用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs YWPS (英華)
樓主: bimmerlam
go

CKY vs YWPS (英華)   [複製鏈接]

據知CKY中學,若考IGCSE成績唔達標,係唔可升上IB Diploma DP, 衹能修IB certificate..  到時候係半天吊,返唔到傳統學校,衹可轉去國際學校....

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3670838&highlight=%E8%94%A1%E7%B9%BC%E6%9C%89%2B

回覆 Superheromom 的帖子

無錯,IGCSE 需達一定標準先可入IBDP. 但每年得好少人唔達標,around1-2個。IGCSE咁淺的考試都唔達標的話,坦白講上到IBDP都只係浪費金錢或時間,唔會有足夠分入大學。

Awyleung 發表於 21-3-28 08:47
不如咁問,會否考慮把大仔插入英華,如果會,兩個仔可以讀同一間!個人睇兩個讀英華價錢平,學術基礎自已谷 ...

但哥哥讀得好地地;為了就弟弟讀英華而去插班真係講唔過(本身有打算插就另計);而且不論是哥哥插英華還是日後弟弟再插返CKY也不是易事;不要搞到咁複雜喇。想讀同一間,就去cky; 如果接受分開兩間讀,才需要考慮其他好了。

兩間是各有各好;我覺得不存在唔讀邊一間會好大「損失」咁。

Superheromom 發表於 21-3-28 13:34
據知CKY中學,若考IGCSE成績唔達標,係唔可升上IB Diploma DP, 衹能修IB certificate..  到時候係半天吊, ...

其實你當佢係以前嘅「會考」同「高考」咁去睇,會考上唔到中六,以前都無得考高考;但無得考高考又不代表入唔到大學;行不同嘅路罷了;其他網友也講過;每年不達標嘅也只是小貓三兩隻;cky 網站年年有公布IGCSE成績;九成幾人手執幾個A; 其實唔達標也真的不要勉強。

除左學費,無理由唔揀cky

回覆 2013skc 的帖子

可唔可以講多啲CkY 值得你咁欣賞的地方呢?

回覆樓主:

cky同哥哥一齊

Superheromom 發表於 21-3-28 13:34
據知CKY中學,若考IGCSE成績唔達標,係唔可升上IB Diploma DP, 衹能修IB certificate..  到時候係半天吊, ...

正如其他家長講,唔達學校要求上唔到 ibdp得好少,但我留意到考完igsce, 兩年後考ibdp人數,會少了3成或曾去過4成,即有達標也不上,咁這些學生之後選擇什麼途徑衹有學校知道,可能大部分出國。

有沒有問過小朋友意願? 其實弟弟會唔會覺得同哥哥一齊返學會好開心? 我同意兩間學校都好好但又好不同,最好兩個同一間會好一些。就我細仔而言,他都一心只想跟哥哥讀,咩都想同哥哥一齊

另外,睇下疲情期間兩間上課安排會不會有很大差異? 怕到時選了不同校,家長就安排網課、實體課兩邊走會吃不消。因為沒有人知仲會唔會有第幾波

bimmerlam 發表於 21-3-26 18:42
回覆 993rs 的帖子

要說struggle 位的話, 我都未想定如果入CKY, 將來會唔會真係送佢地去外地升學, 講真,  ...

你對呢兩間學校熟過好多人,小弟冇咩更有用資訊提供到

對於「鬥心」,我都有過  struggle。單純個人分享而言,我細仔係好鐘意比分數、比名次。同一個 task以至一個game都好, 如果有分數、名次,佢會好用心做,甚至唔鐘意、唔識都會去盡;相反,佢會hea 做、明明做到都唔做、做唔到的就更加唔駛講。都有同人傾過,包括心理專家,客觀意見都認為佢讀 local curriculum 可能有利佢發揮。

