用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月會否到英國開學
go

[英國] 9月會否到英國開學 [複製鏈接]

我真心想請教各位,會如期九月返去開學嗎?
如果小朋友得13、14歲,會讓他自己飛去嗎?因為疫情之下,家長要隔離好多日,真係未必可以陪開學(emoji)‍♀️

12    0    0    0

回覆 Yvonnehoney 的帖子

如果讓小朋友自己去英國, 可以聯絡同校香港學生一齊飛去,大家可以有個照應.
其實係一家四口子

明白,咁我要去搵下有冇同校學生嘅WhatsApp group

Yvonnehoney 發表於 21-3-28 18:08
如果小朋友得13、14歲,會讓他自己飛去嗎?因為疫情之下,家長 ...
Thanks HK govt

sleung2020 發表於 21-3-28 21:19

sleung2020 發表於 21-3-28 21:19

妳要多謝埋英國政府,去英國都要隔離
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-28 21:48
One side is normal practice. The other side is not.

一家三口 發表於 21-3-28 21:48

回覆樓主:

當然要多謝英國政府,唔係呢度甘多人嘅仔女有得去讀書?
隔離安排係應該,無論边個地方都應該咁做。
依家最大问题係大家係英國嘅仔女唔知幾時可以正常返香港,呢样唔係多謝港府仲可以多謝边个?

如果小朋友得13、14歲,會讓他自己飛去嗎?因為疫情之下,家長 ...
如果小朋友第一次過去讀書,建議一起飛。到步後,有好多東西處理。

canterlau 發表於 21-3-28 23:14
如果小朋友第一次過去讀書,建議一起飛。到步後,有好多東西處理。
...

可否提點下有哪些東西要處理?

longlokma 發表於 21-3-28 23:06
依家最 ...

longlokma 發表於 21-3-28 23:06
依家最 ...

canterlau 發表於 21-3-28 23:14
...

可指教一下有什麼要處理嗎

我小朋友都係今年9月開學,但萬一如果到時因種種原因9月飛唔到去,那麼想請教大家,個T4 visa可以點樣延期?
想做定心理準備....

回覆樓主:

會,唔想浪費得來不易嘅offer。只要做好準備,我覺得無問題,例如同學校溝通好和搵一個好嘅guardians(有d guardians係會有機場接送服務然後直送學校做quarantine )。我地送佢去讀boarding都係想train吓佢,而呢個都係好歷練。

題外話,英國個疫情係開打疫苗後越嚟越好,加上宜家個個都講緊“疫苗護照”,我相信9月份時只要有打齊疫苗,家長可以同仔女飛英國同返香港個quarantine 應該唔會咁harsh嘅機會都好大。唯一唔好係仔女16歲以下無打vaccine 未必成日返到香港,可能長假要家長飛去探佢地

比我會飛,得到offer相信唔易,唔會放棄. 家長唔飛只好做晒所有安全,銀行可以香港開,電話卡也可以而家訂定giffgaff,寄黎香港都要時間,到步開手機,學校安排機場接學生,有13歲無問題既.如果搵到同校香港同學,帶住一齊飛就仲好,床舖香港買定晒,再唔係網上訂寄去學校,校服好多都係網訂,去到唔岩著matron會幫佢地,其實唔困難亦無咩特別要準備.帶唔夠野可以網上訂送去學校.

英國既疫情,到九月應該已過。其實要睇小朋友以前多唔多出國旅行,如果去開其他地方,正常情況自己去又唔係問題。

luckyangel 發表於 21-3-28 23:17
可否提點下有哪些東西要處理?

其實好多嘢可以係香港處理。
如果夠14歲, 應該可以喺香港出定debit card畀佢。 如果佢學校宿舍係嚴厲或偏遠嘅,可能佢都好少機會可以出街。
衫褲床單最好問清楚學校可以幾耐洗一次衫,每间學校嘅安排都唔同, 所以你要視乎洗衫嘅頻度準備足夠嘅衫畀佢。
一定要教識佢換床单被舖,基本洗衣机操作同摺衫。
物質嘢好多可以上網買直送去佢宿舍或者學校, 英國網購非常方便 ,唔需要太擔心。
最重要係有自理能力。

回覆樓主:

家長唔陪就做UM穩陣啲,如果學校會派車到機場就更安全,航空公司會交到學校職員手,如無,試下問學校有無幫手訂車接小朋友服務,咁你就安心得多

我諗最重要係證件袋,之前買左個袋仔,只裝證件同部份英鎊,斜孭係個身入面(因為可能着风褸),但第一次去重有其他文件,要係文具店買個拉鏈袋比小朋友裝文件,方便過關,個證件袋無印良品有得賣,質素唔錯,以後自己回來,證件袋仔孭係衫入面,去邊都唔好除底

我影印左兩份證件同過關文件,正本放入頭先講個拉鏈袋,一件副本放入背囊,另一份放入喼,全部彩色影印,最好帶埋回鄉咭,有咩事都有得用

帶舊power bank,確保電話一定要有電,買定英國數據咭,叫佢係飛機換,買咭要留意,要一入咭就用得,了解下

而家疫情好點,但要傾好上飛機食唔食嘢,唔食就要帶定少少乾糧落機食,帶定個細水樽,過關後裝少少水,飛機途中飲少少,夠膽就可以問空姐攞,其實都有得派,驚小朋友唔識

獨立包裝消毒紙巾,去廁所時用來開門開馬桶蓋,去完又要抹手,上年九月坐cx,廁所無水洗手

裝個定位app,我裝左個叫“愛分享”係英國都睇到佢位置,你又會安心啲

我暫時諗到咁多,記得又講你知,小朋友要好清楚每一件文件

kittttty    發表於 21-3-31 00:21
‹ 上一主題|下一主題