用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄宿插班問題
go

[英國] 寄宿插班問題 [複製鏈接]

本身想全家去英國居住,因家庭問題轉為只送小朋友去讀寄宿,今年香港讀中一,想盡快送小朋友去英國。
問過agent 可試21年頭插班但心儀既冇位,請問大家意見係咪寧願等多年開學入對學生比較好一齊開學?
因為唔想為插班選次一些或唔係自己想既學校(emoji)(emoji)
   0    0    0    0

回覆 leungfowler 的帖子

如果而家讀中一,2022年九月照計入Year 9剛剛好。有冇必要2022年頭(?)插班呢?插Year 8?Year 8基本上唔係主要收生年,係唔會有好多位。不如而家報出年九月入Year 9。
不過我我知你心儀邊間,唔知係咪而家報出年九月Year 9會唔會都太遲。

謝謝,我都諗22年9月讀比較好。普通ranking 唔係名校個d
Thanks

祝好運

有啲學校有short stay program, ie Badminton School, 係仔定女啊

leungfowler 發表於 21-6-18 09:17
本身想全家去英國居住,因家庭問題轉為只送小朋友去讀寄宿,今年香港讀中一,想盡快送小朋友去英國。
問過a ...

等心儀學校啦!不至於去到咁急呀,免自己後悔揀錯學校!

我見都有人係1月先去的,你可以試下.Year 9 都OK...如year 10無了半年就唔好啦...
‹ 上一主題|下一主題