用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶中學
go

李國寶中學 [複製鏈接]

官網中一收生分兩個stages(十一月同七月)我爬文見前幾年有係四月申請五月interview
想問今年有冇?
   0    0    0    0

有,上學校網有資料。

http://www.hkmadavidli.edu.hk/admission/s1_admission/upload/page/36/self/5fa37128b7105.pdf

Stage 2 不是七月才申請?

官方網站stage 2只是7月先開始申請,我見19年重有4月申請,往時係點㗎?有冇前輩可以分享下?

回覆樓主:

今年得兩個申請階段
年年未必一樣
所以要自己留意了

對,我們舊年有3 stages, 但好像今年不同了

happystone 發表於 21-4-5 11:40
對,我們舊年有3 stages, 但好像今年不同了

請問可否分享下小朋友讀左一年,感覺如何呢?

回覆 ankhsiuman 的帖子

雖然疫情期間大部份都要在家裡上zoom,但感覺上老師都很用心,啲嘢都跟得好足,佢地甚至會每一科同學生有個whatsapp group,同學生有緊密聯繫,學生亦都隨時可以搵老師問功課,我見啲老師星期六日放假都會回應佢地,覺得佢地好有heart同好投入之前有D課堂安排有D野email老師,佢地都好快回覆,疫情上課安排都好快出晒上堂時間表,感覺學校都盡量配合得好好。
之前家長會見過D老師都好nice, 所以so far感覺良好

happystone 發表於 21-4-5 13:26
回覆 ankhsiuman 的帖子

雖然疫情期間大部份都要在家裡上zoom,但感覺上老師都很用心,啲嘢都跟得好足,佢地 ...

謝謝回覆。請問你覺得語境如何呢?我好希望我小朋友能改善英文口語,如果不能跟非華裔學生同一班,是否便很少機會接觸英語?另外我想請問是否分小組上堂?

最重要阿仔都讀得好開心,雖然zoom上堂,老師都盡量安排多元化活動俾佢地,等佢地冇咁悶剩係一日到黑坐喺到zoom,直資學校好D係佢地會俾機會俾唔同學生,唔會只focus喺叻既學生,有拔尖亦會補底
‹ 上一主題|下一主題