用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 未能及時 安排英國回港
樓主: lumfamily
go

[英國] 未能及時 安排英國回港   [複製鏈接]

zom_win 發表於 21-7-6 20:42
即只要打去NHS,12~17歲的都可以打針嗎?

No. Currently, only 18+ can get vaccinated in the UK.

我不知道有否年齡限制,打去問下!

未,暫時18歲或以上先可以打針

Taimum 發表於 21-7-7 22:01
我不知道有否年齡限制,打去問下!
噚日既BBC新聞話18歲以上可以walk-in去診所打。https://www.bbc.com/news/health-55045639

BBC 又話「By 19 July, it's hoped that all adults will have been offered their first dose」,唔知道七月尾,細啲既有無得打。

王家爸爸 發表於 21-7-8 11:06
BBC 又話「By 19 July, it's hoped that all adults will have been offered their first dose」,唔知道七 ...

omg 點解英國打疫苗打得咁慢?

Cara2006 發表於 21-7-9 23:07

應該不是慢,只是希望每人都可打到1針,他們太多需求啦! 唔似香港大把針但係冇人打!

Taimum 發表於 21-7-10 18:26
應該不是慢,只是希望每人都可打到1針,他們太多需求啦! 唔似香港大把針但係冇人打!
...

咁我又唔係同香港比較,主要係見美國加拿大都冇咁亂。

Cara2006 發表於 21-7-9 23:07
之前歐洲藥廠唔供貨,現在供應都係掹掹緊,其實都無辦法。

Cara2006 發表於 21-7-11 00:29
咁我又唔係同香港比較,主要係見美國加拿大都冇咁亂。
英國係唯一打咗三分二人既國家,比以色列仲多。美國同加拿大打得無咁多,佢哋亦可以參考英國同以色列既經驗。

回覆樓主:

冇用架,我之前試過啦,唯一辦法係去泰國或者杜拜轉機返黎,呻亦只可以喺呢度呻,出面d人當留學生係仇人,尤其英國留學,盡量唔好睇,唔好影響情緒,現階段只可以安慰小朋友

喧嘩 發表於 21-7-11 22:08
冇用架,我之前試過啦,唯一辦法係去泰國或者杜拜轉機返黎,呻亦只可以喺呢度呻,出面d人當留學生係仇人, ...

都唔明点解,英國留學生有咩問題?!

Taimum 發表於 21-7-13 09:09
都唔明点解,英國留學生有咩問題?!
D家長憎人富貴厭人窮,讀寶校又笑你,去留學又唔抵得你。

王家爸爸 發表於 21-7-11 12:14
英國係唯一打咗三分二人既國家,比以色列仲多。美國同加拿大打得無咁多,佢哋亦可以參考英國同以色列既經驗 ...

你誤會了。
我不是比較 % 。

例如,香港 % 都低,但原因只係 d 人唔去打,唔係冇得打。

美國加拿大好多 anti-vaxers ,同香港一樣,擺明唔打。
美國一早好多人打晒兩針。
加拿大本來唔夠針,但近兩個月追上。

英國的問題,似乎又唔同。

王家爸爸 發表於 21-7-8 11:06
BBC 又話「By 19 July, it's hoped that all adults will have been offered their first dose」,唔知道七 ...

有一個睇法係叫18歲以下人士打更易引起爭拗,英國現每天2,3萬人確診,但入院個案衹有幾百,而年輕人感染了更少重病,所以7月中全面解封後,預計年輕人確診會倍增,到時可能已全國有免疫力

poonseelai 發表於 21-7-14 13:29
有一個睇法係叫18歲以下人士打更易引起爭拗,英國現每天2,3萬人確診,但入院個案衹有幾百,而年輕人感染 ...
睇法係正確既,問題係18歲以下既人士會返去探望祖父母,結果染咗佢哋。
我都估解封之後,加上年輕人一係打咗疫苗,一係已經確診咗,到九月疫情可能已經大致解決。只要自己小朋友打咗疫苗,問題唔大。

whoo99    發表於 21-7-14 14:16

王家爸爸 發表於 21-7-14 13:45
睇法係正確既,問題係18歲以下既人士會返去探望祖父母,結果染咗佢哋。
我都估解封之後,加上年輕人一係打 ...

18歲以上,包括祖父母,大部分已接種疫苗,所以孫仔女未打探風險會低D

poonseelai 發表於 21-7-14 14:06
18歲以上,包括祖父母,大部分已接種疫苗,所以孫仔女未打探風險會低D
對,同舊年唔同,現在大部分英國人已經打咗疫苗,所以問題唔大。

回覆樓主:

暑假後自有分曉。

回覆樓主:

英國人暑假亦會出外旅遊,到時更多數據參考。
‹ 上一主題|下一主題