展。

如果我家庭收入咁鬆動,我寧願唔買四套房磚頭,都要花多點錢比小朋友讀間好啲嘅學校。凡事都有取捨

如果現在就想著買多三套房留給子女,那以月入十萬來看,確實壓力很大。那麼,免費的政府學校是最好的選擇。

PTL_L 發表於 21-3-13 16:54
呢個亦係我樓上提到,「傳統」唔代表全部都唔著重創意思維;「新派」亦要迎合考試模式。只是呢類傳統名校 ...
這個就是為什麼呢幾間大家掙住入,不過實在太難入了。

euniceyuyan 發表於 21-3-13 19:59
如果現在就想著買多三套房留給子女,那以月入十萬來看,確實壓力很大。那麼,免費的政府學校是最好的選擇。 ...

不一定在香港買,太貴啦。是想著有生之年給孩子留點資產。老公現在才工作6年,應該可以慢慢存錢,是有壓力,但是教育投資又等不及,所以選學校左搖右擺。

大波大 發表於 21-3-13 19:03
如果我家庭收入咁鬆動,我寧願唔買四套房磚頭,都要花多點錢比小朋友讀間好啲嘅學校。凡事都有取捨
...

佩服你的魄力!嘗過沒錢的滋味所以更需要經濟上的安全感,去年才上車,捨得花錢需要一個過程。我就覺得香港生活壓力大,花錢流水,雖然我已經很節約。

Charlotte_mom 發表於 21-3-13 14:58
姪女讀緊津校,佢媽有問我功課,我發現課程設計都幾有趣。事實上,無學校係100%傳統或100%活動。就算出晒名 ...

所以我想給孩子找一個學術和全面發展兼顧的學校,一半一半吧。

Charlotte_mom 發表於 21-3-13 14:58
姪女讀緊津校,佢媽有問我功課,我發現課程設計都幾有趣。事實上,無學校係100%傳統或100%活動。就算出晒名 ...

我在理工讀的master,我真的很欣賞present和小組研討,和我在內地受的教育不一樣。你姪女學校比我女兒學校要好,我就是嫌棄我女兒學校教育太過於死板。我需要一個有思維能力的孩子,而不是被動接受知識。

你姪女學校比我女兒學校好。我就是嫌棄我女兒學校太過死板,常識考試都必須要按書上標準答案來,我懂,但我會答錯。希望孩子同時有思考能力,有social和present的能力。

PTL_L 發表於 21-3-13 13:47
小小意見,首先你已經比好多人需要少考慮既一點-「經濟問題」。我家並沒有月入10萬,亦有房貸,但仍afford ...

因為有三個孩子,還想存錢買磚頭,所以覺得壓力大。

964000 發表於 21-3-13 15:49
介紹你
培僑(大圍)
福建中學附屬小學

是啊,到時候大女兒升中,小女兒升小,想想我都覺得累。後面還跟著一個弟弟,生無可戀啦。如果一條龍直資那就很好啦。學費不貴,可以給多點錢培養孩子各方面興趣,在學術方面我是不傾向外補的。

妞妞寶媽 發表於 21-3-13 21:30
我在理工讀的master,我真的很欣賞present和小組研討,和我在內地受的教育不一樣。你姪女學校比我女兒學校 ...

你需要自己研究一下香港的學校,本地學校間差別都好大。如果只鍾意present呢啲,只能讀國際學校。但適合大學生的教學方法都唔一定適合小學生,好多家長入到國際學校又覺得學術唔夠要補習,我就覺得咁搞好怪。你自己諗清楚,前面都有人講,津校都有活動型,但成績可能普通,你又接受嗎?新派直資相對比較平衡,但要考到都要裝備小朋友,你接受嗎?真係要自己諗清楚。我識朋友過去一年搬入大灣區讀國際學校,因為唔鍾意香港本地學校谷,又唔鍾意香港國際學校中文同理科淺,更唔鍾意成日停課無得返學,佢而家好開心。所以你要找到自己的目標,再去努力實現。

睇完覺得都係新派活動教學一條龍直資學校比較符合你要求(如:培僑,王錦輝,聖瑪加利,港同⋯⋯),但要考入這些學校都係要經歷「填鴨式」操練過才有機會呀。是很矛盾,但是係事實⋯⋯

areyouangry 發表於 21-3-13 22:35
睇完覺得都係新派活動教學一條龍直資學校比較符合你要求(如:培僑,王錦輝,聖瑪加利,港同⋯⋯),但要考 ...

其实我是需要選一個折中的教育路線,純填鴨不行,不填鴨也沒辦法玩這種升學遊戲。學術和全面發展都一半兼顧。謝謝推薦這些學校,先有目標才有戰略部署。

areyouangry 發表於 21-3-13 22:35
睇完覺得都係新派活動教學一條龍直資學校比較符合你要求(如:培僑,王錦輝,聖瑪加利,港同⋯⋯),但要考 ...

仲要唔一定收返細嘅, 播道第三個不用學費可以考慮下減輕經濟負擔。唔知其他學校係咪都係讀幾個第三個免學費。
其實我喺香港土生土長都要自己研究學校,我只係熟悉細個自己屋企附近嘅學校其他學校我根本一曉不通,樓主可蒐集下以上學校嘅資料睇吓啱唔啱你心水

deco99 發表於 21-3-13 21:52
你需要自己研究一下香港的學校,本地學校間差別都好大。如果只鍾意present呢啲,只能讀國際學校。但適合大 ...

謝謝真誠的意見。確實我對學校不夠了解,只聽過名氣沒什麼實質性了解,所以才迷茫。國際讀不起,一般般公立也覺得對不起孩子,你們說的新派直資應該合適心中預期。所以選擇一個適合的學校,目標清晰,就可以砸錢努力啦。最怕的就是一頭霧水盲目焦慮。
‹ 上一主題|下一主題