用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑
樓主: 吹水怪
go

DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑   [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-7-22 17:37
咁睇3322+33得5x%認真有問題。。。呢個分基本上入唔到閘

港同 兩年前公布3322+44
當年3322+44高於今年3322+33
保底(3322)之餘要如何加強拔尖?

年份 考生 | 整體5+ | 3322 | +33 | +44
2021 110 | 28.7% | 80.0% | 56.4% | [·]
2020 115 | 35.5% | 78.3% | 71.3% | [·]
2019 128 | 36.5% | 78.9% | [·] | 58.6%
2018 119 | 38.6% | 82.4% | [·] | 65.5%

bobbob    發表於 21-7-22 20:39

小學比較hea, 但中學部就比較谷,我女由外校升上S1,佢間小學已經出名谷,點知上到中學仲忙,所以小學部升上嚟嘅唔係好習慣,未必跟得上。

醒目開學勳章

PeterWong2021 發表於 21-7-22 17:44
今年best 6 18分就應該夠入閘?
咁嘅,其實舊年都有人無3322都入到閘,今年可能仲大機會,今屆學生應該得益不少

醒目開學勳章 王國長老

b3410 發表於 21-7-22 16:08
你真係好好視力
我搵來搵去幾轉先睇到

港同d electives可能因為任揀嘅關係,有時公開試結果真係如過山車
上年eng lit 幾唔錯,今年5以上係零
曾經VA試過5以上零,第二年又爆冷考得好好

值得一讚,係零都照公佈
值得一彈,係中文….(我好鬼驚呀而家)

PTL_L 發表於 21-7-22 18:27
唔係,港同小好難考入,過5關斬6將㗎,有機會連細佬妹都唔收返,應該仲有網友細既等緊offer ...
去到小六就band 1,2,3都有,書院要硬食

醒目開學勳章

PeterWong2021 發表於 21-7-22 21:21
應該係best 6 有近30分,只因一科中文2既同學有呢D機會

聯招院校彈性收生安排
識人舊年無30分,second round入3大

morningsun 發表於 21-7-22 22:38
去到小六就band 1,2,3都有,書院要硬食

但我見,不停有收插班補貨喎,不過又咁講,好似大勢所趨咁,好多都唔理想。

PTL_L 發表於 21-7-22 23:05
但我見,不停有收插班補貨喎,不過又咁講,好似大勢所趨咁,好多都唔理想。 ...

港小一向都有插班,加埋早一兩年收生多左(好似由每班30升到32/33),所以一定由插班填補。
觀乎插班既成績,中規中矩,所以唔可以話靠插班來拉高成績。
而且,呢一兩年好多學校走好多人,有啲由3,40跌到廿頭/中(我識唔少二線今年一班走左7/8個學生),未必太好,收插班無可厚非(而插班都有不少係有兄姐既半「世襲」生)。

我覺得港小最top果班成績喺幾好,反而我覺得問題係港小有部分學生學習自主能力不足(或者叫太hea),攪到越升上去,心態未能調整至適應學習壓力。

Sing13 發表於 21-7-22 18:07
我都同意,不過唔是愛國學校專利.
如果睇培僑同港同小學部,我會認為培僑更重學術,港同更自由發揮.
由今 ...
我幾年嚟都講過,做低門檻可升中既安排,中學部成績好難日長期俏,尤其係小學同初中都唔係戰狼上身咁。
其實我最有興趣反而係咁多年嚟,培僑個3322率到低係幾多?

到底好唔好得過福建呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 21-7-22 18:07
我都同意,不過唔是愛國學校專利.
如果睇培僑同港同小學部,我會認為培僑更重學術,港同更自由發揮.
由今 ...

Duplicated
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-23 08:09
我幾年嚟都講過,做低門檻可升中既安排,中學部成績好難日長期俏,尤其係小學同初中都唔係戰狼上身咁。
其 ...

17科中,培僑優良率超過50%既有16科,最差個科仲計唔是中文科吧.另一張圖是港島某band1男津校,(所有科目四級以上百分比同培僑差唔多),中文四級以上百分比42%,培僑中文應該好一點吧.
培僑同另兩間愛國學校比,(而且唔是同系),點解要將band1C學校既3322率來當作是band1B學校既數字.
好多學校唔公布3322率,搵間同宗教band1C校既數字來當成此校數字?

Charlotte_mom 發表於 21-7-22 22:14
港同d electives可能因為任揀嘅關係,有時公開試結果真係如過山車
上年eng lit 幾唔錯,今年5以上係零
曾 ...

因va應該真係好少人讀,5以上根本全港都少,所以如果得5個人讀,1個5 已經20%

bobbob 發表於 21-7-22 22:58
識人舊年無30分,second round入3大

睇咩科

LinusYip 發表於 21-7-22 23:51

始終龍,心態係輕鬆啲

醒目開學勳章

02413124 發表於 21-7-23 08:54
睇咩科
講緊無3322,仲要得1、2粒星,唔通入神科咩

醒目開學勳章

PeterWong2021 發表於 21-7-23 09:21
332233 真係最基本...  入到大學,先比較入邊間、讀乜學系

連大學都入唔到,某一、二科幾高分都冇用:cryin ...
舊年經驗,無3322都入到3大

bobbob 發表於 21-7-23 10:41
講緊無3322,仲要得1、2粒星,唔通入神科咩

所以未一d都唔出奇呢幾年都有

醒目開學勳章

02413124 發表於 21-7-23 10:48
所以未一d都唔出奇呢幾年都有
但上面位大哥喊晒口,話無3322就邊樹都去唔到呀
‹ 上一主題|下一主題