用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs 華英
樓主: lamlamdad2009
go

上智vs 華英   [複製鏈接]

華英是否已call叩門?

個人認為,華英係九龍城既band1a, 上智成績無甘好。

caramelpudding 發表於 21-7-9 19:37
華英2020年 JUPAS Degree Offer 72.9% 但school report見唔到有三大資料
上智 本地學位課程94% 三大約42.6% ...
華英升中簡介有寫到入三大係52%上智的42.6%是用入Jupas做基數,實際計出嚟係32%左右,呢個差距都相當大

greendaddy 發表於 21-7-9 22:20
華英升中簡介有寫到入三大係52%上智的42.6%是用入Jupas做基數,實際計出嚟係32%左右,呢個差距都相當大
...
原來華英成績咁好

greendaddy 發表於 21-7-9 22:20
...
所以話呢,如果信”知少少,扮代表”家長。咁真系大件事。

caramelpudding 發表於 21-7-9 19:37
華英2020年 JUPAS Degree Offer 72.9% 但school report見唔到有三大資料
上智 本地學位課程94% 三大約42.6% ...

華英 近年三大%係School Profile網頁

畢業生入讀三大%
2020年 50.4%
2019年 46.8%
2018年 46.4%
2017年 44%

School Profile
http://www.waying.edu.hk/MainSite/About_WYC.php?cid=11

Download School Leaflet 2020-2021
https://drive.google.com/file/d/1qodAO5a0Ig59coBC7IwX8_wAydyvHpyp/view?usp=sharing

http://www.waying.edu.hk/MainSite/attachment/content/1610415173dUhad.png

lamlamdad2009 發表於 21-7-8 23:59
這兩間是否同級?二揀一應點選擇?

上智  

華英曾經出個狀元

回覆樓主:

有冇人已收到華英叩門取錄電話?

Poyau 發表於 21-7-10 00:54
華英 近年三大%係School Profile網頁

畢業生入讀三大%
仲迷信入U/入三大率?
華英/上智, 以DSE成績去比較, 其實差別不大

過往華英係4主科強, 選修科弱, 近兩年有所好轉
上智以女校嚟講, 數學科成績係驚人地好

Ktfk    發表於 21-7-12 14:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2020年,上智畢業生出路:本地學位94%,當中45%入三大(即大約整體42%)

都好亮麗。

有人認為華英高過上智,仲要唔同level? Sorry, 我個人唔認同。見仁見智啦。(我覺得同呢,差唔多。兩間都好。)

上智低調,可能唔係太多人識啫。

其實兩間都係好學校。睇你點揀:
一間女校,勁近地鐵站出口,方便
一間男女校,唔近地鐵站(唔代表唔方便,睇你住邊)

咁我揀近地鐵站。

hkpapa852 發表於 21-7-10 15:00
仲迷信入U/入三大率?
一間男女校,一間女校。如果最後整體成績差唔多。我會覺得男女校勁滴。

hkpapa852 發表於 21-7-10 15:00
仲迷信入U/入三大率?

開始留意大學,先知理工唔知三寶定四寶收生都好高分下。

kirstyau 發表於 21-7-10 16:15

2020年,上智畢業生入本地大學:15% Poly U。即94%入本地大學,當中「四大」加埋60%

canadababy93 發表於 21-7-10 14:54
有冇人已收到華英叩門取錄電話?

今日先通知面試,應該未有人取錄, 你們己面試嗎?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

hundred100 發表於 21-7-10 16:10
一間男女校,一間女校。如果最後整體成績差唔多。我會覺得男女校勁滴。
我反而覺得如果單性別學校可以做到同男女校嘅成績差唔多,代表間單性別學校可以文理兼備,其實係更難能可貴,更勁!

kirstyau 發表於 21-7-10 16:15
過去兩年至未來兩三年,多得林鄭出招攪學位量化寬鬆,香港學位夠晒俾達3322率既學生(除非3322率高過6成)。近兩年3大既水泡科16-18分都收唔少。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-10 18:17
過去兩年至未來兩三年,多得林鄭出招攪學位量化寬鬆,香港學位夠晒俾達3322率既學生(除非3322率高過6成) ...
救失業率的良方~~
大學生增多,門檻由曾經的大學生提高到研究生甚至博士/博士后.

hkpapa852 發表於 21-7-10 18:17
過去兩年至未來兩三年,多得林鄭出招攪學位量化寬鬆,香港學位夠晒俾達3322率既學生(除非3322率高過6成) ...

又嚟最後果句敏感嘢,要小心!~~~
‹ 上一主題|下一主題