用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [加拿大] 在香港完成兩針復必泰
go

[加拿大] [加拿大] 在香港完成兩針復必泰 [複製鏈接]

囝囝9月返加拿大繼續學業.  請問在衞生署發出的苗疫接種紀錄上, 疫苗名稱復必泰是中文名, 但下一行是英文(Comirnaty COVID-19 mRNA Vaccine (BNT162b2) Concentrate for Dispersion for Injection.  咁樣在過境加拿大入境處有沒有問題? 請問有沒有經驗家長可分享? 先謝謝!
   6    0    0    0

jjvccma 發表於 21-8-15 21:14
囝囝9月返加拿大繼續學業.  請問在衞生署發出的苗疫接種紀錄上, 疫苗名稱復必泰是中文名, 但下一行是英文(C ...
加拿大都打緊BNT162b2。

囝囝9月返加拿大繼續學業.  請問在衞生署發出的苗疫接種紀錄上, 疫苗名稱復必泰是中文名, 但下一行是英文(C ...

無問題,2批朋友已經到左加拿大。

真人真事:有學生(16歲)獨自去加拿大,佢出發前已經係fully vaccinated (i.e. 2 doses of Pfizer with 14 days or more before flight departure),但到步溫哥華時,遇到鬼婆職員指他的疫苗接種紀錄找不到"Pfizer"這個字,說他要入住14天酒店隔離,雖然當時香港凌晨兩點幾,但冇計馬上打番香港搵父母,好在佢阿爸之前搵過疫苗資料,馬上WhatsApp番畀佢個仔,之後就冇事。

阿爸話如果handle個仔個職員係香港人移民就一定冇事,但畢竟當地職員每日處理咁多由唔同地方去加拿大嘅旅客,每個國家嘅疫苗接種紀錄都大不同,所以有所準備都好㗎。

當時個阿爸就係send咗以下條link畀個仔再畀個鬼婆睇,畀你參考下:

https://covid19.trackvaccines.org/vaccines/6/

可以看政府資料,香港的biontech 可以:

https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid-vaccinated-travellers-entering-canada?fbclid=IwAR1G3QZnkYGs4uUB6GUwdmBCZPsKBoy0L6-5GJu-OGgWdXlxoPPN5X4IOec#vaccinated

不知道是不是因為在Arr can 先上載了針紙,入immigration 時也沒有要求看針紙,但當然一定要帶。建議ARR CAN 的reference number 可以先打印出來,再開定手機版本,移民官可能看hard copy reference 號碼就可以。

謝謝各位解答, 資料非常有用

jjvccma 發表於 21-8-24 12:49
謝謝各位解答, 資料非常有用

有三個家人已經到達溫哥華,一切順利冇問題,冇人問,出發前在Arrive Can已經上傳了針卡,畢竟香港飛去的人咁多,放心

cfs 發表於 21-8-26 09:12
有三個家人已經到達溫哥華,一切順利冇問題,冇人問,出發前在Arrive Can已經上傳了針卡,畢竟香港飛去的 ...

請問佢地是否要做arrival test?

August07 發表於 21-8-26 11:11
請問佢地是否要做arrival test?

不用,現在是抽樣檢查,果邊好求其防疫法

cfs 發表於 21-8-26 11:16
不用,現在是抽樣檢查,果邊好求其防疫法

Thank you!

回覆 cfs 的帖子

謝謝回覆!

醒目開學勳章

今日剛到多倫多,非常順利,由落機度攞埋學簽,一個鐘之內已經出埋機場,打晒針,出示埋核酸報告,唔使隔離,唔使再做測試

回覆樓主:

我仔今日16:33 (Toronto time)飛抵Toronto, 20:44先至出機場,佢話好多人攞學簽,條龍好長.......

回覆樓主:

我仔今日15:00到温哥華, 我見佢攞學簽唔洗點等, 大概10分鐘搞掂到手!

不過佢被抽中做檢測, 好彩飛前有幫佢做定booking, 所以都好快又係大概10分鐘搞掂!

想請問到埗后是否可以自由活動,定係仍然需要家居格離14日呢?

回覆樓主:

如果打咗2針復必泰係可以自由活動!

ahbu 發表於 21-8-16 21:37
可以看政府資料,香港的biontech 可以:

https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid- ...

我見 Facebook Group 有好多人入境出問題,都主要係自己冇睇清楚官方要求,冇 update ArriveCan (ArriveCan App 有更新過,好多人冇去 update 個 app ),又或者冇跟 ArriveCan 指示做。再加因語言問題,溝通唔到。

‹ 上一主題|下一主題