用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家有關放學接送
go

請問大家有關放學接送 [複製鏈接]

我朋友本身單親要工作,屋企小朋友一直由媽媽照顧,但去年媽媽身體變差,行動不便,之前停學都仲勉強照顧到小朋友,而家返學就落唔到樓接放學。 問過附近托管全full,亦無能力請工人。學校話因為唔是綜緩家庭,未能安排放學托管
如果呢啲case 仲可以有咩辦法幫到手?謝謝大家
   0    0    0    0

回覆 馬騮仔 的帖子

https://www.hkfws.org.hk/how-we- ... child-care-project1

試下社區保母?

馬騮仔 發表於 21-4-12 11:28
我朋友本身單親要工作,屋企小朋友一直由媽媽照顧,但去年媽媽身體變差,行動不便,之前停學都仲勉強照顧到 ...

小朋友同班有冇家長group? 如果有或者可問問有冇同班/同校ftm家長又住附近可以幫手接送到大廈上樓比老人家,再每月比返少少接送費人地~又或者安排校車來回接送,搵同層相熟鄰居姨姨幫手接上樓~

kisani 發表於 21-4-13 09:17
小朋友同班有冇家長group? 如果有或者可問問有冇同班/同校ftm家長又住附近可以幫手接送到大廈上樓比老人家 ...

謝謝你建議 我都係叫佢搵鄰居或同校家長 但因為老人家不太願意同其他交流 所以附近一直都無咩朋友

zaba 發表於 21-4-12 12:07
回覆 馬騮仔 的帖子

https://www.hkfws.org.hk/how-we-help/child-care-services/neighbourhood-support-c ...

謝謝回覆 問過社區保母不能送上樓 只可以接回保母的家 同埋只照顧安全同溫飽。佢地想小朋友下午可回家做功課 但大人收工比較夜

馬騮仔 發表於 21-4-13 12:52
謝謝你建議 我都係叫佢搵鄰居或同校家長 但因為老人家不太願意同其他交流 所以附近一直都無咩朋友:thinkin ...

果度係長老ge屋企定朋友一家現時同長老一齊住? 咁可能問同校相熟ge家長機會大些, 又可由父母先行安排. 另外學校同長老家係咪同區? 行到返學? 如果本身學校太遠可能要考慮埋轉校添(N/ K的話), 因為家長群未必住得近. 另外搵同班同屋苑家長幫手感覺上較放心, 小朋友放學時又有個伴咁
如果讀緊小學, 家長又冇咩相熟媽媽朋友, 或者可主動聯絡下家教會/ 學校社工, 因為好多有心ge ftm家長都登記左做家長義工, 或者可開個case問問有冇住附近ge家長義工方便etc

回覆 馬騮仔 的帖子

托管全full? 可唔可以同佢地解釋你的難處, 請佢地加多一個位俾你小朋友?

同意樓上所講, 家教會可能會幫到你.

或者可以試下post 上babykingdom 搵人幫手.

小朋友幾大?三年級已可自行放學,當然家長是否放心,就另一回事。

問吓小朋友,同班同學有無邊個住係同一個屋苑?人地家長接放學,兩個小朋友一齊行,順便睇埋你朋友個仔,係最方便。

小朋友幾大? 可唔可以自行返放學? 吩咐綠燈先好過馬路, 唔好一路行一路睇手機, 其實問題不大喎.
‹ 上一主題|下一主題