用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

fatman69 發表於 21-7-11 17:06
始終「吹捧」出來的熱情是不能持久的,最後都要靠成績去印證branding!

偶有失手?

"On the whole, the overall results remain higher than the HK average, but dropped back to the level in 2017......

The proportion of students meeting the general admission requirement for JUPAS programmes (3322+2) remains higher than the Hong Kong average, but dropped compared with last year." [2019: ≤73%]

回覆樓主:

lingling1219 發表於 21-7-11 15:23
上星期帶細女叩上智,哩間成績好在這裡已有很多人提過, 但親身到校舍又細又舊, 附近環境仲好差, 係哩度 ...
唔好意思,我覺得你真係比較不了解地區名校,放眼全港凡屬於地區名校大多數校舍都比較殘舊同細,周圍環境都麻麻哋,比如上水區鄧顯、屯門區陳瑞芝和董玉娣、百周年…校舍真係細同殘舊,周圍環境多數係舊公屋區

黑咪喵 發表於 21-7-11 19:16
唔好意思,我覺得你真係比較不了解地區名校,放眼全港凡屬於地區名校大多數校舍都比較殘舊同細,周圍環境都 ...

我意思係係哩度被部分會員吹捧的學校, 只係講成績, 應該有其他如校內外、師資等等資訊協助
如有任何抵觸和冒犯各下, 真係唔好意思

lingling1219 發表於 21-7-11 16:15
係, 我都認為, 成績固然重要, 其他因素校內管理, 師資等等都有參考價值
...

校內管理,師資好壞只是個別用家主觀感受,好難作準。遇着粉絲一定乜都十全十美,遇着百彈齋主,綠化校園大草地有蚊都可以鬧一餐。

HK-MAN    發表於 21-7-11 21:15

回覆樓主:

高估低估最後也變成吹捧。。。
可能如財經節目般加句“往績只供參考,成績可升可跌,用家要自行衡量風險”之類。。。
其實“好”與“不好”可能在於孩子入讀後所佔位置,成績中上甚或名列前茅,學校自然係“好”

lingling1219 發表於 21-7-11 15:23
上星期帶細女叩上智,哩間成績好在這裡已有很多人提過, 但親身到校舍又細又舊, 附近環境仲好差, 係哩度 ...

…..

點先為之一間好學校,已經有排拗。有人認為成績好就係好學校。但有人認為讀得開心先至係好學校。 不過我認同高透明度有助家長/學生作出適當選擇。

UTB 發表於 21-7-11 20:34
點先為之一間好學校,已經有排拗。有人認為成績好就係好學校。但有人認為讀得開心先至係好學校。 不過我認 ...

我依家孤狼式咁去爭取公道唔係玩嘢, 想比大家思考下, 亦想一班粉絲們放下盲目嘅追捧,比其他人得到全面的資訊   

出咗嚟行,遲啲要還!~~~

回覆 lingling1219 的帖子

現在都是講成績,所有的名校都以DSE,入U率計,沒這個,你講咩都沒用

Jackychanchan 發表於 21-7-11 21:16
回覆 lingling1219 的帖子

現在都是講成績,所有的名校都以DSE,入U率計,沒這個,你講咩都沒用 ...

無錯呀~
所以我咪舉出被盲目追捧的例子, 如基崇, 黃笏南囉~

lingling1219 發表於 21-7-11 20:45
我依家孤狼式咁去爭取公道唔係玩嘢, 想比大家思考下, 亦想一班粉絲們放下盲目嘅追捧,比其他人得到全面 ...
教育界當然也有黑暗的一面。我眼見一啲辦得唔好嘅學校 ,將網頁粉飾一番,打扮成一間多姿多釆、睇落好吸引的學校。另外又向外界發放有利自己嘅假消息,但其實佢哋喺度誤導班家長,不過呢度係公開論壇,實在唔適宜講得太多。

UTB 發表於 21-7-11 21:20
教育界當然也有黑暗的一面。我眼見一啲辦得唔好嘅學校 ,將網頁粉飾一番,打扮成一間多姿多釆、睇落好吸引 ...

咁咪好多咗好多盲頭烏蠅?

這2間我不熟悉,我只知道本區的B1學校,其實可以看升中資訊書,有些學校是全部po出來DSE 和入U數據,這個可以看到學校的真實面目,有的不公布就不知道了

lingling1219 發表於 21-7-11 14:25
大膽開個post, 每人舉出被過份吹捧的學校, 比家長清楚不要被名氣矇蔽   
明知會比人插爆, 但都 ...
自己讀過既數啲衰嘢出嚟都還可以,若又冇讀過又講到間學校幾差呢啲都只係個主觀,咁樣同果啲死粉有乜分別呢?特別係校社環境之類,見人見智啦!例如搵補習社,都環適合自己仔女,有進步先得既,門面靚有用咩。

Jackychanchan 發表於 21-7-11 21:22
這2間我不熟悉,我只知道本區的B1學校,其實可以看升中資訊書,有些學校是全部po出來DSE 和入U數據,這個可 ...

就係欠清晰和透明度, 又有一班粉絲們過份吹捧, 導致一窩蜂冲去變成熱門, 在這裡留意了差不多二十年,每隔一段時候就看見……

HK-MAN 發表於 21-7-11 21:23
自己讀過既數啲衰嘢出嚟都還可以,若又冇讀過又講到間學校幾差呢啲都只係個主觀,咁樣同果啲死粉有乜分別呢 ...

就係預咗有你地哩d人評擊, 我唔係講佢地衰喎, 我係講過份追捧, 唔好將觀點 扭曲

lingling1219 發表於 21-7-11 21:30

就係欠清晰和透明度, 又有一班粉絲們過份吹捧, 導致 ...

唔只中學啦,小學都好常見。地區小學可以比粉絲捧到勁過聖喇拔。資優生爭住入,就算校車唔到都爭住讀。

lingling1219 發表於 21-7-11 19:26
我意思係係哩度被部分會員吹捧的學校, 只係講成績, 應該有其他如校內外、師資等等資訊協助
如有任何抵觸 ...
無話冒犯或抵觸,只不過我係想講,地區名校多數係邨屋附近,根本無多餘地方擴建,但呢類學校入面屬於“麻雀雖小卻五臟俱全”,我相信上智都一樣,如果你認識屯門陳瑞芝中學可能覺得上智已經好靚架啦
‹ 上一主題|下一主題