用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs 華英
樓主: lamlamdad2009
go

上智vs 華英   [複製鏈接]

hundred100 發表於 21-7-10 16:10
一間男女校,一間女校。如果最後整體成績差唔多。我會覺得男女校勁滴。

都係,男女校,而現時派位機制同一條隊無分男女,如要收一定比例男生,一定蝕底,如最終都有好成積,代表補底能力強,而且男女校學科較全面,女校競爭相對單一,稍唔夠強已經被迫退而求其次,有朋友經驗分享
當年聽上智簡介會,感覺校長都幾高傲,強調要成績好好先好apply ,不過上智英文應較強,始終語文女生有優勢,至於交通,何文田出晒名交通方便到唔駛地鐵 ,而且都中學生,影響較細啦

我係上智畢業,當年全部畢業生都讀大學,現在都已經各有所長,事業有成,以前大部分都係公屋長大,我嘅感覺係上智嘅女仔好乖,冇咩公主,大家都能捱苦。當時冇任何金錢外補,讀中文小學,結果F2開始都能說出流利英語,仲記得套校服真係好靚^^
我路過睇睇仔仔升中資料,說算我生女嘅話我都會揀華英,讀上智真係有點辛苦,金字塔式淘汰成績追不上嘅學生,能夠留到考DSE已經係非常叻,當年可以穿上高年級藍裙白水手衫會感到非常榮幸。

醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主最後註册左邊間?

Monosaru 發表於 21-7-12 05:13
我係上智畢業,當年全部畢業生都讀大學,現在都已經各有所長,事業有成,以前大部分都係公屋長大,我嘅感覺 ...
請問怎樣淘汰?  留班? 勸退?

johnwooo 發表於 21-7-12 08:35
請問怎樣淘汰?  留班? 勸退?

以前係金字塔式,F1-3每班44人(5班),F4-5每班40人左右(5班),F6-7每班30人左右(3班),能夠上F6-7,100%入大學,大部分都讀埋master,而且大部份人都係公屋出身,冇屋企學術及金錢支援進補,讀得好吃力。03年畢業,唔知現在嘅制度係點,中學生活好難忘,亦都唔希望自己小朋友咁辛苦,所以生女都唔會揀上智

Monosaru 發表於 21-7-12 08:55
以前係金字塔式,F1-3每班44人(5班),F4-5每班40人左右(5班),F6-7每班30人左右(3班),能夠上F6-7, ...
聽聞D數好深下, 同埋操得好西利

hkpapa852 發表於 21-7-10 18:17
過去兩年至未來兩三年,多得林鄭出招攪學位量化寬鬆,香港學位夠晒俾達3322率既學生(除非3322率高過6成) ...

今年 IB 分數量化寬鬆
我見到 DSE 3322 的人越來越少(人口問題或其他原因)
如果有一天少於學位供應,估計 DSE 分數就會自動量化寬鬆了

講咗咁耐, 大家都只係齋吹, 無實質嘢比較過:
過去8年兩校DSE成績:

上智
畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
主科4+率平均71.58%73.10%67.25%76.88%71.70%74.23%76.85%75.18%

華英
畢業年度

2012 - 2013

2013 - 2014

2014 - 2015

2015 - 2016

2016 - 2017

2017 - 2018

2018 - 2019

2019 - 2020

主科5+率平均

28.35%

30.60%

36.70%

29.88%

主科4+率平均

71.50%

73.00%

68.83%

66.23%

70.60%

71.00%

75.20%

73.08%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:30
講咗咁耐, 大家都只係齋吹, 無實質嘢比較過:
過去8年兩校DSE成績:
睇落,以主科4+計都係 上智 成績較為優勝少少。

Thank..

fishcakes 發表於 21-7-11 06:27
都係,男女校,而現時派位機制同一條隊無分男女,如要收一定比例男生,一定蝕底,如最終都有好成積,代表 ...

同意,一般女生讀語文較優勝。不過 上智 英文不算強,數學才是比較突出。唔計傳統名校,聖羅撤 英文成績好過上智..

另外,銀仔有兩面,女校也收唔到好成績嘅男生...

Liv017 發表於 21-7-10 16:08
2020年,上智畢業生出路:本地學位94%,當中45%入三大(即大約整體42%)

都好亮麗。

上智 唔係近地鐵站咁簡單,係 近、近、近 到極...

不過 上智 校舍細,其實係幾細。冇樂團、想發展下體藝技能可能就要靠多d自己...

Azzurro 發表於 21-7-12 10:02
今年 IB 分數量化寬鬆
我見到 DSE 3322 的人越來越少(人口問題或其他原因)
如果有一天少於學位供應,估 ...

