用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 12 入學
樓主: sixlau
go

[英國] Year 12 入學 [複製鏈接]

chuyuencheung 發表於 21-3-22 09:26
回覆 sixlau 的帖子

我阿女讀果間要面試的 (當然係經電話),而她報讀時的申請表亦都需要填寫想報讀的科目 ...

請問大家小朋友在香港是IS定local school? 小朋友也打算Form 4后去6th form, 傳統1A中學,唔知道有乜嘢可以預備,我都怕追唔上

BBCoffee 發表於 21-3-25 21:33
請問大家小朋友在香港是IS定local school? 小朋友也打算Form 4后去6th form, 傳統1A中學,唔知道有乜嘢可以 ...

如果本身係band1A學校頭果撮,英文底好,就完全唔驶担心,去到揀最鍾意最適合的A level科目讀,應該比香港讀得更得心應手

BBCoffee 發表於 21-3-25 21:33
請問大家小朋友在香港是IS定local school? 小朋友也打算Form 4后去6th form, 傳統1A中學,唔知道有乜嘢可以 ...

我女兒在香港讀 local school,小朋友適應能力好高,不要太擔心。

chuyuencheung 發表於 21-3-25 21:50
我女兒在香港讀 local school,小朋友適應能力好高,不要太擔心。

Thank you

Poyau 發表於 21-3-20 19:34
9月尾大B讀完中四去升讀Y12
年齡/程度皆合適

中四讀完就可直接去讀yr 12至yr 13考A level嗎?
但香港嘅英制IS又好似唔可以F4轉入yr 11/12。

chuyuencheung 發表於 21-3-22 09:26
回覆 sixlau 的帖子

我阿女讀果間要面試的 (當然係經電話),而她報讀時的申請表亦都需要填寫想報讀的科目 ...
英國AL有咩科簡?通常要讀幾多科?

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:10
英國AL有咩科簡?通常要讀幾多科?

除咗一般香港都有的 phy, chem, bio, maths, geog, econ 等等之外,也有一些比較專門的學科,例如:法律、心理、傳理、攝影、戲劇、商業管理等等。

數目方面,正常要選三科,另外,英文是必修的,華人也大多也會自修中文。

王家爸爸 發表於 21-3-22 09:45
其實好睇實際情況,我認識既大部分人都係讀完中四去讀 Cardiff 或者 Oxford International 嗰類 sixth form ...

我個打算2023 year 12, 自己剛剛開始apply ,submit form 同比$
前已attached cv, submit 完又l
話佢應該係報2024(因為oct girl)請問係咪好多學校真係要足16歲先可以入year 12?

BBCoffee 發表於 21-4-19 21:51
我個打算2023 year 12, 自己剛剛開始apply ,submit form 同比$
前已attached cv, submit 完又l
話佢應該 ...

我囡Y12開學都未足16歲。
收咗錢先反囗,係agent定學校?

chuyuencheung 發表於 21-4-3 09:00
除咗一般香港都有的 phy, chem, bio, maths, geog, econ 等等之外,也有一些比較專門的學科,例如:法律、 ...

英文不是必修的,可能同有冇讀GCSE有關,我孩子A level就不需要讀英文

etoile 發表於 21-4-20 10:57
我囡Y12開學都未足16歲。
收咗錢先反囗,係agent定學校?

學校,自己報,仲係一間幾好嘅學校添佢話可能會影響阿女第日報大學,(可能未夠18歲關係), 佢話香港讀完form 4后去year 12喺學術上一個好大step, suggest she should
completed form five in hk first

BBCoffee 發表於 21-4-20 13:26
學校,自己報,仲係一間幾好嘅學校添佢話可能會影響阿女第日報大學,(可能未夠18歲關係), 佢話香港讀完 ...

在香港讀完中四,跳去英國讀Year 12, 我識的朋友仔女,唔少呀,完全唔成問題。

回覆 TTEE1819 的帖子

但如果讀完兩年後都未滿 18 歲有 D 學科/大學唔收

學校,自己報,仲係一間幾好嘅學校添佢話可能會影響阿女第日報大學,(可能未夠18歲關係), 佢話香港讀完 ...

介唔介意pm邊間學校?
我女都係報啲top school,只有St Catherine's Bramley 問咗兩句,其他都冇問題。有諗過報westminster,但係網站 講明16歲以下嘅要好exceptional先至會consider,最後冇搞。

因為你女是10月出甘世,跟年齡的話就係讀Y11. 英國入學計1/9-31/8 。一係中四去讀Y10 或讀完F5 讀sixth form

rainbowbb 發表於 21-4-21 03:28
因為你女是10月出甘世,跟年齡的話就係讀Y11. 英國入學計1/9-31/8 。一係中四去讀Y10 或讀完F5 讀sixth fo ...

唔該晒你不過真係有啲亂我個女係10月出世,可能係按年齡入讀但我見有啲家長細B都OK其實都唔係諗住讀醫科,請問你知唔知有邊一啲科係唔會接受18歲以下嘅人讀大學呢?(emoji)(emoji)

我問過幾間學校同樣問題,其中一間問定我小朋友想唔想讀醫科,佢話唔讀醫科,大學揀科問題不大,可以照申請。

sixlau 發表於 21-3-20 18:32
囡囡想去英國讀A level, 請問應該讀完中四定中五過去讀好d。我擔心讀完中四去,銜接唔到追唔上。但有agent ...

九月出世讀完中四或中五去讀  Yr 12 都 ok,如讀數理而成績唔錯的話早一年讀 yr 12 都無問題,但如讀文科就可能先打好語文基楚好啲,因港生無着數。有朋友的孩子在香港 band 1A 讀,成績很好的,會讀完中五過去讀 yr 12,因他希望入最TOP嘅 U (Oxbridge)
‹ 上一主題|下一主題