用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs YWPS (英華)
樓主: bimmerlam
go

CKY vs YWPS (英華)   [複製鏈接]

回覆 bimmerlam 的帖子

想請問 下怕醜的哥哥會唔會好難適應CkY咁多presentation 或活動的教學?

bimmerlam 發表於 21-5-14 16:42
先謝謝各位意思, 小弟近排一直忙, 潛水潛了一段時間, 實在唔好意思, 不過期間都有思前想後這兩家學校的選擇 ...

想問你覺得作為家長俾既時間support 多唔多?

bearbearhome 發表於 21-5-14 20:36

睇小朋友的獨立性、學習態度和能力。也睇家長對成績的期望和要求。人人也不同。同學之間,有媽媽全程跟貼;也有媽媽可放手小朋友自己搞。對雙職家長最好的一件事,是忙個陣就「當個小朋友自己搞得掂」咁放手;有心有力有時間個排,也可事事跟足忙忙碌碌咁。好flexible.

lambeanmama 發表於 21-5-14 23:28
睇小朋友的獨立性、學習態度和能力。也睇家長對成績的期望和要求。人人也不同。同學之間,有媽媽全程跟貼 ...

謝謝! 聽到呢個情況都幾好!希望我女黎緊讀得開心(emoji)

lambeanmama 發表於 21-5-14 23:28
睇小朋友的獨立性、學習態度和能力。也睇家長對成績的期望和要求。人人也不同。同學之間,有媽媽全程跟貼 ...

想了解下CKY 嘅中文同數學係咪淺過普通津小程度?如果中途走喎啲係咪都係去國際學校多,或者去外國?

Fishy1122 發表於 21-5-17 23:22
想了解下CKY 嘅中文同數學係咪淺過普通津小程度?如果中途走喎啲係咪都係去國際學校多,或者去外國?
...

雖然「淺」係外界睇到既果,但咁形容並不恰當,係大家既 approach 唔同。唔少家長覺得作為 PIS既 CKY 係 local school,實際上 CKY 係非本地學制,我會形容為 localized IS,學習模式跟本無法跟 local school 直接比較。所以你話中途轉走,一定係 IS、overseas 適合。

中文為例,CKY 既模式係靠睇圖書去學習,抄寫好少。家長如果唔扶一把,要小朋友跳返去local school 既遊戲規則,只能說較難系初小跟得上 average local school 既程度。

數學花好多時間去認識個 concept, year 2 就黎完都未見要背乘數表,Eng problem solving 較多。插過 IS、做過 assessment 就明咩一回事。

even 英文,若我細B做一份 local school 既試券,未必會好高分,但實際上細B英文程度比 local school 既大B高兩到三年。local school 既遊戲規則係一個問題只會有一個答案,但現實唔係。

Kaytechan 發表於 21-5-14 18:09
回覆 bimmerlam 的帖子

想請問 下怕醜的哥哥會唔會好難適應CkY咁多presentation 或活動的教學? ...

我覺得哥哥還是幾喜歡返學的, 雖然他不太喜歡企定定係成班同學前做presentation, 不過還是會努力完成, 但就唔好期望會好標青個種啦...哈哈.

bearbearhome 發表於 21-5-14 20:36

如果同傳統啲既學校比, 係會多啲, 主要係啲project/presentation 或者啲open end 既作業, 要引導吓小朋友.
不過我覺得學校既教學重點未必係最後結果, 幫助小朋友調整一下應付各種形式難題時既思路可能更重要.

Fishy1122 發表於 21-5-17 23:22
...

我沒有讀津小的孩子,比較不到。數學科是用坊間出版社的書,沒有教快也沒有教慢。

至於中文,小一著重學多啲生字和寫作造句等。我不會用「淺」去形容。但不知你深淺的定義如何。

如果是打算跳船….我覺得無謂困自己入去。

回覆樓主:

I prefer CKY.
kids would be more presentable and creative,  better English environmen

我都有同樣問題,最後㨂左CKY. 最大原因係語境配套。

我知好多家長覺得語境係外補都得,但其實外補個d叫谷番黎,每日都接觸個d叫浸番黎。

好多人話CKY學費貴,其實學校比每日6個鐘既英文 普通話語境,60%外藉老師,仲慳番好多時間唔洗外補,可以比小朋友睇書玩玩具。中學仲加多個外語比小朋友學,咁既教育配套仲嫌貴,不如睇下IS/海外IB課程咩價位先。

YW係好抵讀,預備比男仔既課外活動都好吸引,但中文小學 傳統學術課程,90%本地教師,唔外補既話其實無咩語境配套可言,學校都盡晒力教好班仔仔,睇得出學校用心,但始終教學方向係本地中學 DSE, 所以語境配套少都正常。

其實傳統課程都出到流利英文 普通話既學生,但講緊%有幾高,以前會考純計過,英文90%既A都係排頭個10間中學拿晒,叻個班都係因為勤力,所以先操到咁勁,懶少少d英文/普通話都講到窒吓窒吓,試問出黎工作點同外資/中資老闆開會?

至於語境有幾重要?我覺得係求生技能,留向香港發展/移民去海外/北上發展都需要。所以最後揀左CKY。

回覆 wcyjessica 的帖子

你講得啱,真係一位冷靜分析型家長,希望你嘅小朋友們學業有成!

請問60%外籍老師你邊度見到有寫?外籍老師是否字就英文科?

依家英華已經完全超前,今年一状元二榜眼,企硬band 1A

黃大力 發表於 21-7-22 10:00
依家英華已經完全超前,今年一状元二榜眼,企硬band 1A
How about the overall results of YW.
difficult to compare both, lots of 状元 from IB school this year!!!!!

[size=23.4375px]咁又唔代表CKY已經完全落後,CKY今年IB出左7個狀元12個榜眼,企硬全球排名頭20。但無得同YW咁比較,兩套唔同系統,點用公開試成績apple to apple?

kelvinli1000 發表於 21-7-22 10:58
咁又唔代表CKY已經完全落後,CKY今年IB出左7個狀元12個榜眼,企硬全球排名頭20。但無得同YW咁比較,兩套唔 ...

Yes

TKTCL 發表於 21-7-22 00:07

請問60%外籍老師你邊度見到有寫?外籍老師是否字就英文科? ...

Website 有寫,小二開始英普班主任

73662710 發表於 21-7-22 10:26
How about the overall results of YW.
difficult to compare both, lots of 状元 from IB school this yea ...

再比較埋學費,YW真係超值
‹ 上一主題|下一主題