用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 12 入學
go

[英國] Year 12 入學 [複製鏈接]

囡囡想去英國讀A level, 請問應該讀完中四定中五過去讀好d。我擔心讀完中四去,銜接唔到追唔上。但有agent話讀完中五先去,可能有d學校話超齡。囡囡9月尾出世,唔知有無影響。
   6    0    0    0

sixlau 發表於 21-3-20 18:32
囡囡想去英國讀A level, 請問應該讀完中四定中五過去讀好d。我擔心讀完中四去,銜接唔到追唔上。但有agent ...

我識的朋友仔女,個個都係讀完中4去英國直接讀Year 12, 他們都讀得好好。一般來港,香港學生的能力是接駁到Year 12,但每個人不同,能力不同,語文能力不同,就連適應力都不同,只有父母才最清楚自己孩子。你最好評估下你孩子現時在港讀書的中學屬於咩水準,又要睇下你孩子自己在校內成績如何。搵agent 考一考入學試,你會有少少頭緒。

囡囡想去英國讀A level, 請問應該讀完中四定中五過去讀好d。我擔心讀完中四去,銜接唔到追唔上。但有agent ...

9月尾就讀完中五先去。

如果令千金9月尾出世年齡一定唔係問題,睇返本身如果係B1 學校成績又好,咁中四定中五都無所謂。

我大囡就係讀完中五去,聽囡囡講,數學/physics 科大約學了6x %的課程,所以L6 都算讀得輕鬆。

但真係要留意,有d 中學超齡係唔會接受申請
其實係一家四口子

9月尾大B讀完中四去升讀Y12
年齡/程度皆合適

我個囡現在讀中四,亦都凖備今個9月去英國升Year 12!如果係要快了,好學校好快冇位了

回覆樓主:

我兩隻化骨龍都係讀完中四去讀sixth form,讀數理,走之前有去補下冇讀過嘅嘢。佢哋同時走嘅同屆同學冇去補,問題都唔大。
如果而家讀緊中四,就要超快去agent度問,正常收生程序已經收咗 deposit,冇乜位剩,下星期後又放Easter冇人做嘢。

回覆樓主:

要注意的是,小朋友入學時要滿 16 歲。

chuyuencheung 發表於 21-3-21 12:37
要注意的是,小朋友入學時要滿 16 歲。

independent school應該冇呢個規定,我孩子學校有yr 12學生未夠16歲的

一間間,我囡今年9月都未夠16歲都收!

longlokma 發表於 21-3-21 12:50
independent school應該冇呢個規定,我孩子學校有yr 12學生未夠16歲的

Del

可能真係每一間有唔同政策啦,我阿女上年讀完中四,同年九月入讀 Sixth Form year 12,當時 agent 都有問清楚入讀時夠不夠 16 歲。

另外,曾經睇過入讀英國大學的年齡問題︰
https://www.edu-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=1

etoile 發表於 21-3-21 11:45
我兩隻化骨龍都係讀完中四去讀sixth form,讀數理,走之前有去補下冇讀過嘅嘢。佢哋同時走嘅同屆同學冇去補 ...

請問如果要補d未讀過嘅野,係唔係去補DSE果d補習社就可以啦? 定係去專補GCSE or AL果d? 謝謝!

chuyuencheung 發表於 21-3-21 18:03
可能真係每一間有唔同政策啦,我阿女上年讀完中四,同年九月入讀 Sixth Form year 12,當時 agent 都有問清 ...

對呀,我哋已經都知到日後大學不是間間都可以報,不過有得報既都ok! 日後都係選5間大學報吧!點都有岩掛

longlokma 發表於 21-3-21 12:50

A few top schools are actually very strict on ages

sleung2020 發表於 21-3-21 23:33
A few top schools are actually very strict on ages

當然有學校會對入學年齡有特定要求,尤其state schools或傳統舊式學校就比較多規範,相反新式的top schools就會以學生的學習能力為收生條件

回覆 sixlau 的帖子

我阿女讀果間要面試的 (當然係經電話),而她報讀時的申請表亦都需要填寫想報讀的科目,學校訧會根據面試表現、香港中學時的成績等,去建議所收讀的科目。

不計算英文的話,一共會收讀三科,我阿女現在讀的是 Biology, Media Study, and Psychology,Media 與Psycho. 是在香港沒有接觸過的 (她有朋友甚至是讀法律呢!),現時已經半年有多,她似乎也處理得不錯哩,所以,小朋友的能力是會令人喜出望外的,不需要找補習了。

其實好睇實際情況,我認識既大部分人都係讀完中四去讀 Cardiff 或者 Oxford International 嗰類 sixth form college 讀。

sixlau 發表於 21-3-21 20:49
請問如果要補d未讀過嘅野,係唔係去補DSE果d補習社就可以啦? 定係去專補GCSE or AL果d? 謝謝!
...

專補I GCSE 同AL嗰D。
其實學校收得你,就表示認可學生嘅能力,唔需要擔心太多。反而你要考慮多D timing嘅問題,年紀細唔係問題,超齡先冇走棧位。
‹ 上一主題|下一主題