DSE唔使鬆,大學鬆緊啦,已經去改計分方法~~~

上智和華英,成績、校風我自己覺得係同級,睇吓鐘意女校or男女校吧!我自己當年兩間學校都係心目中之選,最後因為中辯隊(兩間學校辯論都好出色,由其華英有賴老師帶隊)華英大賽主要出高年級,上智則會高、低年級都會有機會出賽,最後無揀華英了。

上智中英數都比較深,老實講自己唔加把勁,都幾難拎高分,只靠上堂和做學校功課,由其數學如果自己唔操吓,可能只係達mean,因為考試題目深又多,要自己訓練解題速度。數學DSE有咁好成績,都係其中一個原因。感覺如果一直達mean,應該拎4都無咩問題吧!仲有,我記得問過一間九龍城補好多MCS學生數學嘅補習社,佢話上智數係深,所以會用協恩嘅數教,但最終我無試,係唔係真就唔知道了……

好大壓力我就唔覺,因為無精英班,只要唔入補底班就會打散晒,反而啲女會為自己成績緊張,良性競爭,同埋學校係訓練自己為自己負責,可能計分功課你唔交/遲交都唔會追你,因為分數是自己的,自律性比較低嘅同學要慎重考慮……

課外活動基本想玩都會俾你試,除非技術性高的活動。無樂團,樂器唔算太重視,可能有些家長和小朋友會覺得大問題,有啲都想上中學繼續發展,呢方邊真係較弱嘅。

仲有,我成日都見唔到我女做功課,除咗長假期,但就成日有test quiz,阿女唔鐘意無UT,開頭以為只考兩次試好爽,點知無UT係大伏(佢話),佢覺得有UT可以攞正牌早放、無上堂,可以多啲時間溫書,宜家無UT但其實都要Test,要正常上堂,就好唔夠時間用,非時間管理大師又係要慎揀……

Ktfk 發表於 21-7-12 14:17
同意,一般女生讀語文較優勝。不過 上智 英文不算強,數學才是比較突出。唔計傳統名校,聖羅撤 英文成績好 ...

英文真係教淺考深,自己唔睇多啲、唔聽多啲,真係……其實學校如改善下教個方面,應該成績會有提昇,或者學校覺得同學在外自己可以接觸英文機會比較多吧!

neineii 發表於 21-7-9 11:26
我都好奇怪呢度咁多人like上智,諗過會唔會係佢哋老師/呢度的會員家長喺度「大力宣傳」
我朋友都係做過教 ...

眼見好多位EK裡上智家長都無乜偏向狂讚學校,反而將最真實一面呈現俾大家(數學操得勁、英文教得麻麻、無乜課外活動揀會好悶,又要自主學習、校舍細又舊、高中揀科係套餐形式),如果都吸引到人,應該係間學校真係有啲特質吸引到某種家長或同學,先會有人like。

都係個句,唔好齋睇4+DSE成績和入U率選校,還有其他配套設施應該都要去自行了解,揀學校應該係揀合適嘅。

利申:對我嚟講,以上唔好嘅對我女無乜影響,所以無影響我揀呢間學校。

gigayan 發表於 21-7-13 00:45
上智和華英,成績、校風我自己覺得係同級,睇吓鐘意女校or男女校吧!我自己當年兩間學校都係心目中之選,最 ...

家姐學校UT冇放早 係正常返學,中間抽堂考。

kirstyau 發表於 21-7-13 01:03
家姐學校UT冇放早  係正常返學,中間抽堂考。

呢種係「比悲傷更悲傷」嘅故事……

gigayan 發表於 21-7-13 01:00

眼見好多位EK裡上智家長都無乜偏向狂讚學校,反而將最真實 ...

適應到 “自主學習” 呢套學習心態其實畢生受用,上到大學也大概係行呢一套。

課外活動也未至於悶,我見辯論隊同幾個 dance club 都攪得有聲有色,好多同學參加,玩得好投入同好開心。

學校係細,未至於舊,普普通通啦。好多次到學校都見到地方清潔整齊,校方管理做得幾好,與學生自律性高有關未定。

gigayan 發表於 21-7-13 01:00

眼見好多位EK裡上智家長都無乜偏向狂讚學校,反而將最真實 ...

家長質素...

也反映子女質素,多少也反映學校特質 (物以類聚)...

( 哈哈! 算唔算另類嘅狂讚呀....)

純粹講下笑輕鬆下啫~~

Ktfk 發表於 21-7-13 16:27
適應到 “自主學習” 呢套學習心態其實畢生受用,上到大學也大概係行呢一套。

課外活動也未至於悶,我見 ...

百貨應百客,可能人哋覺得唔好嘅,對我嚟講反而係好事,所以揀學校,真係唔好齋聽人講,自己了解咗先,對自己個位適唔適合。

‹ 上一主題|下一主題