最終都揀左 CKY,因為 ideally 我唔想佢為分數而學習,同時我預左咁 free 既環境佢學習既 efficiency 會低。一如我預計,so far 系CKY 既日子佢遊戲人間,好多時要鞕佢先做野。不過CKY既環境亦比到佢空間 explore 唔同既野。唔一定學術相關,甚至有時係無謂野。什麼地殼變動、pokemon weakness/strength,乜都講下其實唔錯。

每個 curriculum 都有佢既 plus and minus,冇乜邊間學校會讀壞人。宜家兩個 options 都咁正,邊間適合我呢d外人真係幫你唔到 如果 take YW 就好難夾時間去一齊旅行

PS 網上兇狠就RS,現實生活只係C2
PSS bimmer 都唔少好野

lambeanmama 發表於 21-3-28 16:51
其實你當佢係以前嘅「會考」同「高考」咁去睇,會考上唔到中六,以前都無得考高考;但無得考高考又不代表 ...

好多家長對「傳統」都有一份執著,而 CKY 卻未經歷時間洗禮,好難改變到佢地主觀既解讀。

面對情況類似,相當%學生流失、但歷史悠久既 SSC,升中版家長自自然然認為流失左既學生係去左外國升學。咁唯有等時間証明 CKY 既價值,如果真係有需要証明咩。

當然我都會補句,每年 IGCSE 大約 9x% A*-C,要 meet 到 3B3C 我唔知有幾難。

bimmerlam 發表於 21-3-26 15:33
CKY vs YWPS (英華)

細仔今次升小有哩兩間小學offer, 哩2間我都鍾意, 細仔性格外向, 好動又鍾意睇書, 不過 ...

你仔仔好叻仔呀,兩間都考到! 可唔可以請教下如何備戰小一?我仔仔今年考試小一。萬分感謝!(emoji)

YW 6年前哥哥讀完,很喜歡YW小學,有很多難忘回憶,學校有很多機會比小朋友發揮,讀書有壓力,中一後就出國讀書。

Cky 囡囡讀緊,已到yr10. 小學無壓力課程設計很好,中學不容易,近年公開試成績幾好

到今年細仔考小一,兩間都收左,最後決定cky。同以前YW 的媽媽傾開計,中學並不突出,老師一般,D媽媽都叫我去Cky

其實我好想小學YW ,中學cky 就完美,但都幾難做到

Daphne^^ 發表於 21-4-3 23:52
YW 6年前哥哥讀完,很喜歡YW小學,有很多難忘回憶,學校有很多機會比小朋友發揮,讀書有壓力,中一後就出國 ...

很好的分享。
可否分享吓,點解哥哥中一就出國,但妹妹Yr 10仍留在cky呢?

請問最後選了邊間?定考慮中兩間都留晒?

英華傳統教學,成績好壞都只係靠家長背後發功/外補,唔好大多幻想,希望越大,只會失望越大。
就連體藝都係要貴客自理,要自己出去學,出去練,唔好期望校隊,樂團會教到你D咩。

山貓姐 發表於 21-4-24 15:24
英華傳統教學,成績好壞都只係靠家長背後發功/外補,唔好大多幻想,希望越大,只會失望越大。
就連體藝都係 ...

用家心聲?

Kenji0105 發表於 21-4-24 16:25
用家心聲?
在校家長

先謝謝各位意思, 小弟近排一直忙, 潛水潛了一段時間, 實在唔好意思, 不過期間都有思前想後這兩家學校的選擇....

總括來說, 問哥哥同弟弟兩個都想係埋一間學校讀書, 作為家長既我, 當然贊成(方便管理嘛). 而弟弟性格比哥哥外向 (哥哥反而係怕醜個類型), 應該更適合讀IB的課程吧. 對家長來說, 讀IB有唔少家校合作既功課同Project, 唯有以後努力啲, 學費貴啲就頂硬上啦.

jessicasaisai 發表於 21-3-27 22:24
弱弱一問,cky學生會不會外補?
我大仔沒有, 我知有啲學生有, 應該都係視乎家長啦.
‹ 上一主題|下一主題