用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021年 9月往 University UEA 升同學家長
go

[英國] 2021年 9月往 University UEA 升同學家長 [複製鏈接]

如有 大家溝通一下……
   2    0    0    0

有✋✋✋
Jolin

(emoji)(emoji)

YEETONG18 發表於 21-7-27 19:43
(emoji)(emoji)

Hi, hi。請問大家現在是處於什麼狀態?做好 visa 未?

回覆樓主:

……

itbaby 發表於 21-7-29 20:30
Hi, hi。請問大家現在是處於什麼狀態?做好 visa 未?

你孩子 UEA ? 只 book 宿舍等cfm ; 等 CAS 乜都未做!

回覆 sunny.moon 的帖子

對,我囝囝今年讀 year 1,他仲未能夠 book 宿舍呀! 也是等緊 CAS 中。
請問你孩子有預定到機票嗎?

itbaby 發表於 21-7-30 10:49

對,我囝囝今年讀 year 1,他仲未能夠 book 宿舍呀! 也是等緊 CAS 中。

未有 CAS 唔敢 book 機票住,住宿巳可以 book !

itbaby 發表於 21-7-30 10:49

點解仲未能夠book宿舍?

回覆 王家爸爸 的帖子

Agent 稱他還沒有 student no. 因為個 offer 是上星期才取得的。請問你孩子是否已有 student no.?

itbaby 發表於 21-7-30 13:39
回覆 王家爸爸 的帖子

Agent 稱他還沒有 student no. 因為個 offer 是上星期才取得的。請問你孩子是否已有 ...
經clearing入?

回覆 王家爸爸 的帖子

係呀!

itbaby 發表於 21-7-30 14:09
回覆 王家爸爸 的帖子

係呀!
你小朋友係UCAS度輸入咗UEA既Clearing申請未?

如果你未喺UCAS申請Clearing位,學校唔知道你係唔係真係讀,所以一般唔會俾Student ID number你。

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你的回答先。孩子已在 UCAS Track 申請,已選擇 UEA 及選修的學科,他在 Track 有個 Personal ID no. 123-456-7890 請問是否這個號碼?
在收到 UEA Clearing Offer 時也有一個號碼, 叫 UEA Clearing Ref: CLR123456789 ,請問這組又是嗎?

itbaby 發表於 21-7-30 14:38
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你的回答先。孩子已在 UCAS Track 申請,已選擇 UEA 及選修的學科,他在 Track  ...
兩個都唔係,學校會有另一個ID俾你。如果已經用UCAS Track申請咗,咁Your choices入面係唔係已經將UEA變成Your confirmed place,同埋有無一句「Congratulations! Your place at University of XXX to study XXX is now confirmed」?

題外話:
是否有嗰句「Congratulations! Your place at University of XXX to study XXX is now confirmed」就係CONFIRMED.. 我囝囝等CAS NO. 已經等了7,8日了, 仲未有消息

回覆 王家爸爸 的帖子

沒有你這句呀! 我記得大約意思係 "considering your application"。我諗可能還在處理中。

itbaby 發表於 21-7-30 15:28
回覆 王家爸爸 的帖子

沒有你這句呀! 我記得大約意思係 "considering your application"。我諗可能還在處 ...
即係學校其實未處理你既申請。你之前有無電郵學校,講俾收生部聽你接受佢哋既clearing (unconditional) offer?
‹ 上一主題|下一主題