用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺 VS 播道
樓主: Chacha619
go

陳瑞祺 VS 播道 [複製鏈接]

keechoi 發表於 21-8-10 03:06
可以講多d準校和直資有咩不同嗎?

謝謝

不可以一概而論,因為真係有津校係做得好好,同樣直資都可以一般,加上每個學生對老師的反應感覺不一樣,接受程度不一!
我自己個區的津一課程較二線淺,老師相對較死板,多抄寫,上堂相對沉悶。

個個家長心態不一樣,我都唔抗拒多功課,小朋友性格能坐定完成就可以;同樣人地話好的學校又未必適合/收自己仔女,選學校都係人夾人,一重緣份……

還了看家庭經濟負擔,小朋友還有興趣班要上,不單單只係入了津一/直私就成功!!

多上家長課程,多聽身邊已經歷過的朋友講,自己分析,適合自己又要適合小朋友。

直資都可以好深,老師教淺考深,家庭不停外補去keep進度,outcome小朋友成績好……真係要睇小朋友能力心力和家庭的協助。

我把了解的同你分享……

個人意見,直資勝在課程彈性度較高。
不過用播道同CSK直接比較其實唔太合適,因為有龍中既小學,無必要一早好似無中學部既學校咁,頭6年就盡谷成績。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-10 09:32
個人意見,直資勝在課程彈性度較高。
不過用播道同CSK直接比較其實唔太合適,因為有龍中既小學,無必要一早 ...

絕對同意
‹ 上一主題|下一主題